Έντονη ανησυχία εκφράζει το ΕΤΕΚ μετά τις αποκαλύψεις και τα δημοσιεύματα που είδαν το φως της δημοσιότητας σε σχέση με τις φαρμακευτικές αποθήκες του Υπουργείου Υγείας στον Στρόβολο και καλεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αναλάβει πρωτοβουλία για να τροχοδρομηθεί άμεσα ο σχεδιασμός ορθολογικής και τεκμηριωμένης στρατηγικής για τη στέγαση σε ιδιόκτητα κτήρια.
Το Επιστημονικό Τεχνικό Επιμελητήριο Κύπρου υπογραμμίζει ότι στις περιπτώσεις που απαιτείται η ενοικίαση χώρων αυτό θα πρέπει να γίνεται με ανοικτές, διαφανείς διαδικασίες και αυστηρούς μηχανισμούς ελέγχου των προδιαγραφών των κτηρίων και ειδικά στην περίπτωση αποθήκευσης φαρμάκων να πληρούνται οι ελάχιστες απαιτήσεις συνεχούς διατήρησης της θερμοκρασίας και υγρασίας στον αποθηκευτικό χώρο.
Εισήγηση του ΕΤΕΚ είναι να προηγηθεί άμεσα αναλυτική καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης η οποία να δημοσιευθεί και ακολούθως, να ετοιμαστεί ένας συνολικός ορθολογικός σχεδιασμός.
Στο αυστηρό μήνυμά του το Επιμελητήριο εστιάζει σε δύο βασικές πτυχές του θέματος καταγγέλλοντας μάλιστα παραβίαση των αρχών χρηστής διοίκησης και διαφάνειας.
Το ΕΤΕΚ σημειώνει πως η πρώτη πτυχή φέρνει ξανά στο προσκήνιο το λιμνάζον θέμα της στέγασης των κρατικών υπηρεσιών και η δεύτερη αναδεικνύει τη σοκαριστική αδιαφορία για τη δημόσια υγεία. Όπως αναφέρει το Επιμελητήριο, εάν σταθούμε στην πρώτη πτυχή εντοπίζουμε μια σειρά από παθογένειες που παραμένουν άλυτες για δεκαετίες και αφορούν την απουσία προγραμματισμού, την έλλειψη συντονισμού και τις μη ορθολογικές επιλογές στη στέγαση κρατικών υπηρεσιών και κυβερνητικών τμημάτων. Για το θέμα αυτό το ΕΤΕΚ έχει κάνει σειρά παρεμβάσεων τα προηγούμενα χρόνια σε αρμόδιους Υπουργούς και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τονίζοντας πως η χωροθέτηση και η αρχιτεκτονική ποιότητα υπουργικών και κυβερνητικών κτηρίων έχουν ευρύτερη κοινωνική, αρχιτεκτονική, πολεοδομική και οικονομική σημασία με σημαντικό αντίκτυπο στη βελτίωση της ποιότητας του αστικού περιβάλλοντος, την εξυπηρέτηση της ορθολογικής και οικονομικής διαχείρισης υπέρ του δημοσίου συμφέροντος. Στη συγκεκριμένη περίπτωση έχουν καταφανώς παραβιαστεί οι αρχές της χρηστής διοίκησης και διαφάνειας. Το ερώτημα που τίθεται και προκαλεί το περί δικαίου αίσθημα των πολιτών είναι γιατί κανείς δεν παρενέβη για να διορθώσει αυτή τη στρέβλωση όταν τα γεγονότα είχαν ήδη γίνει γνωστά από το 2018 στην έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας;
Στη δεύτερη πτυχή, ακόμα σοβαρότερη, το ΕΤΕΚ αναφέρεται στα θέματα δημόσιας υγείας σημειώνοντας ότι τα φαρμακευτικά σκευάσματα από τα οποία εξαρτάται η υγεία και η ζωή ασθενών αποθηκεύονταν σε χώρο που δεν ήταν κατάλληλα αδειοδοτημένος, εξοπλισμένος και με τις απαιτούμενες προδιαγραφές γι΄ αυτή του τη χρήση. Επιπλέον είχαν προηγηθεί δύο ακόμα περιστατικά εισροής ύδατος που έκαναν ορατό το πρόβλημα, σε έναν χώρο που προφανώς έπρεπε να ελέγχεται με αυστηρότητα και αίσθηση ευθύνης. Η αποστολή των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας είναι η διασφάλιση του δικαιώματος των Κυπρίων πολιτών και των επισκεπτών της Κύπρου στην πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας ασφαλή και αποτελεσματικά φαρμακευτικά σκευάσματα. Ποιοι είναι τελικά οι μηχανισμοί που μας εξασφαλίζουν πως υπάρχει έλεγχος και εποπτεία ώστε όντως να προστατεύεται η δημόσια υγεία;
Η προχειρότητα που χαρακτηρίζει τη συγκεκριμένη περίπτωση μας οδηγεί να πιστεύουμε πως το αυτονόητο, η αξία της ανθρώπινης ζωής, δεν αποτελεί προτεραιότητα σε έναν κυκεώνα από διαδικασίες, αστοχίες και αποφυγή ευθυνών.
Πέραν όμως του να συζητάμε τα αυτονόητα θα πρέπει να δούμε ποια είναι τα επόμενα βήματα που θα τα διασφαλίσουν. Για τη συγκεκριμένη περίπτωση των φαρμακευτικών αποθηκών η οποία πραγματικά είναι σοκαριστική και προκαλεί το δημόσιο αίσθημα, θα πρέπει να γίνει έρευνα και να αποδοθούν ευθύνες, ενώ είναι απαραίτητο να επανασχεδιαστούν οι διαδικασίες ελέγχου ποιότητας σε όλη την αλυσίδα διαχείρισης των φαρμάκων.
Το ΕΤΕΚ, ως τεχνικός σύμβουλος του κράτους και του πολίτη έχει επεξεργαστεί συγκεκριμένες προτάσεις και είναι έτοιμο να συνεισφέρει σε αυτή τη συζήτηση για να επιτευχθεί το βέλτιστο αποτέλεσμα, για την κοινωνία, την αρχιτεκτονική, το περιβάλλον και την οικονομία του τόπου.