Την ουσιαστική συμβολή του Πανεπιστημίου Ξένων Σπουδών του Πεκίνου (ΠΞΣΠ) στη διπλωματία και ειδικότερα στην πολιτιστική διπλωματία σε συνθήκες παγκόσμιας αστάθειας, εξήρε η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Αννίτα Δημητρίου, σε ομιλία ενώπιον των Αρχών του Πανεπιστημίου και φοιτητών, με τους οποίους διεξήχθη συζήτηση.
Εξέφρασε επίσης ιδιαίτερη ικανοποίηση για τη λειτουργία Κέντρου Ελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο και, παράλληλα, για την ίδρυση από το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου και την Ακαδημία Κοινωνικών Επιστημών της Κίνας του Πρώτου Κέντρου Κινεζικών Σπουδών στην Κύπρο, το οποίο, όπως είπε, είναι το πέμπτο στην Ευρώπη και το δέκατο πέμπτο στον κόσμο.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του σώματος, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Κίνα η Προέδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων και διακομματική αντιπροσωπεία, αποτελούμενη από τους Στέφανο Στεφάνου, Νικόλα Παπαδόπουλο και Νίκο Τορναρίτη, επισκέφθηκαν σήμερα το Πανεπιστήμιο Ξένων Σπουδών του Πεκίνου, όπου έτυχαν θερμής υποδοχής από τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Jii Wenjian, τον Αντιπρύτανη Zhao Gang, καθηγητές και φοιτητές του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του ΠΞΣΠ.
Όπως αναφέρεται, στην ομιλία της, η κ. Δημητρίου εξήρε καταρχάς το πολυσχιδές έργο του Πανεπιστημίου ως σημείο συνάντησης και αλληλεπίδρασης διαφορετικών πολιτισμών και ως κέντρο αριστείας, το οποίο προωθεί τη διεπιστημονική έρευνα και συνεργασία εντός της Κίνας, αλλά και με σημαντικό αριθμό πανεπιστημίων ανά τον κόσμο, επισημαίνοντας παράλληλα την ουσιαστική συμβολή του ΠΞΣΠ στη διπλωματία και ειδικότερα στην πολιτιστική διπλωματία, σε συνθήκες παγκόσμιας αστάθειας.
Κάθε ταξίδι, ανέφερε η κ. Δημητρίου, αρχίζει με ένα όραμα και μια κληρονομιά, η οποία, στην περίπτωση τη Κίνας και της Κύπρου, βασίζεται σε δύο ιστορικούς πολιτισμούς, του κινεζικού και του ελληνικού, που επηρέασαν ολόκληρη την ανθρωπότητα, ενώ το όραμα επέτρεψε την επίτευξη σημαντικής προόδου, παρά τις όποιες δυσκολίες. Η πρόοδος αυτή, σημείωσε, εκφράζεται μέσω της διάδοσης της δημοκρατίας, της διπλωματίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της τεχνολογίας, της βελτίωσης της ποιότητας ζωής και της εκπαίδευσης, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στην πόλη Shenzhen «ως λαμπρό παράδειγμα της αλματώδους προόδου που επιτεύχθηκε, στη βάση του οράματος της κινεζικής ηγεσίας».
«Η Κυπριακή Δημοκρατία, παρά το μικρό της μέγεθος και την σύντομη ιστορία του κράτους της, έχει πετύχει να προσπεράσει προκλήσεις και να επιτύχει την διασφάλιση της σταθερότητας, μέσω της ένταξής της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και της συνεργασίας της με χώρες που ασπάζονται τις ίδιες αξίες και αρχές. Την ίδια ώρα η τουρκική εισβολή του 1974 και η συνεχιζόμενη κατοχή αποτελεί πρόκληση, αλλά ο αγώνας για δικαίωση και ειρήνη δεν εγκαταλείπεται», σημείωσε.
Προσέθεσε ότι σε μια περίοδο εντάσεων, ο μόνος τρόπος επιβίωσης είναι μέσω της διπλωματίας, της συνεργασίας και της ειρηνικής επίλυσης διαφορών και η διατήρηση της αισιοδοξίας για την επιτυχία στην προσπάθεια διασφάλισης της ειρήνης. «Όσο εμμένουμε στις αρχές και αξίες μας, διασφαλίζουμε αυτές ακριβώς τις αξίες, προς όφελος της χώρας μας και προς επίτευξη προόδου και ανάπτυξης», συμπλήρωσε σχετικά.
«Επιλέξτε να είσαστε η εξαίρεση, ακολουθείστε την γνώση με ανοικτό μυαλό και σεβαστείτε τη διαφορετικότητα των πολιτισμών. Εργαστείτε σκληρά για να αντικαταστήσετε την αποξένωση και την σύγκρουση των πολιτισμών με τις ανταλλαγές και την αμοιβαία γνώση. Μην σταματήσετε να ελπίζετε και να αγωνίζεστε για να εκπληρώσετε τα όνειρά σας, γιατί εσείς αποτελείτε το κοινό μας μέλλον», κατέληξε η Πρόεδρος της Βουλής.