Σε μήνυμα στο Οικονομικό Δελτίο της Κεντρικής Τράπεζας για το Δεκέμβριο του 2023, ο Διοικητής Κωνσταντίνος Ηροδότου αναφέρει ότι ως συνέπεια της αύξησης των επιτοκίων, οι τράπεζες καταγράφουν αυξημένη κερδοφορία κατά το 2023 σε σχέση με το 2022, σημαντικό μέρος της οποίας προκύπτει από τις τοποθετήσεις της υπερβάλλουσας ρευστότητας σε καταθέσεις στην ΕΚΤ.
«Συγκεκριμένα, κατά τους εννέα μήνες μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2023, το Κυπριακό τραπεζικό σύστημα κατέγραψε κέρδη ύψους €880εκ. σε σύγκριση με ζημιά ύψους €38εκ. την αντίστοιχη περίοδο το 2022. Παρόλα αυτά, δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι τα εν λόγω κέρδη θα διανεμηθούν υπό τη μορφή μερίσματος καθώς για μια τέτοια εξέλιξη σημαίνοντα ρόλο διαδραματίζουν οι εποπτικές αρχές, οι οποίες έχουν στόχο να διασφαλίσουν ότι οι τράπεζες θα διατηρούν επαρκή κεφάλαια ώστε να μπορούν να αντιμετωπιστούν απρόβλεπτες εξελίξεις», αναφέρει.
Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα, σημειώνει ότι αυτή η απρόσμενη ψηλή κερδοφορία πρέπει να τύχει ορθής και συνετής χρήσης στη βάση ενός στρατηγικού σχεδιασμού που θα θεμελιώσει την κερδοφόρα πορεία σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, οχυρώνοντας τους κύριους δείκτες των τραπεζών, ενώ παράλληλα θα τους παρέχει τη δυνατότητα να απορροφήσουν μελλοντικά μη αναμενόμενες ζημιές ένεκα απρόσμενων κραδασμών.
«Παράλληλα, αφουγκραζόμενες τις δυσμενείς χρηματοδοτικές συνθήκες νοικοκυριών και επιχειρήσεων θα πρέπει να εφαρμόζουν συνετή τιμολογιακή πολιτική, τόσο κατά τη διάρκεια παροχής νέων χρηματοδοτήσεων όσο και στις περιπτώσεις αναδιαρθρώσεων. Διατηρώντας την εφαρμογή συνετών πρακτικών διαχείρισης των δανειακών τους χαρτοφυλακίων, οι τράπεζες αναμένεται να ανταποκριθούν στις ανάγκες των πελατών τους, χωρίς καθυστερήσεις και πρόσθετες χρεώσεις με στόχο την εξεύρεση βιώσιμων και προσαρμοσμένων στις ανάγκες των δανειοληπτών λύσεων», τονίζει.
Στην παρέμβαση του σημειώνει επίσης πως επίκαιρες προκλήσεις για το τραπεζικό σύστημα αποτελούν επίσης ο κίνδυνος από την κλιματική αλλαγή καθώς επίσης και ο κίνδυνος τεχνολογίας, πληροφοριών και επικοινωνιών με ειδική αναφορά στον κίνδυνο που ελλοχεύει από κυβερνοεπιθέσεις.
«Προς την κατεύθυνση αυτή αναμένεται από τις τράπεζες να εντατικοποιήσουν τις προσπάθειες προς ενίσχυση της ψηφιακής τους ανάπτυξης και πράσινης ευαισθητοποίησης. Εν κατακλείδι, μέσα σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλον, η Κυπριακή οικονομία και το τραπεζικό της σύστημα πρέπει να προσαρμόζονται και να εξελίσσονται, διατηρώντας ταυτόχρονα την σταθερότητα και την αξιοπιστία τους. Η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και η έμφαση στη βιώσιμη ανάπτυξη αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες για την περαιτέρω ευημερία και πρόοδο στη χώρα μας. Με αισιοδοξία και αποφασιστικότητα, μπορούμε να προχωρήσουμε προς ένα δυναμικό και βιώσιμο οικονομικό μέλλον», καταλήγει.