Το πολιτικό μήνυμα, ίσως από τα πιο σοβαρά, που εξάγεται από τις εκλογές της περασμένης Κυριακής, πέραν του σοκ που προκάλεσε ο Φειδίας στο πολιτικό σύστημα, είναι η μεγάλη ήττα που υπέστη ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.
Πέρασε πολύ ψηλά στις αναλύσεις και στον απόηχο των εκλογικών αποτελεσμάτων της 9ης Ιουνίου, το ισχυρό μήνυμα που έδωσαν οι ψηφοφόροι, τόσο προς τον ΠτΔ, όσο και στα τρία συγκυβερνώντα κόμματα.
Το ΔΗΚΟ, η ΕΔΕΚ και η ΔΗΠΑ, κατέγραψαν θλιβερά ποσοστά. Η συγκυβέρνηση και τα τρία κόμματα που στήριξαν προεκλογικά και στηρίζουν τη διακυβέρνηση Χριστοδουλίδη, βρίσκονται πλέον προ μεγάλων διλημμάτων.
Ο Νικόλας Παπαδόπουλος μίλησε σχεδόν ξεκάθαρα. Έκανε λόγο για το πολιτικό κόστος που υπέστη το ΔΗΚΟ εξαιτίας των πολιτικών της κυβέρνησης.
Στο ίδιο μήκος κύματος και οι αναφορές του Μαρίνου Σιζόπουλου της ΕΔΕΚ.
Ήρθε όμως και η δημόσια παρέμβαση ενός πρωτοκλασάτου στελέχους της ΔΗΠΑ του Χρήστου Τσίγκη, του οποίου οι καταγγελίες είναι εξόχως σοβαρές.
«Το προεδρικό έχασε τον προσανατολισμό του για το τι ακριβώς υπηρετεί» ισχυρίστηκε χθες ο κ. Τσίγκης.
Υποστήριξε πως η Προεδρία εργάζεται ως «συμμορία εκλεκτών, συγγενών και κουμπάρων» επισημαίνοντας πως όσοι το πράττουν, κατά τον κ. Τσίγκη, «δυστυχώς του πρώτου που κάνουν ανεπανόρθωτη ζημιά είναι του ίδιου του Προέδρου Χριστοδουλίδη εξού και τα ποσοστά αποδοχής της κοινής γνώμης που λαμβάνει».
Εξέφρασε την άποψη ότι η ΔΗΠΑ « είναι η μόνη χαμένη από όλο αυτό που ονομάζεται δήθεν «συγκυβέρνηση».
Κατηγόρησε ευθέως το Προεδρικό ότι με «μανία» υποστήριξε τον Ανδρέα Παπαχαραλάμπους ανεξάρτητο ανθυποψήφιο του και πρώην στέλεχος του ΔΗΣΥ.
Είναι ξεκάθαρο ότι οι τριγμοί στο οικοδόμημα της συγκυβέρνησης εντείνονται και θα είναι ενδιαφέρον το σκηνικό που θα διαμορφωθεί τις επόμενες βδομάδες ή λίγους μήνες εάν σκεφτεί κανείς ότι στο δήμο Στροβόλου, το ΔΗΚΟ συνεργάστηκε με τον ΑΚΕΛ για να «εκτοπίσει» τον υποψήφιο του ΔΗΣΥ, της ΕΔΕΚ και της ΔΗΠΑ.
Ο Ν. Παπαδόπουλος θα πρέπει επίσης να ψάξει να δει γιατί σημαντικά στελέχη του κόμματος του, τάχθηκαν ευθέως κατά της συνεργασίας του ΔΗΚΟ με το ΑΚΕΛ και απείχαν από τη στήριξη του κόμματος του εκφράζοντας με αυτό τον τρόπο την πλήρη δυσαρέσκεια τους.
Στο Λόφο είχαν κατ’ επανάληψη επιχειρήσει, προεκλογικά, να πείσουν ότι δεν είχαν καμιά ανάμιξη στις εκλογές της 9ης Ιουνίου. Το βράδυ της Κυριακής είχαν έτοιμη την απάντηση πως το αποτέλεσμα (για τους συγκυβερνώντες) δεν αφορούσε την κυβέρνηση.
Κάθετη η διαφωνία στο χώρο των συγκυβερνώντων που δηλώνουν, ανοικτά πλέον, πως υπήρξε εμπλοκή της Προεδρικού υπέρ συγκεκριμένου υποψηφίου, αλλά και ότι η αντίδραση των πολιτών έχει σχέση και με το κυβερνητικό έργο.
