Την έκπληξη του Χάρη Γεωργιάδη προκάλεσαν τα πρόσφατα δημοσιεύματα που τον φέρουν να είναι η προσωπική επιλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη για τη θέση του Ευρωπαίου Επιτρόπου. Όπως ανέφερε μιλώντας στη διαδικτυακή εκπομπή Strategist Talks κανένας δεν επικοινώνησε μαζί του να του εκφράσει αυτό το ενδιαφέρον, ξεκαθαρίζοντας πως το 2026 με τη λήξη της βουλευτικής του θητείας θα αποχωρήσει οριστικά από την πολιτική. Σημείωσε πως άλλα δημοσιεύματα τον παρουσίαζαν ως το νέο Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, ως μέλος του ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου και άλλα ότι είχε έτοιμη δουλειά στο εξωτερικό, χωρίς ο ίδιος να γνωρίζει το οτιδήποτε.
Αποχώρηση Μάριου Πελεκάνου και εκλογές
Αναφορικά με την αποχώρηση του μέχρι πρότινος αντιπροέδρου του ΔΗΣΥ Μάριου Πελεκάνου και την ένταξη του στο ψηφοδέλτιο του ΕΛΑΜ για τις ευρωεκλογές ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε πως ήταν μία κίνηση που τον στεναχώρησε και τον ξάφνιασε. Εξέφρασε ωστόσο την πεποίθηση πως αυτή η κίνηση θα συσπειρώσει τον κόσμο του ΔΗΣΥ και πως η παράταξη του θα διατηρήσει για άλλη μια εκλογική αναμέτρηση την πρωτιά. Τόνισε επίσης πως το ΕΛΑΜ μετατράπηκε σε πολιτικό σουπερμάρκετ και πως όπως και με το ΑΚΕΛ του χωρίζουν μεγάλες ιδεολογικές διαφορές. Υπογράμμισε ακόμη πως και το ΑΚΕΛ και το ΕΛΑΜ ακολουθούν λαϊκίστικές προσεγγίσεις και πως θα ήταν επικίνδυνο για τη χώρα να κυβερνήσουν.
Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα ανέφερε πως ο Δημοκρατικός Συναγερμός ανήκει στη σύγχρονη ευρωπαϊκή κεντροδεξιά και πως δεν μπορεί κάποιος να ερμηνεύει τις θέσεις του ιδρυτή της παράταξης Γλαύκου Κληρίδη κατά το δοκούν.
ΔΗΣΥ και συγκυβέρνηση
Κληθείς να σχολιάσει αν θα ένιωθε πιο ασφαλής εάν ο Δημοκρατικός Συναγερμός ήταν σήμερα στο κυβερνητικό σχήμα, απάντησε θετικά, προσθέτοντας πως ο λαός αποφάσισε με τη ψήφο του να τον πάρει στην αντιπολίτευση. Πρόσθεσε δεν πως ο ΔΗΣΥ είτε ως κυβέρνηση, είτε ως αντιπολίτευση, λειτουργεί πάντα υπεύθυνα.
Κυπριακή οικονομία και αντιμετώπιση ακρίβειας
Μεγάλο μέρος της συζήτησης επικεντρώθηκε στην κυπριακή οικονομία και στους χειρισμούς της κυβέρνησης. Όπως υπογράμμισε η κατάσταση της κυπριακής οικονομίας από το 2015 μέχρι σήμερα παραμένει σε αρκετά καλά επίπεδα με ρυθμό ανάπτυξης κοντά στο 5%.
«Η ανεργία όχι μόνο έχει μειωθεί αλλά καταγράφεται σε συγκεκριμένους τομείς και έλλειψη εργατικού δυναμικού, ενώ η κατανάλωση κινείται σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα. Στα θετικά της διακυβέρνησης του Νίκου Χριστοδουλίδη είναι το ότι κατάφεραν να φέρουν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό κάτι το οποίο πρώτοι εφαρμόσαμε εμείς και φάνηκε ότι είναι η σωστή δημοσιονομική πολιτική που πρέπει να ακολουθεί κάθε χώρα. Τα λάθη στη διαχείριση της οικονομίας όμως γίνονται όταν η χώρα πάει καλά και δυστυχώς γίνονται και λάθη και κυρίως η διόγκωση που παρατηρείται στην κρατική μηχανή και κατ’ επέκταση στο κρατικό μισθολόγιο», είπε
Εκσυγχρονισμός ΑΤΑ
Σε σχέση με το θέμα της ΑΤΑ τόνισε πως ο θεσμός δεν πρέπει να καταργηθεί, αλλά να εκσυγχρονιστεί και να λαμβάνει υπόψιν και την παραγωγικότητα, ενώ για την αντιμετώπιση της ακρίβειας τόνισε πως η αύξηση των δανειστικών επιτοκίων σε παγκόσμιο επίπεδο παρά το ότι δεν ήταν ευχάριστη συνέβαλε σημαντικά στον περιορισμό των πληθωριστικών πιέσεων.
Ανανέωση θητείας Ηροδότου
Ο Χάρης Γεωργιάδης κλήθηκε να σχολιάσει και το κατά πόσον θα πρέπει να ανανεωθεί η θητεία του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Κωνσταντίνου Ηροδότου τονίζοντας πως το θέμα αυτό αφορά αποκλειστικά τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη και είναι λάθος να τοποθετηθεί δημόσια. Πρόσθεσε πως ο ίδιος έχει εξαιρετικά θετική γνώμη για τον κ. Ηροδότου αλλά και για άλλα άτομα που μπορούν να γεμίσουν την καρέκλα του Διοικητή. Ανέφερε πάντως πως επί θητείας του κ. Ηροδότου έγιναν αρκετές σωστές κινήσεις, η χώρα μας λαμβάνεται σοβαρά υπόψιν στα κέντρα λήψεως αποφάσεων στη Φρανκφούρτη, κάτι το οποίο δεν συνέβαινε με άλλα άτομα που κατείχαν προηγουμένως τη θέση του Διοικητή.
Έχουμε πλεονάσματα λόγω Συνεργατισμού
Στο θέμα του Συνεργατισμού και στις κατηγορίες που συνεχίζουν να εκτοξεύουν κάποιοι προς το πρόσωπο του, ανέφερε πως έχει κουραστεί να απαντά σε ανυπόστατες κατηγορίες. Πρόσθεσε πως ο διαχωρισμός των εργασιών του Συνεργατισμού έπρεπε να είχε γίνει και σε άλλες τράπεζες που αντιμετώπιζαν προβλήματα, τονίζοντας πως όχι μόνο δεν έχασε κανένας τα χρήματα, αλλά αντίθετα το κράτος κάθε τριμηνία εισπράττει δεκάδες εκατομμύρια και καταγράφει πλεονάσματα λόγω αυτής της απόφασης. Σε σχέση με τους διορισμούς που έγιναν επί θητείας του, ανέφερε πως τα πρόσωπα αυτά εγκρίθηκαν από τη Βουλή και τις εποπτικές αρχές και δεν είχε ο ίδιος την εξουσία να επιβάλει κάποιον που δεν είχε τα κατάλληλα προσόντα.