Φαίνεται ότι κάποιοι από την εκτελεστική και νομοθετική εξουσία παίζουν κρυφτούλι σε ότι αφορά το φλέγον θέμα των πολλαπλών συντάξεων.
Δεν εξηγείται διαφορετικά το αλαλούμ που έγινε την περασμένη Τετάρτη που ενώ, είχε καθοριστεί σύσκεψη στο ΥΠΟΙΚ με εκπροσώπους κοινοβουλευτικών κομμάτων για να εξετάσουν περαιτέρω τα ζητήματα που απασχολούν το κοινοβούλιο, πέντε κόμματα έλαμψαν δια της απουσίας τους.
Ο ΔΗΣΥ, το ΑΚΕΛ, το ΔΗΚΟ το ΕΛΑΜ και η ΔΗΠΑ, όχι μόνο δεν παρουσιάστηκαν στη σύσκεψη, όλως περιέργως, κάποια από αυτά, είχαν επικρίνει την επόμενη μέρα τον ΥΠΟΙΚ, ότι δήθεν δεν είχαν στα χέρια τους τη γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα και ότι δεν είχε κληθεί στη σύσκεψη ο Γενικός Ελεγκτής.
Οι στήλες αυτές, γνωρίζουν πολύ καλά ότι το ΔΗΚΟ για κάποιους δικούς του λόγους, είχε ενημερώσει ότι δεν θα μπορούσε να παραστεί στη συγκεκριμένη σύσκεψη.
Η ΔΗΠΑ, ενημέρωσε το ΥΠΟΙΚ ότι ο λόγος που δεν παρέστη ήταν γιατί έμαθε από άλλα κόμματα ότι η σύσκεψη δεν επρόκειτο να είχε γίνει.
Το ΑΚΕΛ, ενημέρωσε ότι ο εκ των βουλευτών που κατέχει το θέμα ο Γιώργος Λουκαίδης ήταν εκτός Κύπρου και θα ήταν αδύνατο να παρευρεθεί.
Ο ΔΗΣΥ και το ΕΛΑΜ, δεν ενημέρωσαν σε καμία περίπτωση ότι δεν θα παραστούν στη σύσκεψη.
Αυτό όμως που προκάλεσε σοβαρό θεσμικό πρόβλημα ήταν η απαίτηση κοινοβουλευτικών κομμάτων να είχε κληθεί στη σύσκεψη και ο Γενικός Ελεγκτής.
Γιατί, όμως τα εν λόγω κόμματα, ήθελαν, εδώ και τώρα, την παρουσία του Γενικού Ελεγκτή; Δεν γνωρίζουν ότι είναι δικαίωμα του κάθε υπουργείου να καλεί ή όχι τον ΓΕ σε εσωτερικές συσκέψεις;
Μήπως υπάρχει πρόνοια στο Σύνταγμα που επιβάλλει κάτι τέτοιο και εμείς δεν το γνωρίζουμε;
Μήπως στις αρμοδιότητες του Γ. Ελεγκτή προβλέπεται ότι όποτε ο ίδιος επιθυμεί να παρίσταται σε εσωτερικές συσκέψεις υπουργείων θα πρέπει να του στρώνεται κόκκινο πανί;
Κανένα από αυτά δεν συμβαίνει. Και το ΥΠΟΙΚ θα λειτουργούσε αντιθεσμικά εάν καλούσε στη σύσκεψη τον ΓΕ.
Άλλωστε, τα ρεπορτάζ των τελευταίων ημερών, έγραφαν ότι ο ΓΕ χαρακτήριζε τα νομοσχέδια του ΥΠΟΙΚ για τις πολλαπλές συντάξεις ως «αντισυνταγ, ματικά».
Επιπρόσθετα ο Ελεγκτής ισχυρίζεται ότι τόσο τη Νομική Υπηρεσία, όσο και την κυβέρνηση, δεν επιθυμούν να δώσουν λύση σε αυτό το πρόβλημα που προκαλεί, κατά γενική ομολογία, το λαϊκό αίσθημα.
Κάτω από τα αυτά τα δεδομένα λοιπόν, γιατί το ΥΠΟΙΚ να αποστείλει πρόσκληση στον ΓΕ; Για να επαναλάβει, μήπως τους ισχυρισμούς του, οι οποίοι σε κάθε περίπτωση δεν συνάδουν με τις αρμοδιότητες της Ελεγκτικής Υπηρεσίας;
Ο αρμόδιος ανεξάρτητος θεσμός που έχει δικαίωμα με βάση το Σύνταγμα, να εκδίδει γνωματεύσεις, για το κράτος, είναι ΜΟΝΟ η Νομική Υπηρεσία και όχι η Ελεγκτική.
Όλα αυτά τα τερτίπια που βλέπουμε και ακούμε τις τελευταίες βδομάδες και μέρες, δεν είναι τίποτε άλλο από την προσπάθεια επηρεαζόμενων, να ροκανίσουν το χρόνο, διότι οι περισσότεροι από αυτούς, θα είναι αύριο οι νέοι δικαιούχοι πολλαπλών συντάξεων.
Ανεξάρτητα όμως όλων αυτών, η διακυβέρνηση Χριστοδουλίδη είναι η πρώτη από το 1980, όταν είχαν θεσμοθετηθεί οι πολλαπλές συντάξεις, που πήρε την πολιτική απόφαση να βάλει το θέμα στο τραπέζι.
Εάν η πρόθεση της είναι γνήσια, θα διαφανεί και ανάλογα θα κριθεί.