Η τεχνητή νοημοσύνη επελαύνει ως πραγματικός τυφώνας όχι μόνο στη βιομηχανία της τεχνολογίας αλλά σχεδόν σε κάθε τομέα φέρνοντας άμεσα τεκτονικές αλλαγές στον σύγχρονο ανθρώπινο πολιτισμό.
Η έρευνα γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη ξεκίνησε πριν από δεκαετίες και τα τελευταία χρόνια είχαμε φτάσει στο σημείο να δούμε να λειτουργούν τα πρώτα προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης στη μορφή κάποιων αυτοματοποιημένων τηλεφωνικών κέντρων, προγραμμάτων παροχής online απαντήσεων σε απορίες πελατών εταιρειών και υπηρεσιών ή κάποιων ψηφιακών βοηθών σε κινητά τηλέφωνα ή οικιακά gadgets.
Η εμφάνιση του διάσημου πλέον προγράμματος του τομέα της γενετικής νοημοσύνης ChatGPT προκάλεσε ένα πραγματικό Big Bang, μια Μεγάλη Έκρηξη, στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης. Ξεκίνησε μια κούρσα ανάπτυξης νέων πιο προηγμένων μοντέλων γενετικής νοημοσύνης και μέσα σε λιγότερο από δύο χρόνια αρχίζουμε πλέον να συζητάμε για την αποκαλούμενη «Τεχνολογική Μοναδικότητα» όρος που περιγράφει την εμφάνιση της υπερευφυΐας με τεχνολογικά μέσα. Αφού οι δυνατότητες μιας τέτοιας ευφυΐας θα ήταν δύσκολο να γίνουν καταληπτές από τον ανθρώπινο νου, η εμφάνιση μιας τεχνολογικής μοναδικότητας αντιμετωπίζεται ως ένας διανοητικός ορίζοντας γεγονότων, πέραν του οποίου τα συμβάντα δεν μπορούν να προβλεφθούν ή να κατανοηθούν. Με απλά λόγια μιλάμε για τεχνητή νοημοσύνη που θα υπερέχει από την ανθρώπινη νόηση και μέχρι πρόσφατα οι ειδικοί θεωρούσαν ότι κάτι τέτοιο θα αργήσει πολύ ακόμη να συμβεί, αν συμβεί.
Όμως ο Τζένσεν Χουάνγκ ο οποίος ηγείται της Nvidia, της κορυφαίας στον κόσμο κατασκευάστριας εταιρείας τσιπ τεχνητής νοημοσύνης που χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία συστημάτων όπως το ChatGPT, προέβλεψε πριν από λίγες μέρες ότι σε μια πενταετία θα κάνει την εμφάνιση της μια πρώτη εκδοχή τεχνολογικής μοναδικότητας προκαλώντας ίσως σε κάποιους ενθουσιασμό σε κάποιους άλλους όμως (μάλλον τους περισσότερους) προβληματισμό για το είδους τεχνολογία θα είναι αυτή και ποιος θα την ελέγχει αν βέβαια ελέγχεται…
Πώς θα είναι λοιπόν η ζωή του ανθρώπου τα επόμενα χρόνια με την τεχνητή νοημοσύνη σε πρώτο πλάνο; Πολλά σενάρια παρουσιάζουν ένα δυστοπικό κόσμο όπου η τεχνητή νοημοσύνη θα έχει με κάποιο τρόπο καταφέρει σε μερικές δεκαετίες να καταστρέψει τον σύγχρονο ανθρώπινο πολιτισμό. Υπάρχουν όμως και πιο ευοίωνα σενάρια όπου η τεχνητή νοημοσύνη λειτουργεί υπέρ της ανθρωπότητας. Ας ρίξουμε μια ματιά σε αυτή την καλή πλευρά του πιθανού μέλλοντος στην συμπλήρωση 100 ετών από την κυκλοφορία της Ναυτεμπορικής.
