Ο Λίβανος, που κάποτε χαρακτηρίστηκε ως το «Παρίσι της Μέσης Ανατολής» για τη κουλτούρα, την κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα και την οικονομική του ευημερία, βρίσκεται τώρα βυθισμένος σε μια τριπλή κοινωνικοοικονομικοπολιτική κρίση – οικονομική κατάρρευση, πολιτική παράλυση και ένα διογκούμενο κύμα διασυνοριακής μετανάστευσης. Αυτές οι αλληλένδετες προκλήσεις απειλούν να αποσταθεροποιήσουν περαιτέρω τη χώρα και να επιδεινώσουν τις εντάσεις στην περιοχή.
Η οικονομική αναταραχή βρίσκεται στην καρδιά των δεινών του Λιβάνου. Δεκαετίες κακοδιαχείρισης, διαφθοράς και μη βιώσιμων δημοσιονομικών πολιτικών έχουν κορυφωθεί σε μια σοβαρή οικονομική κρίση. Η λίρα του Λιβάνου έχει πέσει κατακόρυφα σε αξία, ο πληθωρισμός έχει εκτοξευθεί στα ύψη και τα ποσοστά ανεργίας έχουν εκτοξευθεί. Η κατάρρευση του τραπεζικού τομέα, που κάποτε ήταν πυλώνας της οικονομίας του Λιβάνου, έχει αφήσει πολλούς πολίτες, Λιβανέζους και μη, φτωχούς και χωρίς πρόσβαση στις αποταμιεύσεις τους.
Η καταστροφική έκρηξη που συγκλόνισε το λιμάνι της Βηρυτού τον Αύγουστο του 2020 βοήθησε μόνο να επιδεινώσει τα οικονομικά δεινά του Λιβάνου. Η έκρηξη, που προκλήθηκε από την ακατάλληλη αποθήκευση νιτρικού αμμωνίου, είχε ως αποτέλεσμα εκατοντάδες θανάτους, χιλιάδες τραυματισμούς και ζημιές δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η τραγωδία αποκάλυψε την ανικανότητα και την αμέλεια της πολιτικής ελίτ του Λιβάνου, διαβρώνοντας περαιτέρω την εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση και πυροδοτώντας την οργή του κοινού.
Η πολιτική αστάθεια επιδεινώνει την οικονομική κρίση του Λιβάνου. Το σεχταριστικό πολιτικό σύστημα της χώρας, που χαρακτηρίζεται από εδραιωμένα δίκτυα διαφθοράς και πατροναρίσματος, έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο και δυσλειτουργία. Η αποτυχία σχηματισμού αποτελεσματικής κυβέρνησης μετά την παραίτηση του υπουργικού συμβουλίου του Πρωθυπουργού Χασάν Ντιάμπ τον Αύγουστο του 2020 έχει απλώς βαθύνει την αίσθηση πολιτικής παράλυσης, αφήνοντας τον Λίβανο χωρίς συνεκτική στρατηγική για την αντιμετώπιση των μυριάδων προκλήσεων.
Μέσα σε αυτές τις εσωτερικές κρίσεις, ο Λίβανος αντιμετωπίζει επίσης ένα σημαντικό μεταναστευτικό πρόβλημα προς τρίτες χώρες. Η χώρα έχει χρησιμεύσει ως καταφύγιο για τους πρόσφυγες που διαφεύγουν από συγκρούσεις και διώξεις σε γειτονικές χώρες, ιδιαίτερα στη Συρία. Ωστόσο, η οικονομική ύφεση και η πολιτική αστάθεια του Λιβάνου έχουν ωθήσει πολλούς Λιβανέζους να αναζητήσουν ευκαιρίες στο εξωτερικό, οδηγώντας σε διαρροή εγκεφάλων και επιδεινώνοντας περαιτέρω τα οικονομικά δεινά της χώρας. Επιπλέον, η γεωγραφική εγγύτητα του Λιβάνου σε ζώνες συγκρούσεων και τα διάτρητα σύνορά του τον έχουν καταστήσει σημείο διέλευσης για παράτυπη μετανάστευση. Πολλοί μετανάστες, συμπεριλαμβανομένων των Σύριων προσφύγων, Παλαιστινίων προσφύγων και οικονομικών μεταναστών από την υποσαχάρια Αφρική και τη Νότια Ασία, χρησιμοποιούν τον Λίβανο ως πύλη προς την Ευρώπη, και πρόσφατα ιδιαίτερά προς την γειτνιάζουσα Κύπρο, και άλλους προορισμούς. Η έλλειψη αποτελεσματικών συνοριακών ελέγχων και μηχανισμών επιβολής του νόμου επέτρεψε την άνθηση των δικτύων εμπορίας ανθρώπων, επιδεινώνοντας τις εντάσεις με τις γειτονικές χώρες και τείνει τις διεθνείς σχέσεις.
