Ο Αμερικανός ειδικός απεσταλμένος Στιβ Γουίτκοφ έκανε λόγο χθες Πέμπτη περί αποτυχίας των έμμεσων διαπραγματεύσεων στη Ντόχα με σκοπό τη σύναψη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, αποδίδοντάς τη στην έλλειψη καλής πίστης από πλευράς της Χαμάς, σε πόλεμο με το κράτος του Ισραήλ για σχεδόν 22 μήνες.
Καθώς η διεθνής πίεση εντείνεται για να τερματιστούν ο πόλεμος και τα δεινά των δύο και πλέον εκατομμυρίων παλαιστινίων κατοίκων της Λωρίδας της Γάζας, ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε χθες πως η Γαλλία θα προχωρήσει στην αναγνώριση κράτους της Παλαιστίνης κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη, προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση στο Ισραήλ.
Παράλληλα, «έκτακτη συνεδρίαση» της Γαλλίας, της Βρετανίας και της Γερμανίας για την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας προβλέπεται να γίνει σήμερα, σημείωσε ο Βρετανός Πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ, επαναβεβαιώνοντας το «αναφαίρετο δικαίωμα του παλαιστινιακού λαού» να αποκτήσει ανεξάρτητο κράτος.
Νωρίτερα, το Ισραήλ ανακοίνωσε την ανάκληση για διαβουλεύσεις της ομάδας των διαπραγματευτών του που συμμετέχει στις έμμεσες συνομιλίες με τη Χαμάς στο Κατάρ. «Ενεργούμε για να εξασφαλίσουμε νέα συμφωνία ώστε να απελευθερωθούν οι όμηροί μας», διαβεβαίωσε παρ’ όλ’ αυτά ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Ο κ. Γουίτκοφ ανακοίνωσε επίσης την ανάκληση της αμερικανικής αντιπροσωπείας «για διαβουλεύσεις μετά την τελευταία απάντηση της Χαμάς, που δείχνει καθαρά έλλειψη βούλησης για να καταλήξουμε σε κατάπαυση του πυρός στη Γάζα».
Συμπλήρωσε πως οι ΗΠΑ και οι εταίροι τους θα «εξετάσουν πλέον άλλες επιλογές για να επιστρέψουν οι όμηροι στα σπίτια τους» και «να δημιουργηθεί πιο σταθερό περιβάλλον για τον πληθυσμό της Γάζας», χωρίς να γίνει πιο συγκεκριμένος όσον αφορά τις «επιλογές» αυτές.
Τρία μεγάλα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων -το AFP, το AP και το Reuters- καθώς και το BBC κάλεσαν χθες το Ισραήλ να επιτρέψει «την είσοδο και την έξοδο δημοσιογράφων» στη Γάζα, τονίζοντας πως «ανησυχούν βαθιά πως πλέον η πείνα απειλεί την επιβίωση» συνεργατών τους στον θύλακο.
Κατά τον Γενικό Διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, τον Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους, «μεγάλο ποσοστό» του πληθυσμού στη Λωρίδα της Γάζας «πεθαίνει από πείνα».
Χθες Πέμπτη οι ισραηλινές αρχές ανέφεραν πως έγινε εκφόρτωση βοήθειας από 70 φορτηγά την προηγουμένη σε σημεία διέλευσης και ότι τα φορτία 150 και πλέον έχουν παραληφθεί «από τον ΟΗΕ και διεθνείς οργανισμούς στη Γάζα».
Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις τονίζουν ωστόσο ότι οι άδειες που δίνονται από τις αρχές του Ισραήλ είναι περιορισμένες και δεν έχουν ουσιαστικό αντίκτυπο, ενώ ο συντονισμός για να γίνονται παραδόσεις από φορτηγά αποτελεί μείζονα πρόκληση εν μέσω του πολέμου.