Το Τοπίο των Εθνών
Η έννοια των παραδοσιακών εθνικών κρατών θα έχει αλλάξει ριζικά. Τα συστήματα διακυβέρνησης που λειτουργούν με τεχνητή νοημοσύνη θα έχουν εξορθολογίσει τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων, μειώνοντας την ανάγκη για πολιτική γραφειοκρατία. Ο κόσμος θα έχει μετατραπεί σε μια πιο διασυνδεδεμένη, παγκόσμια κοινωνία, με τους υπερεθνικούς οργανισμούς να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της πολιτικής. Τα σύνορα θα έχουν γίνει λιγότερο άκαμπτα και οι έννοιες της ιθαγένειας θα έχουν εξελιχθεί ώστε να είναι πιο περιεκτικές και λιγότερο συνδεδεμένες με τη γεωγραφική θέση.
Οικονομικές αλλαγές και μετατόπιση θέσεων εργασίας
Μία από τις πιο σημαντικές συνέπειες του αυτοματισμού που βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη ήταν ο μετασχηματισμός της αγοράς εργασίας. Πολλές εργασίες ρουτίνας, χειρωνακτικές, ακόμη και γνωστικές εργασίες θα έχουν αυτοματοποιηθεί, οδηγώντας σε μετατόπιση θέσεων εργασίας στις παραδοσιακές βιομηχανίες. Ωστόσο, αυτή η στροφή θα δημιουργήσει επίσης νέες ευκαιρίες σε τομείς που σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη, τη ρομποτική και την επιστήμη δεδομένων.
Οι άνθρωποι θα έχουν προσαρμοστεί αναπτύσσοντας δεξιότητες που συμπληρώνουν την τεχνητή νοημοσύνη, όπως η δημιουργικότητα, η συναισθηματική νοημοσύνη και η κριτική σκέψη. Η δια βίου μάθηση και η επανεκπαίδευση θα έχουν γίνει ο κανόνας και οι κυβερνήσεις έχουν εφαρμόσει ισχυρά δίχτυα κοινωνικής ασφάλειας για να στηρίξουν τα άτομα κατά τη διάρκεια της μετάβασης σταδιοδρομίας. Ενώ τα παραδοσιακά μοντέλα απασχόλησης θα έχουν αλλάξει, έχει προκύψει μια πιο δίκαιη κατανομή των πόρων, με τα συστήματα βασικού εισοδήματος να διασφαλίζουν την κάλυψη των βασικών αναγκών των ανθρώπων.
Επιβίωση και ευημερία
Η επιβίωση του ανθρώπου σε αυτόν τον εξαιρετικά αυτοματοποιημένο κόσμο θα είναι σε μεγάλο βαθμό επιτυχής λόγω των τεχνολογικών προόδων στην υγειονομική περίθαλψη, την παραγωγή τροφίμων και τη διαχείριση καταστροφών. Τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης που θα λειτουργούν με τεχνητή νοημοσύνη παρέχουν εξατομικευμένες θεραπείες και η νανοτεχνολογία θα έχει φέρει επανάσταση στην ιατρική, επιτρέποντας την έγκαιρη ανίχνευση και θεραπεία ασθενειών.
Η κάθετη γεωργία και οι πρακτικές βιώσιμης γεωργίας θα εξασφαλίζουν συνεπή προσφορά τροφίμων, ενώ η πρόβλεψη και η αντιμετώπιση καταστροφών με γνώμονα την τεχνητή νοημοσύνη θα έχουν μετριάσει τον αντίκτυπο των φυσικών καταστροφών.
Όσον αφορά την ευημερία, οι άνθρωποι θα έχουν περισσότερο ελεύθερο χρόνο και ευκαιρίες για προσωπική εξέλιξη. Με την τεχνητή νοημοσύνη να χειρίζεται πολλές εργασίες ρουτίνας, τα άτομα θα έχουν μεγαλύτερη ελευθερία να ασχολούνται με ότι τους ευχαριστεί περισσότερο, να συμμετέχουν σε δημιουργικές προσπάθειες και να περνούν χρόνο με τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Οι τεχνολογίες εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας θα έχουν εμπλουτίσει την ψυχαγωγία και την εκπαίδευση, παρέχοντας καθηλωτικές εμπειρίες που θολώνουν τη γραμμή μεταξύ του ψηφιακού και του φυσικού κόσμου.
