Ο Γερμανός Πρόεδρος Φρανκ Βάλτερ Σταινμάγιερ σε δηλώσεις του κατά της διάρκεια εκδήλωσης μνήμης στο Βερολίνο, χθες, για την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ, ανέφερε ότι από την 7η Οκτωβρίου και μετά, στα γερμανικά σχολεία και Πανεπιστήμια, στα πολιτιστικά κέντρα, στους δρόμους και στα ΜΜΕ της Γερμανίας γίνεται φανερό πώς ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή “απειλεί να μας διαλύσει”.
Σημείωσε ότι οι απειλές εναντίον των Εβραίων και τα αιτήματα διαδηλωτών για μια Μέση Ανατολή χωρίς το Ισραήλ αποτελούν αντισημιτισμό και διαβεβαίωσε ότι το Ισραήλ έχει την αλληλεγγύη της Γερμανίας, η οποία έχει υποχρέωση να σταθεί στο πλευρό των Εβραίων. Τόνισε, τέλος, ότι αυτό που χρειάζεται είναι μια πολιτική προοπτική, προκειμένου οι Ισραηλινοί και οι Παλαιστίνιοι να ζήσουν ειρηνικά μαζί.
Ο Πρόεδρος του Κεντρικού Εβραϊκού Συμβουλίου στη Γερμανία, Γιόζεφ Σούστερ, ανέφερε πως ένα χρόνο μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, το αίσθημα απειλής εναντίον των Εβραίων έχει εξαπλωθεί από ορισμένες γειτονιές σε ολόκληρες πόλεις, ακόμη και στη Φρανκφούρτη, το Μόναχο και την περιοχή της Ρουρ. Επιπλέον, η κατάσταση στα Πανεπιστήμια δεν είναι τόσο ασφαλής όσο παλαιότερα. Ορισμένοι Εβραίοι φοιτητές από τον φόβο ενδεχόμενων επιθέσεων εναντίον τους εγκατέλειψαν τις σπουδές ενός εξαμήνου και τώρα που η κατάσταση επιδεινώνεται προτίθενται να κάνουν το ίδιο και για δεύτερο εξάμηνο.
Ο κ. Σούστερ σημείωσε πως στο 42% των εβραϊκών κοινοτήτων στη Γερμανία σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια του έτους αντισημιτικά περιστατικά, ενώ μόλις το 39% των ερωτηθέντων Εβραίων σε έρευνα του Συμβουλίου δήλωσαν ότι βιώνουν αίσθημα αλληλεγγύης και υποστήριξης από τη γερμανική κοινωνία, όταν ένα χρόνο πριν το ποσοστό αυτό ήταν στο 62%. Κατήγγειλε ότι η γερμανική δικαιοσύνη δεν επιβάλλει επαρκώς αυστηρές ποινές για αντισημιτικές ενέργειες, αν και παραδέχθηκε ότι τα δημοκρατικά κόμματα έχουν στηρίξει επαρκώς το Συμβούλιο και τις εβραϊκές κοινότητες.
Εξάλλου, στο Βερολίνο έλαβε χώρα χθες σιωπηλή πορεία μνήμης των θυμάτων της επίθεσης της Χαμάς, αλλά και διαδηλώσεις υπέρ της Παλαιστίνης. Mετά την ολοκλήρωση πορείας υπέρ της Παλαιστίνης ξέσπασαν επεισόδια στην περιοχή Νόικελν του Βερολίνου.
Επίσης περισσότεροι από χίλιοι διαδηλωτές έλαβαν μέρος σε διαδήλωση υπέρ της Παλαιστίνης στη Φρανκφούρτη. Οι αρχές της πόλης είχαν προσπαθήσει να ματαιώσουν τη διαδήλωση, αλλά το δικαστήριο έκρινε υπέρ της διεξαγωγής της. Ο Δήμαρχος της Φρανκφούρτης, Mάικ Γιόζεφ, είχε χαρακτηρίσει τις προηγούμενες ημέρες τη διαδήλωση ως “ακραία πρόκληση”.