Η αλλαγή της κουλτούρας της προσφοράς και ο τρόπος που μπορεί η φιλανθρωπία να επηρεάσει τις ζωές μεγάλου αριθμού ανθρώπων βρέθηκαν στο επίκεντρο του 9oυ Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, που πραγματοποιείται στους Δελφούς 10 – 13 Απριλίου και τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.
Κατά τη διάρκεια τη συζήτησης που συντόνισε ο Μάκης Προβατάς, δημοσιογράφος και συγγραφέας, ΕΡΤ και Athens Voice, όλοι οι συμμετέχοντες συμφώνησαν στη σημασία της συνεργασίας, προκειμένου η φιλανθρωπία να επηρεάσει τη ζωή ακόμα περισσότερων ανθρώπων. “Η ευθύνη είναι συλλογική. Δεν πρέπει να καθόμαστε στα γραφεία μας, αλλά να συνεργαστούμε και να αναλάβουμε δράση”, τόνισε ο Πάνος Κωνσταντόπουλος, Πρόεδρος του Kaizen Foundation.
Ο κ. Κωνσταντόπουλος υπογράμμισε επίσης, ότι η ανθεκτικότητα και η ταχεία πορεία προς την αλλαγή αποτελούν τα βασικά χαρακτηριστικά που διατρέχουν τη φιλοσοφία του ιδρύματος της εταιρείας, με τον άνθρωπο να βρίσκεται πίσω από κάθε δράση. “Πάντα προετοιμαζόμαστε ομαδικά για να δώσουμε κάτι πίσω στην κοινωνία” ανέφερε, προσθέτοντας πως το Kaizen Foundation στηρίζει παιδιά, αθλητές και κοινωνικές δομές, όπως τα νοσοκομεία.
Η Αγγελική Κοσμοπούλου, Εκτελεστική Διευθύντρια του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη, σημείωσε πώς χρειάζεται πάντοτε ένα αφήγημα, μία ιστορία συναισθηματική και αυθεντική για να καλύψουμε το κενό, να φέρουμε τους ανθρώπους κοντά και να συνειδητοποιήσουν τις κοινές τους ρίζες. “Η φιλανθρωπία μπορεί να επηρεάσει τους ανθρώπους. Έχουμε τη δυνατότητα να βρούμε θετικές ιστορίες και να τις επισημάνουμε, να προωθούμε τα αφηγήματα που θα μας οδηγήσουν σε έναν κόσμο χωρίς αποκλεισμούς”, τόνισε, συμπληρώνοντας ότι πρέπει να έχουμε ευελιξία και να εκπαιδεύσουμε τον εαυτό μας να ακούει.
Η Katerina Zherebtsova, Programs Director, Charles Antetokounmpo Family Foundation, Ελλάδα, στάθηκε στη δύναμη της ιστορίας της οικογένειας Αντετοκούνμπο, στις αρχές της οποίας βασίζεται το ίδρυμα. “Το σύνθημά μας είναι μια οικογένεια για όλους. Η φιλανθρωπία είναι ομαδικό σπορ και προσπαθούμε να συνεργαζόμαστε με όλους. Ο καθένας μπορεί να κάνει τη διαφορά, αντιμετωπίζοντας τη φιλανθρωπία ως καθημερινή ρουτίνα”, ανέφερε η κα. Zherebtsova. Τόνισε τέλος, ότι το ίδρυμα δημιουργεί εταιρικές σχέσεις, συνεργασίες με κοινότητες και κυβερνήσεις, για ένταξη των παιδιών των μεταναστών στην κοινωνία και διακοπή του αποκλεισμού.
Τέλος ο Urs Kluser, Γενικός Γραμματέας του UEFA Foundation for Children, υπογράμμισε πως μέσα από τον Οργανισμό, η UEFA προσπαθεί να στηρίξει τα παιδιά και να επηρεάσει τη ζωή τους. “Η φιλανθρωπία αξίζει. Να ασχοληθούμε ενεργά για να επηρεάσουμε όσες περισσότερες ζωές μπορούμε”, σχολίασε ο κ. Kluser. Συμπλήρωσε πως το ποδόσφαιρο ως παγκόσμιο σπορ, βασίζεται σε αξίες όπως η ομαδικότητα, ο σεβασμός και η πειθαρχία, αξίες που μπορούν να αξιοποιηθούν για να επιστρέψουμε κάτι στα παιδιά, καταλήγωντας ότι “Το ποδόσφαιρο μπορεί να προσφέρει όχι μόνο χρήματα αλλά και αξίες”.