Ένα βήμα από την κήρυξη αδιεξόδου των διαπραγματεύσεων για την ανανέωση των συλλογικών συμβάσεων στα ξενοδοχεία και στις κατασκευές βρίσκεται το ΥΠΕΡΓ.
Ο κίνδυνος να παραλύσει η ξενοδοχειακή βιομηχανία και ο κατασκευαστικός τομέας είναι ορατός αφού οι μεσολαβητικές προσπάθειες του Υπουργείου Εργασίας για να αποτρέψει την εργατική κρίση, δεν αποδίδουν μέχρι στιγμής.
Το σοβαρότερο αγκάθι για να επιτευχθεί συμφωνία και να προχωρήσει η ανανέωση των συλλογικών συμβάσεων, αποτελεί το αίτημα των συνδικαλιστικών οργανώσεων για νομοθετική κατοχύρωση των συλλογικών συμβάσεων.
Τόσο οι σύνδεσμοι των ξενοδόχων ΠΑΣΥΞΕ και ΣΤΕΚ, όσο και η Ομοσπονδία Συνδέσμων Εργολάβων Οικοδομών Κύπρου (Ο.Σ.Ε.Ο.Κ.) ξεκαθάρισαν στον ΥΠΕΡΓ Γ. Παναγιώτου ότι δεν είναι διατεθειμένοι να αποδεχθούν ανανέωση των συλλογικών συμβάσεων που να περιλαμβάνει το αίτημα των συντεχνιών για νομοθετική κατοχύρωση των μισθών και άλλων ωφελημάτων των εργαζομένων.
Κάλεσαν μάλιστα τις συντεχνίες να αποσύρουν το αίτημα αυτό εάν επιθυμούν να συνεχιστεί ουσιαστικός διάλογος και να ανανεωθεί η συλλογική σύμβαση χωρίς απεργιακά μέτρα.
Την ίδια ώρα, οι συντεχνίες προειδοποιούν ότι δεν πρόκειται να απεμπολήσουν ένα τέτοιο αίτημα το οποίο θεωρούν, όπως λένε, ως ιδιαίτερα σημαντικό για τους εργαζόμενους στα ξενοδοχεία και τις κατασκευές.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ΣΤΕΚ ο άλλος σύνδεσμος ξενοδόχων έχει αποσυρθεί από τις διαπραγματεύσεις χαρακτηρίζοντας τα αιτήματα των συντεχνιών ως «απαράδεκτα».
Ο ΣΤΕΚ και ο ΠΑΣΥΞΕ υποστηρίζουν ότι το κόστος των αιτημάτων των συντεχνιών θα ανέλθει για τα δύο χρόνια που διαρκεί η συλλογική σύμβαση στο 34%.
Σημειώνεται ότι οι συντεχνίες στον ξενοδοχειακό τομέα διεκδικούν μισθολογικές αυξήσεις ύψους 5% και αύξηση των μικτών εισφορών στο ταμείο προνοίας από 5% που είναι σήμερα στο 7%.
Ζητούν επίσης αύξηση του επιδόματος Κυριακής κατά 50%.
Η συλλογική σύμβαση στον κατασκευαστικό τομέα έληξε από τις 31 Μαΐου του 2022 χωρίς μέχρι σήμερα να επιτευχθεί συμφωνία.
Οι συντεχνίες των οικοδόμων αξιώνουν μεταξύ άλλων επαναφορά του ποσού στο 100% που είχε αποκοπεί το 2013 από τους προσωπικούς μισθούς των εργαζομένων όλων των κατηγοριών.
Διεκδικούν ακόμη αύξηση του ποσοστού του φιλοδωρήματος για όλες τις κατηγορίες εργαζομένων από το 8% σε 11%.