Κατατίθενται σήμερα ενώπιον της Ολομέλειας της δύο προτάσεις νόμου που συνυπογράφουν βουλευτές των κομμάτων ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και ΔΗΠΑ σε ότι αφορά τα χρέη και την επιβολή τόκων σε τραπεζικά δάνεια.
Η πρώτη πρόταση νόμου που θα καταθέσει ο βουλευτής ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας και συνυπογράφουν οι βουλευτές του ίδιου κόμματος Πανίκος Λεωνίδου, Παύλος Μυλωνάς και Χρίστος Ορφανίδης, καθώς και οι βουλευτές ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού και ΔΗΠΑ Αλέκος Τρυφωνίδης, προνοεί ότι σε περίπτωση κατά την οποία το οφειλόμενο ποσό πιστωτικής διευκόλυνσης, περιλαμβανομένων των τόκων, ανέλθει στο διπλάσιο του αρχικού χρέους, το πιστωτικό ίδρυμα δεν θα επιβάλλει επιπλέον τόκο.
Η πρόταση αποσκοπεί στην τροποποίηση του περί ελευθεροποιήσης του επιτοκίου και συναφών θεμάτων νόμου, ώστε ένα πιστωτικό ίδρυμα να μην επιβάλλει επιπλέον τόκους στην περίπτωση που το οφειλόμενο ποσό πιστωτικής διευκόλυνσης, περιλαμβανομένων και τόκων, ανέρχεται στο διπλάσιο του αρχικού ποσού.
Όσον αφορά στη δεύτερη πρόταση νόμου που συνυπογράφουν οι ίδιοι βουλευτές, προβλέπει ότι σε περίπτωση αναγκαστικής πώλησης ενυπόθηκου ακινήτου, λόγω χρεών, αν η πώληση δεν καλύπτει το σύνολο το χρέους, τότε το υπόλοιπο χρέος μαζί με τους τόκους θα διαγράφεται.
Η πρόταση νόμου έχει σκοπό την τροποποίηση του περί μεταβιβάσεως και υποθήκευσης ακινήτων νόμου, ώστε σε περίπτωση που μετά την εκποίηση ενυπόθηκου ακινήτου το προϊόν που εισπράττεται από την πώληση ή τον πλειστηριασμό δεν καλύπτει το ποσό του ενυπόθηκου χρέους, πλέον τόκους, το υπόλοιπο της οφειλής να διαγράφεται.
Ο κ. Κουλίας δήλωσε ότι οι δύο προτάσεις νόμου που θα κατατεθούν αύριο στην Ολομέλεια της Βουλής αφορούν δύο βασικά ζητήματα που επηρεάζουν τους δανειολήπτες και αφορούν τα επιτόκια και τα τραπεζικά χρέη.
Όσον αφορά στα επιτόκια, σημείωσε ότι με την προτεινόμενη ρύθμιση επιχειρείται να επανέλθει η επιβολή τόκων στην προγενέστερη κατάσταση, όπου όταν το χρέος διπλασιαζόταν σταματούσε η όποια επιπλέον χρέωση από τα τραπεζικά ιδρύματα, τα οποία μπορούσαν μέσω της δικαστικής οδού να διεκδικήσουν το λαβείν τους.
Αναφορικά με τη δεύτερη πρόταση, είπε ότι επιχειρείται να εφαρμοσθεί ότι συμβαίνει σε άλλα ευνομούμενα κράτη, όπου όταν εκποιείται η υποθήκη, το δάνειο εξοφλείται στο σύνολο του και απαλλάσσονται ο οφειλέτης και οι εγγυητές του.
Ο κ. Κουλίας τόνισε ότι κάποιοι εσκεμμένα αφήνουν τους τόκους και τα χρέη να αυξάνονται και να πολλαπλασιάζονται, υποστηρίζοντας πως πλέον κατάσταση έχει καταντήσει «καθαρή τοκογλυφία», κατά την έκφρασή του.