Αναχρονιστικοί είναι οι κρατικοί μηχανισμοί οι οποίοι, σύμφωνα με τον Ανδρέα Δημητριάδη, πρόεδρο του Συνδέσμου Μεγάλων Αναπτύξεων, προκαλούν εμπόδια στην προσέλκυση ξένων επενδυτών.
Ο κ. Δημητριάδης άσκησε την κριτική του για τις αχρείαστες γραφειοκρατικές διαδικασίες στο επίπεδο αυτό, ενώπιον του ΠτΔ Νίκου Χριστοδουλίδη, ο οποίος παρέστη στη Γενική Συνέλευση του συνδέσμου.
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Μεγάλων Αναπτύξεων κατέθεσε και εισηγήσεις για βελτίωση και αναβάθμιση της ποιότητας αγαθών και υπηρεσιών.
Ο κ. Δημητριάδης αναφέρθηκε ακόμη σε αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που πρέπει να προχωρήσουν και λόγω των διεθνών εξελίξεων, υποδεικνύοντας ότι υπάρχουν εμπόδια, λόγω κυρίως των αναχρονιστικών κρατικών μηχανισμών που λειτουργούν αποτρεπτικά για τις εγχώριες και ξένες επενδύσεις.
Σε αυτές τις μεταρρυθμίσεις περιέλαβε τη μείωση του ενεργειακού κόστους, την επίλυση των προβλημάτων και την επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης και την δημιουργία ενός θεσμικού πλαισίου χωρίς εμπόδια, το οποίο να είναι σαφές, σταθερό και διεθνώς ανταγωνιστικό.
Χαιρέτισε ακόμη την ψήφιση του νόμου για στρατηγική ανάπτυξη και απεύθυνε έκκληση ώστε να ψηφιστούν και οι σχετικοί κανονισμοί.
Στις εισηγήσεις του συνδέσμου, ο κ. Δημητριάδης έδωσε έμφαση στις μεγάλες και σύνθετες αναπτύξεις που θα συντελέσουν την πράσινη μετάβαση, αναφέροντας ότι πρόκειται για μία από τις πιο σύγχρονες προκλήσεις.
Υπογράμμισε την ανάγκη τάχιστης οριστικοποίησης της δήλωσης πολιτικής για τις ενοποιημένες αναπτύξεις μεγάλων και σύνθετών χρήσεων, ένα ζήτημα που όπως είπε, εκκρεμεί από το 2014.
Μίλησε ακόμη για την ανάγκη εκσυγχρονισμού, αλλά και για τη δημιουργία υφυπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας για την στέγαση της Ενιαίας Υπηρεσίας Εξυπηρέτησης Επενδυτών για στρατηγικές επενδύσεις.
Σημαντικό συστατικό για προσέλκυση επενδύσεων
Ο πρόεδρος του ΚΕΒΕ Σταύρος Σταύρου στο χαιρετισμό του ανέφερε ότι ο τομέας μεγάλων αναπτύξεων αποτελεί σημαντικό συστατικό για την προσέλκυση επενδύσεων στη χώρα.
Ο τομέας, σύμφωνα με τον κ. Σταύρου, έχει αντιμετωπίσει τα τελευταία χρόνια αρκετές προκλήσεις λόγω της πανδημίας, του πολέμου στην Ουκρανία και της κρίσης στη Μέση Ανατολή, πρόσθεσε και σημείωσε ότι είναι επιτακτική ανάγκη να αναληφθούν πρωτοβουλίες για πλήρη επαναδραστηριοποίηση του τομέα.
Χαιρέτισε την εξαγγελία του ΠτΔ για την εκστρατεία αναβάθμισης της εικόνας της χώρας και τόνισε ότι «όλοι μαζί θα πρέπει να εργαστούμε για αυτό το σκοπό».
Ο κ. Σταύρου επεσήμανε ότι παρά τη δύσκολη συγκυρία του πολέμου και τις κρίσεις, η Κύπρος μπορεί να προσελκύσει μεγάλες αναπτύξεις και εξήγησε ότι με επιχειρήματα αναδεικνύονται τα πλεονεκτήματα της οικονομίας.
Αναφέρθηκε στο νέο θεσμό της οικονομικής διπλωματίας και πρόσθεσε ότι μέσω πρωτοβουλιών, θα ενθαρρυνθούν ξένοι επενδυτές.
Κλειδί ο συντονισμός κράτους και επιχειρηματιών
Ο κ. Δημητριάδης αναφέρθηκε στη συνεισφορά των μεγάλων αναπτύξεων στην κυπριακή οικονομία όπως η δημιουργία θέσεων εργασίας, η προσέλκυση επενδυτών και τουριστών και φορολογικών και άλλων εσόδων.
Μίλησε για τη διαχρονική αποστολή του συνδέσμου στον τομέα, εξηγώντας ότι πρόκειται μεταξύ άλλων, για την δημιουργία ενός φιλικού επιχειρηματικού κλίματος για αντιμετώπιση των προβλημάτων έναντι των επενδύσεων, επιχειρηματικές αποστολές για προώθηση μεγάλων αναπτύξεων και εξεύρεση κεφαλαίων και ανάπτυξη διαλόγου με τους αρμόδιους κρατικούς φορείς.
Κλειδί στην προσπάθεια προώθησης και προσέλκυσης επενδύσεων είναι ο συντονισμός κράτους και επιχειρήσεων, τόνισε, ώστε να δημιουργηθεί ένα σύγχρονο μοντέλο ανάπτυξης.
Ευχαρίστησε τον ΠτΔ για τις πρωτοβουλίες που λαμβάνονται εκ μέρους του κράτους, υποστηρίζοντας ότι κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση.
Υπέδειξε πρόσθετα, ότι τα κίνητρα για σύμπραξη ξένων εταιρειών με κυπριακές εταιρείες συντελούν ώστε οι κυπριακές εταιρείες να αποκτούν την αναγκαία εμπειρία και τεχνογνωσία.