Ο πολιτισμικός πλούτος των λαϊκών τεχνών και των παραδοσιακών επαγγελμάτων, είναι ένας ανεκτίμητος πλούτος που οφείλουμε να προστατεύσουμε. Αυτό τόνισε ο Ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδάκης, ο οποίος έθεσε γραπτή ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ζητώντας ενημέρωση για το «ποια στοχευμένα εκπαιδευτικά προγράμματα προτείνονται ή υλοποιούνται και με ποιον τρόπο, ώστε να προστατεύεται ο πολιτισμικός πλούτος των λαϊκών τεχνών και ταυτόχρονα να προάγεται η συνέχεια της γνώσης για την παράδοση».
Η κυπριακή λαϊκή τέχνη και οι άνθρωποι, που ασχολούνται με αυτήν επαγγελματικά, βρίσκονται σε πορεία φθοράς και αφανισμού, λόγω της μη βιωσιμότητας τους, σημειώνει ο Ευρωβουλευτής, παραθέτοντας ως κύριο πρόβλημα το γεγονός ότι δεν μεταλαμπαδεύεται στις επόμενες γενιές. «Τα παραδοσιακά επαγγέλματα εξασκούνται πλέον από μια ελάχιστη μερίδα ανθρώπων προγενέστερης γενιά και είναι αποκομμένα εντελώς από τη σύγχρονη εκπαίδευση», προσθέτει.
Δυστυχώς, σε ολόκληρη την Ευρώπη, η παραδοσιακή πολιτισμική και πολιτιστική καλλιέργεια, παραγνωρίζονται από τα εκπαιδευτικά προγράμματα, ενώ θα έπρεπε, σύμφωνα με τον κ. Παπαδάκη, να αποτελούν μέρος των εθνικών και ευρωπαϊκών στόχων και στρατηγικών. «Φαίνεται ότι, η εκπαιδευτική πολιτική της ΕΕ προσανατολίζεται λιγότερο σε προγράμματα άτυπων μορφών εκπαίδευσης, ενώ θα μπορούσαν να δοθούν συγκεκριμένες ωθήσεις, ώστε η επαφή με τα παραδοσιακά επαγγέλματα, να διατηρηθεί ζωντανή».
Ένα μέτρο ενίσχυσης της πολιτισμικής εκπαίδευσης και αναβίωσης των παραδοσιακών τεχνών είναι να στηρίζονται με συγκεκριμένα κίνητρα, ώστε να αποτελούν ελκυστική και βιώσιμη απασχόληση για τις νεότερες γενιές, γεφυρώνοντας το χάσμα που υπάρχει σήμερα.