Με μια άκρως πολιτική ομιλία της, η Αννίτα Δημητρίου οριοθέτησε το πλαίσιο άσκησης πολιτικής του Δημοκρατικού Συναγερμού, αποστέλλοντας πολλαπλά μηνύματα στην κοινωνία και την κυβέρνηση. Η ομιλία έγινε στην Βουλή στο πλαίσιο συζήτησης του κρατικού προϋπολογισμού 2025 και το περιεχόμενο της αποτελεί ήδη τον βασικό μπούσουλα για το μεγαλύτερο κόμμα της Κύπρου.
Αυστηρή στάση στα θέματα εσωτερική διακυβέρνησης
Η πρόεδρος του ΔΗΣΥ εξήγησε την στάση του κόμματος τα τελευταία 2 χρόνια, σημειώνοντας ότι έδωσε αρκετό χρόνο στην κυβέρνηση για να δείξει τι μπορεί να κάνει. Τώρα, με τα αποτελέσματα να είναι σαφή για τους πολίτες, μπορούν να εξαχθούν συμπεράσματα των πολιτών, όπως αποτυπώνονται και σε σειρά δημοσκοπήσεων: στασιμότητα, μικροδιαχείριση, ατολμία και αναποφασιστικότητα χωρίς όραμα. Η Αννίτα Δημητρίου επανέλαβε τη θέση του ΔΗΣΥ ότι χρειάζεται μακροπρόθεσμη στρατηγική, όχι σποραδικά και αστόχευτα μέτρα που αυξάνουν τις ανελαστικές δαπάνες. Υπέδειξε ότι δεν παρουσιάστηκε από την κυβέρνηση ούτε ένα καινούργιο μεγάλο έργο, ενώ παρατηρούνται πολλές αστοχίες, άτσαλοι χειρισμοί, αδυναμία διαχείρισης κρίσεων, καθυστερήσεις και ακυρώσεις σε κρίσιμα έργα υποδομής όπως είναι το Λιμάνι και η Μαρίνα της Λάρνακας, ο δρόμος Πάφου – Πόλης Χρυσοχούς.
Καταλόγισε επίσης στην κυβέρνηση ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί την κοινωνική και πολιτική σταθερότητα, αναφέροντας ως παράδειγμα τις πρόσφατες απεργίες σε σημαντικούς κλάδους που φαίνεται ότι επιφέρουν σημαντική ζημιά στο ΑΕΠ της Κύπρου.
Στηρίζει στο Κυπριακό, συμφωνία με τον δυτικό προσανατολισμό
Η Αννίτα Δημητρίου από το βήμα της Βουλής επεσήμανε ότι ο ΔΗΣΥ θα συνεχίσει να στηρίζει την προσπάθεια επανέναρξης των συνομιλιών στο Κυπριακό, στο πλαίσιο ψηφισμάτων ΟΗΕ. Εξέφρασε επίσης την συμφωνία της με ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και ειδικότερα «για την διασφάλιση του δυτικού προσανατολισμού της χώρας». Τόνισε επίσης τη σημασία συμπόρευσης και συνεργασίας με την Ελλάδα ενώ αναφέρθηκε στις συχνές επαφές της τόσο με τον Έλληνα πρωθυπουργό όσο και με τους ευρωπαίους ηγέτες στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.
Δεν δίστασε να αναφέρει πως «εκεί που η παρούσα κυβέρνηση περπατά ορθά κατά την άποψη μας, στο μονοπάτι που χάραξε η προηγούμενη με ωφέλιμες πολιτικές θα το πιστώνουμε χωρίς υπεκφυγές. Εκεί στηρίξαμε και θα στηρίζουμε με σοβαρότητα, καθαρότητα λόγου και επιχειρημάτων και αναγνωρίζοντας όσους άνοιξαν τον δρόμο. Ακόμα και στις περιπτώσεις που γίνεται στροφή 180 μοιρών προς τη σωστή κατεύθυνση και εκεί θα βάζουμε πλάτη. Όπως στην υπόθεση της πορείας προς το ΝΑΤΟ».
