Η 9η Ιουλίου αποτελεί το επόμενο κρίσιμο ορόσημο στην εμπορική πολιτική των ΗΠΑ. Πρόκειται για τη λήξη της 90ήμερης περιόδου χάριτος που είχε δοθεί σε δεκάδες εμπορικούς εταίρους των Ηνωμένων Πολιτειών προτού ενεργοποιηθούν (εκ νέου) αυξημένοι δασμοί σε προϊόντα και υπηρεσίες.
Εάν μέχρι τότε δεν έχουν επιτευχθεί εμπορικές συμφωνίες, ο κίνδυνος επιστροφής —ή και κλιμάκωσης— των προστατευτικών δασμών είναι ορατός, προκαλώντας αβεβαιότητα στις αγορές και ανησυχία στις κυβερνήσεις.
Κρίσιμοι παίκτες σε Washington mode
Τα τελευταία 24ωρα εντείνεται η διπλωματική κινητικότητα. Η Ινδία κράτησε την αντιπροσωπεία της στην Ουάσινγκτον πέραν του αρχικού χρονοδιαγράμματος, ενώ η ΕΕ, υπό τον Μάρος Σέφτσοβιτς, συμμετέχει σε εντατικές διαβουλεύσεις προσδοκώντας συμφωνία έστω και στο παραπέντε.
Ωστόσο, η απρόβλεπτη τακτική του Προέδρου Τραμπ παραμένει καθοριστικός παράγοντας. Με δηλώσεις όπως ότι «δεν είναι ρεαλιστικό να κλείσουν 200 συμφωνίες σε τρεις μήνες», δείχνει πρόθυμος να χρησιμοποιήσει ξανά την τακτική του σοκ για επιτάχυνση ή και επιβολή όρων.
Απαιτήσεις και υποχωρήσεις: η διπλωματία των δασμών
Ενδεικτικό του κλίματος είναι:
- Η απειλή για δασμούς κατά της Ιαπωνίας λόγω… ρυζιού.
- Η προσωρινή υπαναχώρηση του Καναδά από την επιβολή φόρου στις ψηφιακές υπηρεσίες υπό τον φόβο αντίμετρων.
- Οι δηλώσεις Τραμπ περί νέων δασμών στα καναδικά προϊόντα εάν τεθεί τελικά σε ισχύ ο νέος φόρος.
Η UBS προβλέπει ότι η προθεσμία ενδέχεται να περάσει χωρίς σοβαρή κλιμάκωση, με πιθανές παρατάσεις σε όσες χώρες διαπραγματεύονται «καλόπιστα».
Οι ισχύοντες δασμοί – τι παίζεται
Επί του παρόντος, οι βασικοί δασμοί περιλαμβάνουν:
- 50% σε χάλυβα και αλουμίνιο
- 25% στα αυτοκίνητα και τα ανταλλακτικά
- 10% ελάχιστο σε προϊόντα σχεδόν όλων των χωρών
Κάποιες εξαιρέσεις ισχύουν μόνο υπό αυστηρές προϋποθέσεις, π.χ. βάσει της συμφωνίας USMCA.
Οι αγορές σε τροχιά ρεκόρ – Πόσο θα αντέξουν;
Παρά την αστάθεια, οι διεθνείς αγορές κινούνται ανοδικά, στηριζόμενες στην ελπίδα για αποκλιμάκωση. Ο Nasdaq και ο S&P 500 κατέγραψαν νέα ιστορικά υψηλά τη Δευτέρα (+0,5%), ενώ ο δείκτης MSCI All Country World ενισχύθηκε κατά 3,3% την τελευταία εβδομάδα.
Το ερώτημα παραμένει: Η 9η Ιουλίου θα αποτελέσει ημερομηνία κορύφωσης της σύγκρουσης ή της ανακούφισης; Η απάντηση εξαρτάται αποκλειστικά από το πώς θα διαχειριστεί την πίεση η Ουάσινγκτον – και κυρίως, ο Λευκός Οίκος.