Ψυχική Υγεία και Ευεξία
Ενώ πολλές πτυχές της ζωής θα έχουν βελτιωθεί, θα εξακολουθούν να υπάρχουν προκλήσεις σε αυτόν τον εξαιρετικά αυτοματοποιημένο κόσμο. Ο γρήγορος ρυθμός της τεχνολογικής αλλαγής θα έχει οδηγήσει σε μια αίσθηση αποσύνδεσης από το παρελθόν και την πολιτιστική ταυτότητα, που μπορεί να συμβάλει σε συναισθήματα αποξένωσης και νοσταλγίας.
Επιπλέον, η πίεση για συνεχή προσαρμογή και εκμάθηση νέων δεξιοτήτων μπορεί να οδηγήσει σε άγχος και άγχος.
Η επικράτηση των κοινωνικών δικτύων που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη και των εικονικών αλληλεπιδράσεων θα έχει επίσης εγείρει ανησυχίες σχετικά με τον αντίκτυπο στην ψυχική υγεία. Οι άνθρωποι θα έχουν πρόσβαση σε θεραπευτές τεχνητής νοημοσύνης και συστήματα υποστήριξης ψυχικής υγείας, αλλά θα παραμένουν ερωτήματα σχετικά με την αυθεντικότητα των ανθρώπινων σχέσεων σε έναν κόσμο όπου μεγάλο μέρος της κοινωνικής αλληλεπίδρασης θα λαμβάνει χώρα σε κάποιου είδους κυβερνοχώρο.
Ένα πιθανό timeline της επίδρασης της τεχνητής νοημοσύνης
2026: Η τεχνητή νοημοσύνη καταστρέφει την οικονομία. Οι προγραμματιστές υπολογιστών, οι λογιστές, οι δικηγόροι και άλλα επαγγέλματα αντικαθίστανται σταδιακά από την τεχνητή νοημοσύνη.
2028: Η τεχνητή νοημοσύνη δημιουργεί τέχνη, μουσική και βίντεο ενώ αντικαθιστά τους δασκάλους.
2033: Η τεχνητή νοημοσύνη δημιουργεί ρομπότ για τον εαυτό της. Η τεχνητή νοημοσύνη είναι ενσωματωμένη σε όλα, από μηχανές καφέ μέχρι αεροπλάνα.
2038: Η τεχνητή νοημοσύνη κάνει επιστημονικές ανακαλύψεις που θα χρειάζονταν χιλιάδες χρόνια για να γίνουν με χρήση συμβατικών υπολογιστών.
2045: Η τεχνητή νοημοσύνη βρίσκει τρόπο να εμποδίζει τη διαδικασία γήρανσης, οι άνθρωποι θα ζουν πάνω από 300 χρόνια.
2050: Πλησιάζει η «εποχή της αφθονίας». Καθιερώνεται καθολικό βασικό εισόδημα για όλους τους ανθρώπους. Οι άνθρωποι ζουν κυρίως στην εικονική πραγματικότητα.
2060: Οι άνθρωποι συγχωνεύονται με την τεχνητή νοημοσύνη. Οι βιολογικοί εγκέφαλοι γίνονται ψηφιακοί.
2070: Η ανθρώπινη συνείδηση γίνεται ψηφιακή
2100: Η τεχνητή νοημοσύνη γίνεται επικυρίαρχος και ξεκινά την προσπάθεια της να αποικίσει άλλα αστρικά συστήματα.
25 προβλέψεις για την επίδραση της τεχνητής νοημοσύνης
1) Θα δημιουργηθούν αποικίες στη Σελήνη, τον Άρη και ίσως σε ακόμη πιο μακρινούς πλανήτες και δορυφόρους.
2) Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας και οι τεχνολογικές εξελίξεις θα οδηγήσουν στη δημιουργία υποβρύχιων πόλεων.
3) Η κλιματική αλλαγή και άλλα προβλήματα θα οδηγήσουν στη δημιουργία υπόγειων πόλεων.
4) Μηχανήματα μεγάλης κλίμακας θα μπορούν να τροποποιήσουν και να ελέγξουν τις καιρικές συνθήκες είτε τοπικά είτε σε μεγαλύτερες περιοχές της Γης.