Νέο πολιτικό ήθος
Η πρόεδρος του ΔΗΣΥ έκανε επίσης εκτενή αναφορά στην απαίτηση της κοινωνίας όπως τα πολιτικά πρόσωπα τιμούν και προστατεύουν το κύρος και αξιοπιστία των θεσμών με αποφάσεις και συμπεριφορές. Όλων των θεσμών, είπε, είτε πρόκειται για την Εκτελεστική και την Νομοθετική Εξουσία, είτε τη Δικαστική Εξουσία και τους Ανεξάρτητους θεσμούς. Προς αυτή την κατεύθυνση, συνέχισε, είναι απαραίτητη η προαγωγή της διαφάνειας όσον αφορά τόσο τις κρατικές λειτουργίες όσο και το πόθεν έσχες των κρατικών αξιωματούχων.
Μίλησε και για μια νέα οπτική στη δημόσια ζωή, «να γυρίσουμε σελίδα στα ρουσφέτια, την ευνοιοκρατία και τη συστημική διαφθορά. Οι παλιές λογικές δεν λειτουργούν πλέον. Λύση δεν είναι να κτιστεί εκ νέου ένα πελατειακό σύστημα διανομής θέσεων αλλά να πάμε σε μια κοινωνία αληθινής ισονομίας και αξιοκρατίας». Και χαρακτήρισε ως καταδικασμένη στη συνείδηση του κόσμου την τακτική «του να μοιράζεις θέσεις και προνόμια σε φίλους, συγγενείς και συμφέροντα, ανταλλάσσοντας εύνοια με πολιτικά και οικονομικά δώρα».
Προτεραιότητες πολιτικής ΔΗΣΥ
Η Αννίτα Δημητρίου παρουσίασε τις προτεραιότητες πολιτικής του ΔΗΣΥ για τα θέματα της καθημερινότητας των πολιτών και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν: ακρίβεια (κόστος ενέργειας, κόστος στέγασης) και ανασφάλεια για το μέλλον (Κυπριακό, μεταναστευτικό). Ο ΔΗΣΥ, όπως ανέπτυξε μέσα από την ομιλία της η πρόεδρος του κόμματος, αποδίδει έμφαση στη στήριξη της μεσαίας τάξης, στη νεολαία, τους φοιτητές, τις οικογένειες, τα άτομα με αναπηρία, τους αγρότες, τα στελέχη στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα, στους μικρούς και μεσαίους επιχειρηματίες, τους αυτοεργοδοτούμενους και τους συμπολίτες μας της τρίτης ηλικίας.
Η εστίαση, είπε, πρέπει να είναι στην ποιότητα ζωής, τη δημόσια υγεία, την παιδεία και την ασφάλεια, ενώ είναι κάθετα αντίθετη με την επιβολή νέων φόρων. Παρέθεσε προτάσεις για ολοκληρωμένη ενεργειακή πολιτική για μείωση του κόστους σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις ενώ αναφέρθηκε συγκεκριμένα και στη στήριξη της οικογένειας με πολιτικές για το επίδομα τέκνου και τη φοιτητική χορηγία. Επανέφερε επίσης προτάσεις του ΔΗΣΥ για νέα φορολογική πολιτική, αξιοποίηση του τέλους 0,4% για τους πρόσφυγες και το Ταμείο Αλληλεγγύης για κουρεμένους καταθέτες. Τέλος, αναφέρθηκε στο στεγαστικό πρόβλημα και τις συγκεκριμένες εισηγήσεις του ΔΗΣΥ για παραχώρηση συντελεστή δόμησης στην ύπαιθρο για ανέγερση ανώγειας κατοικίας, αναθεώρηση των κριτηρίων για την προσφυγική στεγαστική πολιτική και για τα κριτήρια που αφορούν τα σχέδια για τις ακριτικές, ορεινές και μειονεκτικές περιοχές, την αναδιαμόρφωση του ρόλου του ΚΟΑΓ και την απαιτούμενη συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση.