Ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας Γιώργος Σαββίδης καταθέτει εντός ολίγου αίτηση στο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο (ΑΔΣ) για παύση του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη.
Ο Γενικός Εισαγγελέας αξιώνει παύση του Γεν. Ελεγκτή για «ανάρμοστη συμπεριφορά», με βάση το άρθρο 115 του Συντάγματος.
Το αίτημα του Γεν. Εισαγγελέα βασίζεται στο Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας και ιδιαίτερα στα άρθρα 115, 133(8),153(7) – (8), τα οποία αφορούν στον περί απονομής δικαιοσύνης νόμο και στο κεφάλαιο «ποικίλες διατάξεις».
Οι πληροφορίες φέρουν τον Γεν. Εισαγγελέα να συνοδεύει με πολλά έγγραφα περιπτώσεις που θεωρούνται κατά τη Νομική Υπηρεσία ως ανάρμοστη συμπεριφορά εκ μέρους του Γεν. Ελεγκτή.
Παραθέτουν ως παράδειγμα τον ισχυρισμό του Γεν. Ελεγκτή ότι ο Γενικός και ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας με γνωματεύσεις τους, «παρέχουν κάλυψη για παρανομίες υπουργών».
Τόσο, ο Γενικός Εισαγγελέας όσο και ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας έχουν υποστηρίξει κατ’ επανάληψη ότι ο κ. Μιχαηλίδης με την όλη του στάση και συμπεριφορά, «εκφεύγει των συνταγματικών του αρμοδιοτήτων».
Η αίτηση έχει κατατεθεί από τα δικηγορικά γραφεία Καλλής & Καλλής ΔΕΠΕ και Λέανδρου Παπαφιλίππου, τα οποία εκπροσωπούν τον Γενικό Εισαγγελέα.
Τον Γενικό Ελεγκτή θα εκπροσωπήσουν τα δικηγορικά γραφεία του Πάμπου Ιωαννίδη, του Τζο Τριανταφυλλίδη και του Χρήστου Κληρίδη.
Είναι η πρώτη φορά από την εγκαθίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας που Γενικός Εισαγγελέας καταθέτει αίτηση παύσης ανεξάρτητου θεσμικού αξιωματούχου, πέραν της Νομικής Υπηρεσίας.
Προηγήθηκε η παύση του Ρίκκου Ερωτοκρίτου, τέως Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα.
Η αντιπαράθεση των δύο θεσμών Νομικής και Ελεγκτικής Υπηρεσίας, είχε ξεκινήσει πριν περίπου τέσσερα χρόνια. Έκτοτε, καταβλήθηκαν προσπάθειες και από τρίτους να πέσουν οι τόνοι προκειμένου οι ανώτατοι αξιωματούχοι των δύο θεσμών να τα βρουν για το δημόσιο συμφέρον.
Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είχε ανακοινώσεις την 1η Φεβρουαρίου ότι η κυβέρνηση θα εξετάσει, στο πλαίσιο των θεσμικών μεταρρυθμίσεων, αλλαγή του μονοπρόσωπου της Ελεγκτικής Υπηρεσίας (ΕΥ) όπως αυτό καθορίστηκε από το Σύνταγμα του 1960 και ισχύει μέχρι σήμερα.
«Είναι η ώρα για τολμηρές θεσμικές μεταρρυθμίσεις», είχε τονίσει ο ΠτΔ.
Ο Γενικός Ελεγκτής θεωρεί ότι η αντίδραση της Νομικής Υπηρεσίας να τον οδηγήσει στο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο είναι μέρος «εξόντωσης του για λόγους αντεκδίκησης».
Η πράξη αυτή του Γεν. Εισαγγελέα, είπε ο κ. Μιχαηλίδης, πρόδηλα συνιστά αντίποινα για το ότι ο ίδιος «τόλμησε να αναδείξει την ενέργεια του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα να απαλλάξει από ποινική δίωξη πρώην πελάτη του και νυν πελάτη του πρώην δικηγορικού του γραφείου του».
Η Ελεγκτική Υπηρεσία έχει προβεί σε σχετική καταγγελία προς τον INTOSAI και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.