Ξεκίνησε στις 09.30 ενώπιον του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου το οποίο παρακάθεται ως Συμβούλιο, η ακροαματική διαδικασία σε σχέση με το αίτημα του Γενικού Εισαγγελέα Γιώργου Σαββίδη για παύση του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη για λόγους ανάρμοστης συμπεριφοράς.
Αυτή την ώρα καταθέτει ο Freddy Yves Ndjemba, υπεύθυνος του προγράμματος για την ανεξαρτησία των ελεγκτικών υπηρεσιών του INTOSAΙ, ως μάρτυρας υπεράσπισης του Οδυσσέα Μιχαηλίδη.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι στην περίπτωση που ολοκληρωθεί έγκαιρα η αντεξέταση του εκπροσώπου του INTOSAΙ ενδέχεται να αρχίσει και η αντεξέταση του γενικού ελεγκτή στη βάση της γραπτής του κατάθεσης την οποία επέδωσε στα μέλη του Ανώτατου και στους δικηγόρους υπεράσπισης του Γενικού Εισαγγελέα.
Στη γραπτή του κατάθεση η οποία αποτελείται από 22 κεφάλαια τα οποία αναπτύσσονται μέσα από 170 σελίδες ο κ. Μιχαηλίδης θα δώσει ουσιαστικά τη δική του μαρτυρία επί των γεγονότων, ισχυρισμών και θέσεων που προβάλλει ο Γ. Εισαγγελέας.
Ο γενικός ελεγκτής όπως γράφει στη δήλωση του η αίτηση παύσης του είναι καταχρηστική και ότι δεν θα έπρεπε καν να υποβληθεί.
Υποστηρίζει ότι ο λόγος που ο Γεν. Εισαγγελέας κατέθεσε αίτηση παύσης του είναι γιατί ο κ. Σαββίδης διακατέχεται «από πάθος και εμπάθεια» εναντίον του εξαιτίας του ότι ο ίδιος, (γεν. ελεγκτής) υπέδειξε αντίσταση «στην προσπάθεια του να καθυποτάξει την ελεγκτική υπηρεσία» και ότι είχε προβεί σε καταγγελίες στην Αρχή κατά της Διαφθοράς εναντίον του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα.
Ισχυρίζεται ότι σε κατά καιρούς επιστολές που ελάμβανε από τον Γεν. Εισαγγελέα, όσο και από τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα χρησιμοποιούσαν «προσβλητική, υποτιμητική και ειρωνική γλώσσα».
Ο κ. Μιχαηλίδης γράφει στη δήλωση του ότι κατηγορείται διότι είχαε αγαστές σχέσεις με τον τέως Γενικό Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδης και όχι με τον νυν Γενικό Εισαγγελέα.
Επικαλείται δήλωση του ΠτΔ ο οποίος είχε δηλώσει πρόσφατα ότι ο γενικός ελεγκτής επιτελεί εξαιρετικά τη δουλειά του.
Ο κ. Μιχαηλίδης ζητά «προστασία από το Συμβούλιο» και προς τούτο παραπέμπει στις μετρήσεις της κοινής γνώμης για την αξιοπιστία του θεσμού της ελεγκτικής υπηρεσίας.
Απορρίπτει καταγγελίες ότι η ελεγκτική υπηρεσία στις εκθέσεις της διατυπώνει άποψη ότι κάποιος κρατικός αξιωματούχος είναι ένοχος οποιουδήποτε αδικήματος και ούτε παραβίασε ποτέ, όπως υποστηρίζει, το τεκμήριο της αθωότητας.
Προβάλλει τον ισχυρισμό, μεταξύ άλλων, ότι ο Γενικός Εισαγγελέας του «έκοψε» την πρόσβαση στην πληροφόρηση, όπως ήταν η περίπτωση των χρυσών διαβατηρίων, των ευμενών μεταθέσεων οπλιτών της Εθνικής Φρουράς, του ελέγχου ανείσπρακτων εξώδικων καταγγελιών και της έρευνας της παραχώρησης πιστολιών σε ιδιώτες.
Εκ μέρους του γεν. εισαγγελέα, εμφανίζονται τα δικηγορικά γραφεία Καλλή & Καλλή και Λέανδρου Παπαφιλίππου και εκ μέρους του γενικού ελεγκτή τα δικηγορικά γραφεία Τζο Τριανταφυλλίδη, Πάμπου Ιωαννίδη και Χρίστου Κληρίδη.