Αγαπητέ Φαίδωνα, είδαμε με μεγάλο ενδιαφέρον την ανάρτησή σου όπου μας ενημέρωσες ότι τα τραπεζικά ιδρύματα «κλέβουν» τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, ενώ παράλληλα ευνοούν τους «ξένους μετόχους» που απολαμβάνουν τα υπερβολικά τους κέρδη. Και όλα αυτά ενώ ο κόσμος ζορίζεται από τα επιτόκια και τα χρέη. Με λίγα λόγια, κάπως έτσι το έθεσες: οι ξένοι αυτοί επενδυτές ήρθαν, έβαλαν τα εκατομμύριά τους στις τράπεζές μας και από τότε μας ρουφούν το αίμα με το καλαμάκι. Ενδιαφέρουσα προσέγγιση, δε λέω!
Όμως, πριν ρίξουμε το ανάθεμα σε όποιον δεν έχει κυπριακό διαβατήριο, μήπως να θυμηθούμε ότι, όταν οι τράπεζες κατέρρεαν και το οικονομικό μας σύστημα χρειαζόταν «ένεση», αυτοί οι ίδιοι μέτοχοι – αυτοί οι «κακοί ξένοι» – ήταν που έριξαν τα εκατομμύριά τους για να μην πέσει ολόκληρη η οικονομία μας στον γκρεμό; Τότε, το ζήτημα δεν ήταν ακριβώς «κλοπή», αλλά μάλλον μια αναγκαία λύση που έσωσε το τραπεζικό μας σύστημα από τα χειρότερα.
Φυσικά, οι τράπεζες επιδιώκουν κέρδη, αλλά είναι ο κανόνας του παιχνιδιού σε ένα ελεύθερο, διεθνοποιημένο οικονομικό περιβάλλον. Κανένας δεν λέει ότι οι πρακτικές των τραπεζών είναι τέλειες, αλλά το να ρίχνουμε ευθύνες στους ξένους επενδυτές σαν να είναι αυτοί το πρόβλημα, μοιάζει λίγο… υπερβολικό. Ίσως η λύση να μην είναι να τους κρεμάσουμε στην Πλατεία Ελευθερίας ή στην Κένεντι στην Πάφο, αλλά να αναζητήσουμε πιο δημιουργικούς τρόπους για να κάνουμε τη σχέση μας με τις τράπεζες πιο ισορροπημένη.
Λαϊκισμός και εύκολες κατηγορίες είναι ωραία για τα social media, αλλά στην πράξη, η εικόνα είναι λίγο πιο περίπλοκη, αγαπητέ Φαίδωνα. Και όσο και να θέλουμε να φωνάξουμε για την «κλοπή», μερικές φορές, η επένδυση είναι πιο αναγκαία από ό,τι φαίνεται.
Αυτούσια η ανα΄ρτηση του Δημάρχου Πάφου