Οι ανάγκες της αγοράς σε ξένο εργατικό δυναμικό αποτελεί καθολική παραδοχή και από τους τρείς κοινωνικούς εταίρους. Το κράτος, τους εργοδότες και τις συντεχνίες.
Ζωτικοί τομείς για την οικονομία, όπως είναι ο τουριστικός, οι κατασκευές και το λιανικό εμπόριο, πάσχουν από έλλειψη προσωπικού καθώς, τις τελευταίες τουλάχιστο τρείς 10ετίες, όλο και φθίνει το ενδιαφέρον του ντόπιου προσωπικού να απασχοληθεί σε αυτούς τους τομείς.
Το παράδοξο είναι ότι τα ξενοδοχεία, τα οποία κάποτε αποτελούσαν ελκυστικό προορισμό για τον κάθε νέο, σήμερα κατατάσσεται στις τελευταίες προτεραιότητες των νεοεισερχόμενων στην αγορά εργασίας.
Οι λόγοι είναι πολλοί, ο κυριότερος όμως είναι η «στρατηγική» που ανέπτυξαν τα τελευταία χρόνια οι ξενοδόχοι οι οποίοι όλο και αναζητούν ξένο εργατικό δυναμικό, ειδικότερα από τρίτες χώρες, θεωρώντας ότι είναι πιο φθηνό, αγνοώντας τη σημασία που έχει για τον τουρίστα, ακόμη και για τον ντόπιο, η ποιοτική εξυπηρέτηση στα ξενοδοχεία.
Είναι πασιφανές ότι οι ξενοδόχοι δεν παρέχουν πλέον μισθολογικά κίνητρα σε έναν νέο κύπριο με εξειδίκευση στα ξενοδοχειακά να ενδιαφερθεί και να ζητήσει απασχόληση.
Όσον αφορά την οικοδομική βιομηχανία και το λιανεμπόριο, η έλλειψη εργατικού δυναμικού είναι ακόμη πιο εμφανής.
Κακά τα ψέματα, κανένας γονέας δεν φιλοδοξεί στις μέρες μας να δει το παιδί του οικοδόμο.
Αυτό που θα «ανεχόταν» ο νέος κύπριος εργαζόμενος είναι να διεκδικήσει σε αυτούς τους τομείς ανώτερες θέσεις, είτε ως διευθυντής, είτε το πολύ – πολύ ως επιστάτης.
Με βάση λοιπόν αυτά τα δεδομένα δεν είναι εύκολο ένας εργοδότης στους τομείς αυτούς να έχει επάρκεια προσωπικού.
Επομένως, είναι καθήκον των κοινωνικών εταίρων να δώσουν λύσεις.
Γίνεται μία προσπάθεια από το Υπουργείο Εργασίας και τον πολιτικό του προϊστάμενο Γ. Παναγιώτου, να βρει διεξόδους.
Έχει καθορίσει και επιδώσει, μετά από πολύμηνες διαβουλεύσεις, με τους εργοδότες και τις συντεχνίες, πλαίσιο στρατηγικής απασχόλησης το οποίο σε γενικές γραμμές αναμένεται να γίνει αποδεκτό.
Στη χθεσινή σύσκεψη στο ΥΠΕΡΓ, υπήρξε κατά τον ΥΠΕΡΓ «θετική ανταπόκριση» από τα δύο μέρη, τα οποία θα θέσουν το πλαίσιο αυτό στα αρμόδια τους όργανα για λήψη αποφάσεων.
Οι συντεχνίες φαίνεται ότι θα επικυρώσουν αυτό το πλαίσιο, διότι, σημασία για αυτές ήταν η σύσταση τεχνικής επιτροπής παρακολούθησης σε υψηλό επίπεδο, ώστε να υπάρχει διαφάνεια και να αξιολογούνται οι αιτήσεις των εργοδοτών για απασχόληση εργατών από τρίτες χώρες στη βάση κριτηρίων, κυριότερο των οποίων είναι η εφαρμογή των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων.
Κλειδί για επίτευξη συμφωνίας αποτελεί η απόφαση των αρμοδίων σωμάτων της ΟΕΒ και του ΚΕΒΕ τα οποία συνέρχονται σήμερα και αύριο.
Το πλαίσιο του ΥΠΕΡΓ δεν μπορεί να παραβιαστεί, όπως το έχει καθοριστεί και μάλιστα από τη στιγμή που ο Γ. Παναγιώτου, έχει ενδείξεις ότι οι συντεχνίες το έχουν αποδεχθεί.
Επομένως, τα περιθώρια της ΟΕΒ και του ΚΕΒΕ, να απορρίψουν αυτή την πολύμηνη προσπάθεια του ΥΠΕΡΓ είναι περιορισμένα.
Η νέα τουριστική περίοδος έχει ήδη ξεκινήσει και τα περισσότερα ξενοδοχεία δεν έχουν στελεχωθεί επαρκώς.
Επομένως, δεν υπάρχει χρόνος για περαιτέρω συζητήσεις.
Στο κάτω – κάτω, η τεχνική επιτροπή αποτελείται και από τους τρείς κοινωνικούς εταίρους και αν δεν κάτι δεν πάει καλά, τότε είναι από το χέρι τους να προβαίνουν σε βελτιώσεις και αλλαγές προς το κοινό συμφέρον.