Ήρθε ο Απρίλης, η μηχανή της τουριστικής βιομηχανίας ξεκίνησε για τα καλά, όμως ακόμη να βρεθεί η χρυσή τομή στο σοβαρό θέμα της απασχόλησης εργατών από τρίτες χώρες.
Εδώ και τέσσερις μήνες, ο ΥΠΕΡΓ συσκέπτεται με τους εργοδότες και τις συντεχνίες χωρίς ακόμη αποτέλεσμα, ανεξάρτητα εάν υπάρχουν επιχειρήσεις, στο λιανικό εμπόριο και στην ξενοδοχειακή βιομηχανία που ψάχνουν με το κερί εργάτες.
Το γεγονός ότι οι κύπριοι έπαυσαν να ενδιαφέρονται να εργοδοτούνται στα ξενοδοχεία είναι μεγάλο θέμα το οποίο δεν είναι του παρόντος. ΄
Να πούμε μόνο ότι οι μισθοί που προσφέρονται πλέον γενικά στα ξενοδοχεία, δεν αποτελούν κίνητρο για ένα απόφοιτο πανεπιστημίου να αναζητήσει δουλειά ή επαγγελματικό μέλλον σε αυτή τη βιομηχανία.
Κάποτε, ήταν η φιλοδοξία για κάθε νέο απόφοιτο, είτε του Γυμνασίου, είτε του Πανεπιστημίου, να προληφθεί στον ξενοδοχειακό τομέα. Σήμερα οι πλείστοι νέοι γυρίζουν την πλάτη στους ξενοδόχους.
Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να δεχθούμε ότι αυτή την ώρα υπάρχουν επιχειρήσεις που δεν είναι επαρκώς στελεχωμένες σε ανθρώπινο δυναμικό, αντιμετωπίζοντας προβλήματα λειτουργίας.
Με το δίκαιο τους όμως και οι συντεχνίες, επισημαίνουν τους κινδύνους από τη συνεχιζόμενη απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, από τη στιγμή κατά την οποία, μερίδα εργοδοτών, δεν προσλαμβάνει ντόπιους εργάτες και καταφεύγει στην εξασφάλιση αδειών εργασίας από τρίτες χώρες.
Γίνεται αντιληπτό ότι δεν είναι εύκολο το έργο του ΥΠΕΡΓ Γ. Παναγιώτου, ωστόσο, αυτός έχει το καθήκον και την υποχρέωση να διαχειριστεί αποφασιστικά το πρόβλημα και να δώσει λύσεις τώρα. Ο χρόνος δεν επιτρέπει περαιτέρω καθυστέρηση.
Τα ρεπορτάζ λένε ότι πριν από το τέλος της βδομάδας θα καταθέσει πρόταση ο κ. Παναγιώτου με σκοπό να υπάρξει οριστική ρύθμιση των διαδικασιών εξασφάλισης αδειών εργασίας από τρίτες χώρες.