Έντονη αντίδραση έχει ξεσπάσεις στους κόλπους της δημόσιας υπηρεσίας από τη μονομερή απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων να προχωρήσει σε τροπολογία στους κανονισμούς που αφορούν στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη δημοσίων υπαλλήλων.
Ο Οργανωτικός Διευθυντής της ΠΑΣΥΔΥ Ανδρέας Λουκά, με επιστολή του προς την Πρόεδρο της Βουλής Αννίτα Δημητρίου την οποία κοινοποιεί στους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων, στα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών καθώς και στους υπουργούς Οικονομικών και Υγείας, εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία και την απαρέσκεια δημοσίων υπαλλήλων, καθώς η Βουλή, μετά από τροπολογία μέλους της, έχει επιφέρει μονομερώς τροποποίηση στους σχετικούς κανονισμούς.
Σύμφωνα με τον κ. Λουκά «η τροποποίηση που έγινε στις 28 Μαρτίου, διαλαμβάνει ότι υπάλληλοι και συνταξιούχοι της Δημόσιας Υπηρεσίας, καθώς και τα μέλη των οικογενειών τους, δεν δικαιούνται ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, σύμφωνα με τις πρόνοιες των περί Κυβερνητικών Ιατρικών Ιδρυμάτων και Υπηρεσιών, σε αντικατάσταση πρόνοιας που υποβλήθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών τον Απρίλιο του 2023 και διαλάμβανε ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι, συνταξιούχοι και μέλη των οικογενειών τους δικαιούνται ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, σύμφωνα με τους κανονισμούς περί Κυβερνητικών Ιδρυμάτων και Υπηρεσιών, όπως αυτοί τροποποιούνται ή αντικαθίστανται, για τυχόν υπηρεσίες φροντίδας που δεν καλύπτονται από το Γενικό Σχέδιο Υγείας δυνάμει του περί Γενικού Συστήματος Υγεία Νόμου και των δυνάμει αυτού εκδοθέντων κανονισμών».
Όπως τονίζεται στην επιστολή, «για λόγους αρχής είναι πρωτάκουστο η Βουλή να αφαιρέσει μονομερώς κεκτημένο δικαίωμα μιας κατηγορίας εργαζομένων, καταστρατηγώντας μια πάγια διαχρονική πρακτική, που αφορά τις περί αντιθέτου απόψεις του Υπουργείου Οικονομικών, που είναι ο εργοδότης των δημοσίων υπαλλήλων».
«Η πικρία και η απογοήτευση της οργάνωσης μας επιτείνεται και από το γεγονός ότι το υπό αναφορά εγχείρημα στερείται ορθολογικής βάσης, αφού θέτει σε δυσμενή μοίρα τους δημοσίους υπαλλήλους έναντι άλλων ομοειδών κατηγοριών εργαζομένων του κρατικού τομέα, όπως είναι για παράδειγμα οι εκπαιδευτικοί, οι αστυνομικοί, οι πυροσβέστες, οι ωρομίσθιοι και οι εργαζόμενοι στον κυπριακό στρατό, που συνεχίζουν να απολαμβάνουν του ωφελήματος, παραβιάζοντας την αρχή της ισότητας και της ίσης μεταχείρισης» προσθέτει ο κ. Λουκά.
Προσθέτει πως το συγκεκριμένο δικαίωμα συνεχίζουν να το απολαμβάνουν οι χαμηλόμισθοι του ιδιωτικού τομέα, αλλά όχι οι χαμηλόμισθοι του δημόσιου τομέα.
Ο Οργανωτικός Διευθυντής της ΠΑΣΥΔΥ, εκφράζει την άποψη ότι η ενέργεια στην οποία προχώρησε με δική της τροποποίηση επί των κανονισμών η Βουλή συνιστά κατάφωρη αδικία για τους δημόσιους υπαλλήλους, καθώς, πριν από εισαγωγή του ΓεΣΥ, είχαν δικαίωμα να λαμβάνουν πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από τα κρατικά νοσηλευτήρια και για σκοπούς αλληλεγγύης αποδέχθηκαν να ενταχθούν στο ΓεΣΥ, καταβάλλοντας ισόποση εισφορά με όλους τους Κύπριους πολίτες.
«Οι κανονισμοί που έχουν ψηφιστεί προκαλούν σύγχυση και προβλήματα ερμηνείας, με τους περί Κυβερνητικών Ιατρικών Ιδρυμάτων Γενικούς Κανονισμούς που βρίσκονται σε ισχύ και προνοούν ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι δικαιούνται ταυτότητα νοσηλείας» συμπληρώνει.
Επιπρόσθετα, η ΠΑΣΥΔΥ απευθύνει έκκληση στο Υπουργείο Οικονομικών να υποβάλει νέα πρόταση, η οποία θα τροποποιεί τους σχετικούς κανονισμούς, για να συνεχίσουν να λαμβάνουν όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι το συγκεκριμένο ωφέλημα.
Ο κ. Λουκά τονίζει πως αδυνατεί να αποδεχθεί το γεγονός ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι θεωρούνται δεύτερης κατηγορίας εργαζόμενοι, σε σχέση με τους υπόλοιπους κρατικούς υπαλλήλους.