Η απάντηση του Λιβάνου στο ζήτημα της διασυνοριακής μετανάστευσης έχει αμαυρωθεί από προκλήσεις και διαμάχες. Η απουσία συνολικής μεταναστευτικής πολιτικής, σε συνδυασμό με ξενοφοβικά αισθήματα και πολιτική ρητορική, έχει τροφοδοτήσει εντάσεις και έχει περιθωριοποιήσει τις ευάλωτες κοινότητες μεταναστών. Επιπλέον, η οικονομική ύφεση του Λιβάνου έχει οδηγήσει σε έντονο ανταγωνισμό για περιορισμένους πόρους, επιδεινώνοντας τις κοινωνικές εντάσεις και τροφοδοτώντας το αντιμεταναστευτικό αίσθημα.
Υπό το φως αυτών των αλληλένδετων προκλήσεων, η αντιμετώπιση των οικονομικών και πολιτικών δεινών του Λιβάνου απαιτεί συντονισμένη προσπάθεια από την κυβέρνηση, την κοινωνία των πολιτών και τη διεθνή κοινότητα, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ). Οι μεταρρυθμίσεις που στοχεύουν στην αποκατάσταση της δημοσιονομικής σταθερότητας, στην ενίσχυση της διαφάνειας και στην ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης είναι επιτακτική ανάγκη για την ανακούφιση του πόνου του λιβανικού λαού και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στο μέλλον της χώρας. Επιπλέον, η αντιμετώπιση του ζητήματος της διασυνοριακής μετανάστευσης απαιτεί μια ολοκληρωμένη απάντηση που θα προασπίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα, θα προωθεί την κοινωνική συνοχή και θα αντιμετωπίζει τις βαθύτερες αιτίες της μετανάστευσης. Αυτό συνεπάγεται την ενίσχυση των συστημάτων ασύλου, την παροχή υποστήριξης στις κοινότητες υποδοχής και την προώθηση της διεθνούς συνεργασίας για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων και του λαθρεμπορίου. Επιπλέον, οι περιφερειακοί και διεθνείς ενδιαφερόμενοι διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στη στήριξη των προσπαθειών ανάκαμψης του Λιβάνου και στην αντιμετώπιση των αλληλένδετων προκλήσεων που αντιμετωπίζει. Παρέχοντας οικονομική βοήθεια, τεχνική εμπειρογνωμοσύνη και διπλωματική υποστήριξη, η διεθνής κοινότητα μπορεί να βοηθήσει τον Λίβανο να περάσει αυτές τις ταραγμένες στιγμές και να χαράξει μια πορεία προς τη σταθερότητα και την ευημερία.
Συμπερασματικά, η τριπλή πρόκληση του Λιβάνου για οικονομική κατάρρευση, πολιτική παράλυση και διασυνοριακή μετανάστευση απειλεί να αποσταθεροποιήσει περαιτέρω τη χώρα και να επιδεινώσει τις εντάσεις στην περιοχή. Ωστόσο, με συντονισμένες προσπάθειες, πολιτική βούληση και διεθνή υποστήριξη, ο Λίβανος μπορεί να ξεπεράσει αυτές τις προκλήσεις, να ανοικοδομήσει την οικονομία του, να ενισχύσει τους θεσμούς του και να αναδυθεί ισχυρότερος από ποτέ.