Η έκθεση ακόμη και σε χαμηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης καταστρέφει σιωπηλά την καρδιά προκαλώντας τη δημιουργία ουλώδους ιστού στον καρδιακό μυ, προάγγελου της καρδιακής ανεπάρκειας
Η μακροχρόνια έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση, ακόμη και σε επίπεδα που θεωρούνται «ασφαλή», μπορεί να βλάψει σοβαρά την καρδιά, χωρίς καν να το καταλαβαίνουμε. Αυτό αποκάλυψε η ανάλυση μαγνητικών τομογραφιών της καρδιάς από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τορόντο, σύμφωνα με δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό Radiology της Εταιρείας Ακτινολογίας Βορείου Αμερικής (RSNA).
«Γνωρίζουμε ότι τα άτομα που εκτίθενται στην ατμοσφαιρική ρύπανση αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο καρδιοπάθειας»
Με βάση τη μελέτη, τα αιωρούμενα μικροσωματίδια της ατμόσφαιρας (συγκεκριμένα τα μικροσωματίδια ΡΜ2,5 τα οποία εξαιτίας της πολύ μικρής διαμέτρου τους των 2,5 μικρομέτρων μπορούν να διεισδύσουν πολύ βαθιά στους πνεύμονες και από εκεί να περάσουν στην κυκλοφορία του αίματος) συμβάλλουν στην ανάπτυξη ίνωσης στο μυοκάρδιο κατά την οποία δημιουργείται ουλώδης ιστός στον μυ της καρδιάς που αποτελεί προάγγελο της καρδιακής ανεπάρκειας.
Σημειώνεται ότι κύριες πηγές των μικροσωματιδίων ΡΜ2,5 είναι οι εξατμίσεις των αυτοκινήτων, οι εκπομπές της βιομηχανίας αλλά και ο καπνός από τις πυρκαγιές.
Αυξημένος κίνδυνος καρδιοπάθειας και καρδιακής προσβολής
«Γνωρίζουμε ότι τα άτομα που εκτίθενται στην ατμοσφαιρική ρύπανση αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο καρδιοπάθειας, συμπεριλαμβανομένου του κινδύνου καρδιακής προσβολής» σημείωσε η κύρια συγγραφέας της μελέτης Κέιτ Χάνεμαν από το Τμήμα Ιατρικής Απεικόνισης του Πανεπιστημίου του Τορόντο και του Πανεπιστημιακού Δικτύου Υγείας του Τορόντο και προσέθεσε: «Θελήσαμε να κατανοήσουμε τι προκαλεί αυτόν τον αυξημένο κίνδυνο σε επίπεδο ιστών».

Η δρ Χάνεμαν και οι συνεργάτες της εξέτασαν μαγνητικές τομογραφίες της καρδιάς – μια μη επεμβατική απεικονιστική τεχνική – προκειμένου να καταγράψουν την ίνωση του μυοκαρδίου και να εκτιμήσουν τη σύνδεσή της με τη μακροπρόθεσμη έκθεση στα αιωρούμενα μικροσωματίδια ΡΜ2,5.
Μελέτη σε υγιείς και ασθενείς
Οι ερευνητές αναζήτησαν την επίδραση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης τόσο σε υγιή άτομα όσο και σε άτομα με καρδιοπάθεια. Μελέτησαν έτσι 201 υγιή άτομα καθώς και 493 ασθενείς με διατατική μυοκαρδιοπάθεια, μια πάθηση που καθιστά δυσκολότερη την άντληση αίματος από την καρδιά.
Κύρια «θύματα» οι γυναίκες, οι καπνιστές, οι υπερτασικοί
Όπως προέκυψε, η μεγαλύτερη μακροπρόθεσμη έκθεση στα αιωρούμενα μικροσωματίδια ΡΜ2,5 συνδεόταν με υψηλότερα επίπεδα ίνωσης του μυοκαρδίου τόσο στους ασθενείς με μυοκαρδιοπάθεια όσο και στους υγιείς εθελοντές. Αυτό μαρτυρεί ότι η ίνωση του μυοκαρδίου αποτελεί πιθανότατα έναν μηχανισμό μέσω του οποίου η ατμοσφαιρική ρύπανση οδηγεί σε καρδιαγγειακές επιπλοκές. Η μεγαλύτερη αρνητική επίδραση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην καρδιά φάνηκε να αφορά τις γυναίκες, τους καπνιστές και τους ασθενείς με υπέρταση.
Μικρή αύξηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, μεγάλη επίδραση στην καρδιά
«Ακόμη και μια μικρή αύξηση στα επίπεδα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης φαίνεται να έχει μετρήσιμη επίδραση στην καρδιά» σημείωσε η δρ Χάνεμαν και προσέθεσε: «Η μελέτη μας μαρτυρεί ότι η ποιότητα του αέρα παίζει σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση αλλαγών στη δομή της καρδιάς, πιθανώς ανοίγοντας τον δρόμο για μελλοντική καρδιαγγειακή νόσο».
Δεν υπάρχουν ασφαλή επίπεδα έκθεσης
Αξιοσημείωτο ήταν το γεγονός ότι τα επίπεδα έκθεσης στην ατμοσφαιρική ρύπανση των εθελοντών της μελέτης ήταν χαμηλότερα από εκείνα που θεωρούνται ασφαλή από πολλούς από τους αρμόδιους οργανισμούς ανά τον κόσμο. Αυτό δείχνει ότι δεν υπάρχουν τελικώς ασφαλή επίπεδα έκθεσης για τον ανθρώπινο οργανισμό.
Απαιτούνται μέτρα δημόσιας υγείας
«Απαιτούνται μέτρα δημόσιας υγείας τα οποία θα μειώσουν περαιτέρω τη μακροπρόθεσμη έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση» τόνισε η δρ Χάνεμαν και συμπλήρωσε ότι η νέα μελέτη «φωτίζει» εκτός των άλλων τον σημαντικό ρόλο που μπορούν να παίξουν οι ακτινολόγοι στον εντοπισμό των περιβαλλοντικών επιδράσεων σε πολλά και διαφορετικά συστήματα του ανθρώπινου οργανισμού. «Η ιατρική απεικόνιση μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο για την κατανόηση της επίδρασης του περιβάλλοντος στην ανθρώπινη υγεία» κατέληξε η ειδικός.
Πηγή:in.gr
The post Ακόμη και τα «ασφαλή» επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης «πληγώνουν» την καρδιά appeared first on SciNews.eu.