Οι αυξήσεις στους μισθούς με εδραίωση της ασφάλειας και της αξιοπρέπειας στην εργασία, στη βάση της επέκτασης και εδραίωσης των συλλογικών συμβάσεων για όλους, ενίσχυση του κράτους δικαίου και κοινωνικής πρόνοιας και τη δημιουργία συνθηκών πλήρους ασφάλειας και υγείας στην εργασία, στο πλαίσιο και των επιδράσεων της κλιματικής κρίσης, είναι το πλαίσιο των διεκδικήσεων της ΣΕΚ, όπως το περιγράφει η συντεχνία σε διακήρυξή της ενόψει της Πρωτομαγιάς.
«Οι προκλήσεις και η ανάγκη βελτίωσης των μισθών και καλύτερης ρύθμισης της αγοράς εργασίας, καθιστούν ακόμα πιο διαχρονικά επίκαιρο το μήνυμα του αγώνα των εργατών του Σικάγο το 1886: κοινωνική δικαιοσύνη, ποιότητα και αξιοπρέπεια στην εργασία», αναφέρει η συνδικαλιστική οργάνωση.
H ΣΕΚ υπενθυμίζει πως μέσα από τους αγώνες που προηγήθηκαν, οι εργαζόμενοι μαζί με τις συντεχνίες τους, κέρδισαν όλα αυτά που σήμερα θεωρούνται ως δεδομένα και αυτονόητα όπως το δικαίωμα του συνδικαλίζεσθαι, τις συλλογικές συμβάσεις που ρυθμίζουν όρους εργασίας και αμοιβές, τα ταμεία προνοίας ως δεύτερος πυλώνας συνταξιοδοτικών παροχών, το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων και το δικαίωμα στην απεργία εκεί όπου πραγματικά κρίνεται ως αναγκαίο και ίστατο μέτρο αντίδρασης, το την ΑΤΑ, το ΓΕΣΥ, και τον κατώτατο μισθό.
«Αναπόσπαστο μέρος και συνιστώσα επίτευξης όλων αυτών των κατακτήσεων, αποτελεί και η ΣΕΚ, η οποία διανύει φέτος το 80ο έτος από την ίδρυσή της το 1944. 80 χρόνια γεμάτα δράσεις, αγώνες και επιτυχίες στα εργασιακά, στα κοινωνικά και στα εθνικά δρώμενα του τόπου μας», προσθέτει η συνδικαλιστική οργάνωση.
Στην διακήρυξή της, η ΣΕΚ στέλνει «σαφές και ξεκάθαρο μήνυμα» ως προς την ανάγκη για επέκταση της εφαρμογής του θεσμού των συλλογικών συμβάσεων στη βάση και της Οδηγίας για τον Ευρωπαϊκό Κατώτατο Μισθό, λέγοντας ότι αυτές αποτελούν αναπόσπαστο πλέγμα προστασίας για τους εργαζόμενους ενάντια σε τυχόν εργοδοτικές αυθαιρεσίες ή προσπάθεια εκμετάλλευσης του ανθρώπινου δυναμικού.
Σημειώνει ακόμη ότι θέτει και την πλήρη επαναφορά της ΑΤΑ, με στόχο να καλύψει το σύνολο των εργαζομένων ως βασικό συμβατικό δικαίωμα, σημειώνοντας πως η φιλοσοφία της ΑΤΑ είναι σαφής και διασυνδέεται μόνο με την αποκατάσταση της αγοραστικής δύναμης των μισθών από τις πληθωριστικές πιέσεις, όπως ρητά αναφέρεται στη Μεταβατική Συμφωνία, απορρίπτοντας κατηγορηματικά την προσπάθεια διασύνδεσής της με την παραγωγικότητα ή ως μέσω προαγωγής κοινωνικής πολιτικής.
Αναφορικά με την παραχώρηση αδειών απασχόλησης εργαζομένων από τρίτες χώρες, η ΣΕΚ σημειώνει ότι η πρόσφατη συμφωνία θα κριθεί και αξιολογηθεί στην πράξη και στην εφαρμογή, τόσο ως προς τις πραγματικές προθέσεις όσο και σε σχέση με την αποτελεσματικότητά της στη διαχείριση του συγκεκριμένου θέματος.
Σε σχέση με το συνταξιοδοτικό η ΣΕΚ σημειώνει ότι επιβάλλεται η ολοκλήρωση του διαλόγου για να υπάρξει ολιστική μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, και σημειώνει πως σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η ρύθμιση της αναλογιστικής αναπροσαρμογής (12%), δημιουργώντας τις δυνατότητες μείωσης και απάλειψής της για όλους τους επηρεαζόμενους.
Όσον αφορά την φορολογική μεταρρύθμιση, στο πλαίσιο και της πράσινης μετάβασης, η ΣΕΚ δηλώνει ότι «απαιτεί όπως προωθηθεί επιτέλους ένας στοχευμένος, συγκροτημένος και ουσιαστικός κοινωνικός διάλογος, ο οποίος θα θέτει τις βάσεις και θα δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την εφαρμογή μιας πραγματικά συνολικής και πράσινης φορολογικής μεταρρύθμισης».
Αναφορικά με την συμπλήρωση είκοσι χρόνων από την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ, η ΣΕΚ σημειώνει ότι αυτή επιβεβαιώνει την πορεία αλλά και την προσήλωσή μας στην περαιτέρω ανάπτυξη της ενωμένης Ευρώπης, αναδεικνύοντας την κοινωνική της διάσταση και την προσήλωσή της σε ανθρωποκεντρικές αρχές και αξίες.