Με μηδενιστικό και λαϊκίστικο τρόπο αντέδρασαν κάποια κοινοβουλευτικά κόμματα σε σχέση με τα μέτρα στήριξης για άμβλυνση των επιπτώσεων λόγω της ακρίβειας και κυρίως εξαιτίας του αυξημένου κόστους ενέργειας.
Τα μέτρα, πολύ σωστά, λήφθηκαν στη βάση των οικονομικών δυνατοτήτων του κράτους και με τρόπο ώστε να μην προκληθεί αντίδραση της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της ΕΕ, με κίνδυνο να εκληφθεί η κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης ως κρατική ενίσχυση.
Είναι εύκολο για τις πολιτικές δυνάμεις να ασκούν κριτική χωρίς ιδιαίτερο προβληματισμό, απλά για να ικανοποιούν τα αυτιά των πολιτών.
Οι σωστές και υπεύθυνες πολιτικές δεν γίνονται στη βάση του τι αρέσει στον καθένα από εμάς να ακούει, ή εάν ικανοποιεί ή όχι το ειδικό μας συμφέρον.
Το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε όπως παραταθεί το μέτρο κλιμακωτής επιδότησης της τιμής χρέωσης κατανάλωσης του ηλεκτρικού ρεύματος για τους τιμολογούμενους μήνες Ιούλιο-Οκτώβριο 2024, για τους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας με καταμέτρηση μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2024.
Η απόφαση αυτή καλύπτει οικιακούς, εμπορικούς και βιομηχανικούς καταναλωτές, ενώ για τους ευάλωτους καταναλωτές η επιδότηση θα καλύπτει το 100% της αύξησης της τιμής χρέωσης της κατανάλωσης του ηλεκτρικού ρεύματος.
Επιπρόσθετα, με βάση την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, παρατείνεται και η εφαρμογή του μηδενικού συντελεστή ΦΠΑ σε βασικά είδη μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2024.
Το συνολικό κόστος των μέτρων που παρατείνονται ανέρχεται σε €12 εκατ. και €11 εκατ. αντίστοιχα, με το μέτρο που αφορά στο ηλεκτρικό ρεύμα να επηρεάζει 400 χιλ. νοικοκυριά και 100 χιλ. επιχειρήσεις.
Θα μπορούσαν τα κοινωνικά αυτά μέτρα να ήταν πιο γενναία; Aσφαλώς ναι! Οι δυνατότητες όμως των δημόσιων οικονομικών το επιτρέπουν;
Η απάντηση είναι όχι. Οι τεχνοκράτες του ΥΠΟΙΚ, που ξέρουν πολύ σωστά να κάνουν τη δουλειά τους, εισηγήθηκαν στην κυβέρνηση να προχωρήσει πάνω σε αυτές τις εισηγήσεις ώστε να μην προκληθούν αποκλίσεις ως προς τη δημοσιονομική πειθαρχία.
Πρέπει να γνωρίζουμε ότι η χώρα ένα από τα πιο σημαντικά της επιτεύγματα που έχει να επιδείξει τα τελευταία λίγα χρόνια, είναι η οικονομική της σταθερότητα και ανάπτυξη.
Αν μάλιστα ληφθεί υπόψη ότι πέρασε από πανδημική κρίση και σήμερα βρίσκεται ενώπιον σοβαρών γεωπολιτικών εξελίξεων που επηρεάζουν την παγκόσμια οικονομία, τότε, είναι επιπρόσθετος λόγος να υπάρχει λίγη περισσότερη υπευθυνότητα από τους πολιτικούς.
Ο μηδενισμός δεν είναι ένδειξη σοβαρότητας, όταν δεν λαμβάνεται υπόψη το δημόσιο και όχι το κομματικό ή το ειδικό συμφέρον.
Δεν είναι τυχαίες οι αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της Κύπρου που μας έφεραν σε επενδυτική βαθμίδα με όλες τις θετικές επιπτώσεις για την οικονομία, το τραπεζικό σύστημα και τους πολίτες.
Η συνταγή «Τσοβόλα» άνοιξε τα ταμεία και δώσε τα όλα» αποδείχθηκε καταστροφική για την Ελλάδα η οποία ακόμη εδώ και δύο 10ετίες ψάχνει να βρει τα πόδια της.
Στην Κύπρο, ευτυχώς, πρυτάνευσαν πιο σοβαροί πολιτικοί χειρισμοί, οι οποίοι μας έβγαλαν από τα μνημόνια και τις τρόικες μέσα σε τρία χρόνια, οικονομικού προγράμματος.
Η χώρα μας επανήλθε μετά από θυσίες όλων σε επενδυτική βαθμίδα και σήμερα διαγράφουμε ένα ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης που είναι από τους καλύτερους της Ευρωζώνης.
Ας διαφυλάξουμε λοιπόν ως κόρη οφθαλμού την επιτυχία αυτή της χώρας, ώστε να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίζουμε τις οποιεσδήποτε απρόβλεπτες οικονομικές κρίσεις.
Οι πολιτικοί του μηδενισμού ας δουν πως προωθείται η πράσινη μετάβαση, τα φωτοβολταικά και η απεξάρτηση της Κύπρου από το μαζούτ εκμεταλλευόμενη την ολόχρονη ηλιοφάνεια της με σωστά και συγκροτημένα επενδυτικά έργα προς αυτή την κατεύθυνση.
Χάσαμε ήδη πολύτιμο χρόνο και είναι άδικο για τον Κύπριο καταναλωτή να μην μπορεί να πληρώνει τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, διότι, εάν δεν χρησιμοποιήσει κλιματιστικά σε θερμοκρασίες πέραν των 40 βαθμών κελσίου, διακινδυνεύει την ίδια του τη ζωή.
Ας προτείνουν οι πολιτικοί και αυτοί που έχουν τα κλειδιά της εξουσίες τρόπος για το πως θα πληρώνει ο καταναλωτής το λογαριασμό της ΑΗΚ με τις προνομιακές απολαβές του προσωπικού της και τις πλουσιοπάροχες συντάξεις τους και τα αφορολόγητα εφάπαξ..!