Οι αξιωματούχοι υγείας λένε ότι ο εφησυχασμός γύρω από τους εμβολιασμούς ρουτίνας μπορεί να διευκολύνει την παραπληροφόρηση.
Σύμφωνα με νέα έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), τα ευρωπαϊκά παιδιά έχουν λιγότερες πιθανότητες να κάνουν εμβολιασμούς ρουτίνας από ό,τι πριν από πέντε χρόνια.
Οι εμβολιασμοί κατά της ιλαράς, του κοκκύτη, της πολιομυελίτιδας και της ηπατίτιδας Β παρέμειναν κάτω από τα προ της πανδημίας επίπεδα στην Ευρώπη και την Κεντρική Ασία το 2024, γεγονός που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε μια αίσθηση “εμβολιαστικού εφησυχασμού” που προκαλεί ήδη αναζωπύρωση των ασθενειών που μπορούν να προληφθούν, δήλωσε ο οργανισμός.
Πέρυσι, σχεδόν 300.000 άνθρωποι στην περιοχή προσβλήθηκαν από κοκκύτη, πάνω από τρεις φορές περισσότεροι από ό,τι το 2023, σύμφωνα με την έκθεση. Περισσότεροι από 125.000 άνθρωποι προσβλήθηκαν από ιλαρά, ο υψηλότερος αριθμός κρουσμάτων στην περιοχή εδώ και περισσότερα από 25 χρόνια.
“Δεν πρόκειται για απλούς αριθμούς – πρόκειται για εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες που αγωνιούν επειδή τα παιδιά τους είναι άρρωστα και αυτό θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί”, ανέφερε σε δήλωσή του ο Δρ Χανς Κλούγκε, διευθυντής του ΠΟΥ στην Ευρώπη.
Περισσότερες από τις μισές από τις 53 χώρες της περιοχής είχαν ποσοστά εμβολιασμού που ήταν κάτω από το επίπεδο που απαιτείται για την πρόληψη των κρουσμάτων ιλαράς, παρωτίτιδας, ερυθράς, διφθερίτιδας, κοκκύτη και τετάνου.
Οι εμπειρογνώμονες στον τομέα της υγείας συχνά επισημαίνουν τη διστακτικότητα στα εμβόλια για να εξηγήσουν γιατί όλο και περισσότεροι γονείς επιλέγουν να μην εμβολιάσουν τα παιδιά τους.
Όμως η Regina De Dominicis, η οποία ηγείται του έργου της UNICEF στην Ευρώπη και την Κεντρική Ασία, ανέφερε αντ’ αυτού τον εφησυχασμό από τα εμβόλια, δηλαδή όταν οι γονείς πιστεύουν ότι οι κίνδυνοι από τις ασθένειες που μπορούν να προληφθούν είναι χαμηλοί και ως εκ τούτου δεν βλέπουν λόγο να εμβολιάσουν τα παιδιά τους.
“Η σημερινή γενιά δεν έχει γίνει μάρτυρας των καταστροφικών επιπτώσεων των ασθενειών που μπορούν να προληφθούν με εμβολιασμό – γεγονός που οδηγεί σε εφησυχασμό και καθιστά ευκολότερη την παραπληροφόρηση”, δήλωσε ο De Dominics.
Βελτίωση σε ορισμένα νεότερα εμβόλια
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Ευρωπαίοι δεν αποστρέφονται εξίσου όλα τα εμβόλια. Τα τελευταία πέντε χρόνια, τα παιδιά και οι νέοι έχουν γίνει πιο πιθανό να κάνουν εμβόλια που προστατεύουν από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV), τον ροταϊό, την πνευμονία και τη μηνιγγίτιδα.
Αρκετές χώρες έχουν εισαγάγει αυτά τα εμβόλια τα τελευταία χρόνια, γεγονός που αναμένεται να συμβάλει στη μείωση των ποσοστών των λοιμώξεων από τον HPV και του σχετιζόμενου με αυτόν καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, καθώς και των νοσηλειών παιδιών από βακτηριακές ασθένειες, πνευμονία και διάρροια που προκαλείται από ροταϊό, δήλωσε ο ΠΟΥ.
Για την ενίσχυση των ποσοστών εμβολιασμού ρουτίνας, οι αξιωματούχοι υγείας κάλεσαν τις χώρες να ενισχύσουν τα συστήματα υγείας τους, να διασφαλίσουν ότι τα εμβόλια είναι ευρέως διαθέσιμα και να καταπολεμήσουν την παραπληροφόρηση σχετικά με τα εμβόλια.
“Οι κοινότητες πρέπει να ενδυναμωθούν με αξιόπιστες πληροφορίες, ώστε οι γονείς να μπορούν να εμβολιάζουν με αυτοπεποίθηση τα παιδιά τους”, δήλωσε ο Kluge.
ΠΗΓΗ: gr.euronews
The post Οι παιδικοί εμβολιασμοί υστερούν στην Ευρώπη, καθιστώντας τα παιδιά ευάλωτα σε επιδημίες ιλαράς και άλλων ασθενειών appeared first on SciNews.eu.