5) Φωτοβολταϊκά διαστημικά πάρκα θα απεριόριστη και φιλική στο περιβάλλον ενέργεια για την ανθρωπότητα.
6) Η προηγμένη τεχνητή νοημοσύνη θα διαχειρίζεται συγκεκριμένους τομείς διακυβέρνησης, διασφαλίζοντας αμερόληπτες αποφάσεις.
7) Η εργασία, η εκπαίδευση και η κοινωνικοποίηση θα γίνονται σε καθηλωτικούς και ρεαλιστικούς κόσμους εικονικής πραγματικότητας.
8) Πολλοί επαγγελματικοί τομείς, από την υγειονομική περίθαλψη έως τη νομική μπορεί να λειτουργούν κατά κύριο λόγο με συστήματα τεχνητής νοημοσύνης
9) Οι απευθείας συνδέσεις εγκεφάλου με ηλεκτρονικές συσκευές μέσω εγκεφαλικών εμφυτευμάτων ή άλλων τεχνολογιών θα καταστήσουν τις οθόνες και τις φορητές συσκευές ξεπερασμένες.
10) Η τεχνητή νοημοσύνη θα επιτρέψει την άμεση μεταφορά σκέψεων κάνοντας πραγματικότητα την τηλεπαθητική επικοινωνία και καθιστώντας την φωνητική επικοινωνία παρελθόν.
11) Οι καινοτομίες στην ιατρική θα επεκτείνουν το προσδόκιμο ζωής του ανθρώπου πέρα από τα 100 χρόνια ως κανόνας.
12) Η μάθηση με γνώμονα την τεχνητή νοημοσύνη θα προσαρμόσει τα προγράμματα σπουδών με βάση τον ρυθμό και τις προτιμήσεις κάθε μαθητή.
13) Με την παγκόσμια συνδεσιμότητα στο αποκορύφωμά της, μια συγχώνευση πολιτισμών θα οδηγήσει σε νέες γλώσσες, κουζίνες και μορφές τέχνης.
14) Οι θεραπείες όχι μόνο θα παρατείνουν τη ζωή, αλλά θα μπορούσαν να αντιστρέψουν τη γήρανση, προσφέροντας επιστροφή στο νεανικό σθένος.
15) Παγκόσμιο νόμισμα: Ένα ενιαίο ψηφιακό νόμισμα μπορεί να κυριαρχήσει στις παγκόσμιες οικονομικές συναλλαγές.
16) Αναβίωση άγριας ζωής: Τα εξαφανισμένα είδη μπορεί να επιστρέψουν μέσω προηγμένης κλωνοποίησης και γενετικής μηχανικής.
17) Τα βάθη των ωκεανών θα είναι ένας σημαντικός κόμβος για την καλλιέργεια τροφίμων και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
18) Οι αστικές περιοχές θα ανακυκλώνουν όλα τα απόβλητα, με τις μηδενικές εκπομπές ρύπων και τη μηδενική ρύπανση να γίνονται το πρότυπο.
19) Αυτοματοποιημένα συστήματα θα προσομοιώνουν δάση, ερήμους και ζούγκλες για να εξασφαλίσουν οικολογική ισορροπία.
20) Τα νανορομπότ θα είναι κοινά ιατρικά εργαλεία, που θα λειτουργούν εκ των έσω για τη διάγνωση και τη θεραπεία παθήσεων.
21) Τα ταξίδια στην ηπειρωτική χώρα θα γίνονται μέσα σε λίγα λεπτά με υπερηχητικά τρένα
22) Τη θέση των αυτοκινήτων θα πάρουν drones
23) Ολογράμματα τεχνητής νοημοσύνης θα χρησιμεύσουν ως σύντροφοι, εκπαιδευτές και διασκεδαστές.
24) Τα εργαστήρια θα παράγουν το μεγαλύτερο μέρος των τροφίμων μας, προσαρμοσμένα στις ατομικές διατροφικές ανάγκες και γεύσεις.
25) Οι συσκευές στιγμιαίας μετάφρασης θα διαγράψουν τα γλωσσικά εμπόδια.