Του Μάριου Καπιρή, Διευθυντή, Kyndryl Κύπρου
Σε μια εποχή που όλα αλλάζουν οι προκλήσεις είναι αναπόφευκτες για κάθε επιχείρηση και οργανισμό – κυρίως σε ότι αφορά τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Μία από τις προκλήσεις, είναι το λεγόμενο τεχνικό χρέος (tech debt), δηλαδή το μακροπρόθεσμο κόστος και οι προκλήσεις που προκύπτουν όταν επιλέγονται γρήγορες, βραχυπρόθεσμες τεχνολογικές λύσεις αντί για πιο ανθεκτικές και καλά σχεδιασμένες προσεγγίσεις.
Αργά ή γρήγορα πλέον, κάθε επιχείρηση αποκτά, τεχνολογικό χρέος απόρροια του εκσυγχρονισμού που επιβάλλουν τα νέα δεδομένα – γεγονός που επιβεβαιώνεται και από τα στοιχεία που προκύπτουν από τις απαντήσεις των ερωτηθέντων στην «Έκθεση Ετοιμότητας 2024» της Kyndryl. Οι ερωτηθέντες εξέφρασαν έντονη ανησυχία και ανέφεραν ότι το τεχνικό χρέος είναι μεταξύ των πέντε κορυφαίων προκλήσεων εκσυγχρονισμού που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι επιχειρήσεις.
Καθώς οι χρηματοοικονομικοί οργανισμοί επιταχύνουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την υιοθέτηση του cloud, το tech debt αναδεικνύεται ως ένας από τους μεγαλύτερους φραγμούς στην πρόοδο.
Όπως και με κάθε νέα τεχνολογία η μεταφορά στο cloud είναι ταυτόχρονη ισχυρή και περίπλοκη, αφού συνεπάγεται με επανασχεδιασμό και αναβάθμιση των προγραμμάτων και εφαρμογών που αξιοποιούσαν έως τώρα.
Παγίδα αποτελεί η ελλιπής κατάρτιση αλλά και η μη ύπαρξη στρατηγικού πλάνου για το ποια εφαρμογή και ποιο πρόγραμμα θα μεταφερθεί πρώτο στο cloud και ποιο θα ακολουθήσει με αποτέλεσμα να συσσωρεύεται το λεγόμενο τεχνικό χρέος.
Σιωπηλός κίνδυνος
Η λανθασμένη μετάβαση στην ψηφιακή εποχή ελλοχεύει κινδύνους οι οποίοι μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα σε μια επιχείρηση ή έναν οργανισμό. Αντιπροσωπεύει επίσης ένα συνεχιζόμενο κόστος, εξαντλώντας προϋπολογισμό που διαφορετικά θα μπορούσε να διατεθεί σε νέα έργα.
Ας πάρουμε ως παράδειγμα τη ρυθμιστική συμμόρφωση στη διακυβέρνηση δεδομένων. Όταν τα παρωχημένα συστήματα δεν είναι σωστά ενσωματωμένα με νεότερα εργαλεία που βασίζονται στο cloud, μπορεί να προκύψουν σφάλματα στις αναφορές και στους ελέγχους.
Εξαιρετικά σημαντικός είναι και ο χρηματοοικονομικός κίνδυνος – αφού το κάθε λάθος ενδεχομένως να κοστίσει ακριβά σε μια επιχείρηση. Εξίσου σοβαρός είναι και ο κίνδυνος φήμης και το πλήγμα που ενδεχομένως να υποστεί το όνομα μιας επιχείρησης. Η φήμη πλήττεται μέσω κακής εμπειρίας πελάτη, από εφαρμογές που δεν λειτουργούν σωστά ή καθυστερήσεις στην πρόσβαση σε υπηρεσίες στις οποίες παλαιότερα δεν παρατηρούνταν προβλήματα.
Μέτρα πρόληψης
Η ελαχιστοποίηση του μελλοντικού τεχνικού χρέους είναι εξίσου σημαντική με τη διόρθωση του υφιστάμενου. Γι’ αυτό και η εταιρική διακυβέρνηση και η ηγεσία αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες.
Οι οργανισμοί πρέπει να αντιμετωπίζουν την μετάβαση στο cloud ως ένα συνολικό πρόγραμμα και όχι ως μία προς μία δράσεις – οργανώνοντας μια συντονιστική ομάδα, με συμμετοχή ατόμων από τα τμήματα πληροφορικής, συμμόρφωσης, ρίσκου, νομικών αλλά και τις επιχειρησιακές μονάδες. Σκοπός της ομάδας η χάραξης μιας στρατηγικής για ομαλή μετάβαση.
Χωρίς αυτόν τον κεντρικό συντονισμό, ο κάθε υπεύθυνος ενός τομέα αποφασίζει μόνος του — και το αποτέλεσμα είναι αρνητικό στις περισσότερες περιπτώσεις, με νέο τεχνικό χρέος να δημιουργείται και όλους τους κινδύνους τόσο τους επιχειρηματικούς όσο και τους ρυθμιστικούς να αυξάνονται.
Σε έναν ταχέως εξελισσόμενο τεχνολογικό κόσμο, το τεχνικό χρέος είναι ένας πολύ-επίπεδος κίνδυνος. Όσο πιο σύντομα οι οργανισμοί το αξιολογήσουν, το καταγράψουν και δημιουργήσουν ένα σαφές πλάνο αντιμετώπισης, τόσο πιο αποτελεσματικά θα προστατευτούν και θα μπορέσουν να συνεχίσουν να καινοτομούν.