Διεθνής ερευνητική ομάδα δημοσίευσε μια μελέτη στην οποία προχωρά σε μια εκτίμηση τόσο για το πότε όσο και το πώς θα έρθει το τέλος του Σύμπαντος.
Από το σύνολο των θεωριών για το τέλος του Σύμπαντος έχουν ξεχωρίσει τρεις. Η πρώτη θεωρία αναφέρει ότι η επιταχυνόμενη διαστολή του Σύμπαντος οδηγεί σταδιακά στην ψύξη του. Η θεωρία που ονομάστηκε «Μεγάλη Ψύξη» λέει ότι οι γαλαξίες θα απομακρύνονται ολοένα και περισσότερο ο ένας από τον άλλον κάτι που θα οδηγήσει στο να παγώσουν και να σβήσουν μετατρέποντας το Σύμπαν σε ένα απόλυτα σκοτεινό και ψυχρό κόσμο.
Η δεύτερη θεωρία έχει ονομαστεί «Μεγάλη Σχάση», αναφέρει ότι αυτή η διαστολή τεντώνει το Σύμπαν, με αποτέλεσμα στο τέλος αυτό να «σκιστεί» και να καταστραφεί. Η τρίτη θεωρία ονομάζεται «Μεγάλη Σύνθλιψη» και υποστηρίζει ότι κάποια στιγμή η διαστολή σταματήσει η βαρύτητα θα υποχρεώσει το Σύμπαν να καταρρεύσει και να αυτοκαταστραφεί δημιουργώντας όμως ταυτόχρονα τις συνθήκες για την εκδήλωση μιας νέας Μεγάλης Έκρηξης από την οποία θα προκύψει ένα καινούργιο Σύμπαν.
Έχει διαπιστωθεί ότι το Σύμπαν διαστέλλεται με επιταχυνόμενο ρυθμό. Η μυστηριώδης σκοτεινή ενέργεια είναι αυτή που σύμφωνα με το πιο αποδεκτό στην επιστημονική κοινότητα κοσμολογικό μοντέλο προκαλεί αυτή την επιταχυνόμενη διαστολή. Διάφορες μελέτες προσπαθούν να προβλέψουν το τέλος του Σύμπαντος με βάση την… συμπεριφορά της σκοτεινής ενέργειας και το πώς διαστέλλεται το Σύμπαν.
Πρόσφατες μελέτες οι οποίες ανέλυσαν δεδομένα που συλλέχθηκαν από το Φασματοσκοπικό Όργανο Σκοτεινής Ενέργειας (DESI) υπέδειξαν τη Μεγάλη Σύνθλιψη ως πιθανότερη διαδικασία τέλος του Σύμπαντος. Το DESI αποτελείται από πέντε χιλιάδες ρομποτικά μάτια που συλλέγουν φως από εκατομμύρια γαλαξίες σε πάνω από το ένα τρίτο ολόκληρου του ουρανού όπως το βλέπουμε από τη Γη. Αυτό το φως στη συνέχεια αναλύεται σε ένα φάσμα χρωμάτων, επιτρέποντας στους επιστήμονες να μετρήσουν τη διαστολή του Σύμπαντος σε δισεκατομμύρια χρόνια, μετρώντας μια αλλαγή στο μήκος κύματος του φωτός που ονομάζεται «μετατόπιση ερυθρού».
Η νέα μελέτη που επίσης αναλύει δεδομένα του DESI στηρίζει τη θεωρία της Μεγάλης Σύνθλιψης και θέτει ένα χρονικό πλαίσιο σύμφωνα με το οποίο η αρχή του τέλους του Σύμπαντος θα ξεκινήσει σε περίπου 10 δισεκατομμύρια χρόνια. Στη συνέχεια, το Σύμπαν θα περάσει άλλα 10 δισεκατομμύρια χρόνια καταρρέοντας μέχρι να φτάσει στο τελικό στάδιο αυτοκαταστροφής του ολοκληρώνοντας έτσι έναν συνολικό κύκλο ζωής που θα διαρκέσει λίγο πάνω από 33 δισεκατομμύρια χρόνια.
Naftemporiki.gr
The post Νέα μελέτη υποδεικνύει το πότε και το πώς θα πεθάνει το Σύμπαν appeared first on SciNews.eu.