Όσο κι αν στο Προεδρικό προσπάθησαν να πείσουν περί του αντιθέτου και να διαψεύσουν ότι υπήρχε εμπλοκή στον προεκλογικό, εν τέλει φαίνεται πως όσα είχαν γραφεί το προηγούμενο διάστημα είχαν μια βάση.
Οι τοποθετήσεις του Χρίστου Τσίγκη, υποψήφιου για τη δημαρχία του Στροβόλου, καταδεικνύουν ότι στο συγκεκριμένο δήμο το Προεδρικό κινήθηκε οργανωμένα υπέρ της στήριξης Ανδρέα Παπαχαράλμπους.
Κατηγορώντας τον ίδιο τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη για προσωπική ανάμιξη υπέρ της υποψηφιότητας Παπαχαραλάμπους.
Η τοποθέτηση του Χρίστου Τσίγκη, στελέχους της Δημοκρατικής Παράταξης, δεν περιορίζεται στην έκφραση δυσφορίας αλλά πάει πολύ πιο πέρα:
Ενώ, μίλησε για περίπου ανέντιμη εκλογική αναμέτρηση. «Δεν εκτιμώ και δεν μου αρέσουν οι τραμπουκισμοί και οι ακραίες νοοτροπίες τις οποίες κάποιοι χρησιμοποίησαν εις βάρος μου. Εγώ συμπεριφέρομαι έντιμα και ότι έχω να πω του άλλου το λέω ευθέως», κατέληξε ο Χρίστος Τσίγκης.
Στον Λόφο είχαν από το βράδυ της Κυριακής έτοιμη την απάντηση ως προς τη δική τους ευθύνη για την πτώση των ποσοστών των συγκυβερνώντων κομμάτων. Δημοκρατικό Κόμμα, Δημοκρατική Παράταξη και ΕΔΕΚ είδαν να ποσοστά τους στις ευρωεκλογές να συνθλίβονται.
Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Αντωνίου, μιλώντας στο ΡΙΚ υπέδειξε ότι «το διακύβευμα των εκλογών δεν ήταν οι επιδόσεις της κυβέρνησης και κανένα κόμμα δεν είχε θέσει αυτό το ζήτημα».
Ο Γ. Αντωνίου συνέχισε λέγοντας ότι το μόνο κόμμα που συνέδεσε τις εκλογές με τις επιδόσεις της κυβέρνησης ήταν το ΑΚΕΛ, που υπέστη εκλογική υποχώρηση. Ωστόσο προεκλογικά ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ είχε κατ’ επανάληψη μιλήσει για το έργο που επιτέλεσε η κυβέρνηση Χριστοδουλίδη.
Η προσέγγιση Νικόλα Παπαδόπουλου έδειχνε ότι το ΔΗΚΟ επιχειρούσε να «κάνει ταμείο» κατά τις εκλογές μέσω του έργου που επιτέλεσε η κυβέρνηση.
Στις χθεσινές του δηλώσεις (ΡΙΚ) ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ υπέδειξε πως η διαμαρτυρία και ο θυμός των πολιτών όπως εκφράστηκε κατά τις εκλογές της Κυριακής απευθύνονταν τόσο προς το κόμμα του, που συμμετέχει στην κυβέρνηση, αλλά και στην ίδια την κυβέρνηση.
Το κεφάλαιο σχέσεων μεταξύ των τριών κομμάτων και της κυβέρνησης αναμένεται να βρεθεί αρκετά στο επίκεντρο της δημοσιότητας το επόμενο διάστημα με αφορμή και τις συζητήσεις που θα γίνουν για ανάλυση του εκλογικού αποτελέσματος.
Οι ηγεσίες των τριών συγκυβερνώντων δεν βιάζονται να συγκαλέσουν συνεδρίες συλλογικών οργάνων για ανάλυση του εκλογικού αποτελέσματος. Θέλουν να αφήσουν να περάσει χρόνος για καταλαγιάσουν τα πράγματα.
Σε κάθε περίπτωση όμως οι συζητήσεις, όποτε κι αν γίνουν, δεν θα αφήσουν εκτός κάδρου την κυβέρνηση και την παρουσία των δικών τους κομμάτων στο κυβερνητικό σχήμα.
Ενδεχομένως κάποιοι να θέλουν να αδράξουν την ευκαιρία της ανάλυσης του εκλογικού αποτελέσματος για να βγάλουν προς τα έξω θέσεις αλλά και επιφυλάξεις που είχαν εξ αρχής για τη συνεργασία με το Νίκο Χριστοδουλίδη.