Έντονα ερωτήματα εγείρονται από την πρωτοβουλία του Υπουργού Εξωτερικών Χαρ. Κόμπου να προχωρήσει σε υπογραφή του Μνημονίου Συναντίληψης μεταξύ των κυβερνήσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, για την εργοδότηση Αιγύπτιων πολιτών στην Κύπρο.
Η υπογραφή του μνημονίου αυτού έρχεται σε μία στιγμή κατά την οποία είναι σε εξέλιξη η αξιολόγηση της συμφωνίας που έχει επιτευχθεί μεταξύ του ΥΠΕΡΓ και των κοινωνικών εταίρων σε προς την απασχόληση εργατών από τρίτες χώρες.
Συνεπώς, από πού ως πού ο ΥΠΕΞ αναλαμβάνει ρόλο που δεν εμπίπτει του χαρτοφυλακίου του; Ήταν ενήμερος ο ΠτΔ και ο ΥΠΕΡΓ όταν ρωτήθηκε, τι υπέδειξε στον συνάδελφο του υπουργό;
Είναι ευτράπελα αυτά που συμβαίνουν και φαίνεται ότι το να υποτιμάς τη νοημοσύνη των πολιτών αποτελεί μεγάλη κοινωνική στρέβλωση
Όπως αναμενόταν το περιβόητο μνημόνιο αιφνιδίασε τις συνδικαλιστικές οργανώσεις.
Με βάση το μνημόνιο , όπως ανακοινώθηκε χθες, μια μικτή επιτροπή, υπό το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, θα επιβλέπει την εφαρμογή του, διασφαλίζοντας την αποτελεσματικότητα και προτείνοντας τροποποιήσεις, εφόσον χρειάζεται.
Σε αυτό το πλαίσιο, το πρώτο έτος θα λειτουργήσει ως πιλοτική φάση για την αξιολόγηση των διαδικασιών και της εφαρμογής του μνημονίου.
Ο γγ της ΣΕΚ Ανδρέας Μάτσας δήλωσε ότι υπάρχει αντίφαση ανάμεσα στο τι συζητείται σε επίπεδο Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος και στο τι ανακοινώνεται από την κυβέρνηση.
Υπέδειξε ότι έχει καθοριστεί διαδικασία στο πλαίσιο της τεχνικής επιτροπής, σε σχέση με την αναθεώρηση ή τον επανασχεδιασμό της στρατηγικής των εργαζομένων από τρίτες χώρες και πώς τέτοια ζητήματα θα πρέπει να τίθεται στο τραπέζι του διαλόγου με τους κοινωνικούς εταίρους.
Έθεσε ακόμη ερωτήματα ως προς τις προϋποθέσεις, τα κριτήρια, τις απαιτούμενες δεξιότητες καθώς και για το σε ποιους κλάδους αφορά η συμφωνία.
Η γγ της ΠΕΟ Σωτηρούλα Χαραλάμπους, σημείωσε ότι βγαίνουν ανακοινώσεις για τους εργαζόμενους και τις εργασιακές σχέσεις από την πλευρά της κυβέρνησης, χωρίς να έχει προηγηθεί ένας συγκροτημένος διάλογος.
Ιδιαίτερα για το εν λόγω ζήτημα, κ. Χαραλάμπους επεσήμανε ότι από τη στιγμή που έχει αποφασιστεί η σύσταση τριμερής επιτροπής σε ανώτατο επίπεδο που θα ασχολείται με τα ζητήματα εργαζομένων από τρίτες χώρες, «είναι πρόβλημα το να ακούμε ανακοινώσεις για την υπογραφή διακρατικών συμφωνιών».
Τόνισε ότι θα πρέπει να εξεταστεί το περιεχόμενο της συμφωνίας σε σχέση με τα κριτήρια και τους όρους απασχόλησης, υπογραμμίζοντας ότι αυτοί οι εργαζόμενοι θα πρέπει να έρχονται εκεί όπου αποδεδειγμένα υπάρχουν ανάγκες, με το σημαντικότερο σημείο, όπως τόνισε, να είναι η εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.
Αναφορικά με το ζήτημα των ξένων εργατών, ο πρόεδρος της ΔΕΟΚ Στέλιος Χριστοδούλου υπέδειξε ότι σημαντικά ζητήματα είναι τα κριτήρια με τα οποία οι ξένοι εργάτες θα έρχονται στην Κύπρο και με ποιους όρους απασχόλησης.
Οι εργοδοτικές οργανώσεις αντέδρασαν θετικά
Το ΚΕΒΕ ανέφερε ότι έχει ως στόχο τη διευκόλυνση και ρύθμιση της εισόδου διαμονής Αιγυπτίων εργαζομένων που έρχονται στην Κύπρο για απασχόληση σε διάφορους τομείς.
Παράλληλα, το επιμελητήριο εκτιμά ότι η συμφωνία αναμένεται να αμβλύνει το πρόβλημα για εργοδότηση ξένου εργατικού δυναμικού.
Η ΟΕΒ χαρακτήρισε ως μια πολύ θετική εξέλιξη τη συμφωνία μεταξύ Κύπρου-Αιγύπτου, προσβλέποντας σε επίτευξη ανάλογων συμφωνιών που θα επιδιωχθούν με άλλες αγορές, συμβατές με τις ανάγκες της κυπριακής αγοράς.
Ως αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα, χαρακτήρισε τη διαρκή τροφοδότηση των επιχειρήσεων με ντόπιους, κατάλληλα προσοντούχους και διαθέσιμους εργαζόμενους.
Την ίδια ώρα, ωστόσο, υπογράμμισε ότι προσβλέπει στην τροφοδότηση των επιχειρήσεων, «με απλοποιημένη και ταχεία απασχόληση αλλοδαπών», όπου οι ντόπιοι εργαζόμενοι δεν επαρκούν θέτοντας ως παράδειγμα την περίπτωση των νοσηλευτών.
Ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Ξενοδόχων (ΠΑΣΥΞΕ) εξέφρασε ικανοποίηση για την υπογραφή του Μνημονίου Συναντίληψης μεταξύ των κυβερνήσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, για την εργοδότηση Αιγύπτιων πολιτών στην Κύπρο.
Σε σχετική ανακοίνωση, σημείωσε ότι η έλλειψη εργατικού δυναμικού στην Κύπρο που εξακολουθεί να ταλανίζει τις επιχειρήσεις, δημιούργησε την ανάγκη για τη σύναψη αυτού του Μνημονίου, γεγονός που χαρακτήρισε ως μια θετική εξέλιξη για άμβλυνση του προβλήματος.
Ως εκ τούτου, πρόσθεσε, η απόφαση αυτή είναι προς την ορθή κατεύθυνση.
Ταυτόχρονα, ο ΠΑΣΥΞΕ, τόνισε την ανάγκη να γίνουν άμεσες ενέργειες ώστε να επωφεληθεί από φέτος η τουριστική βιομηχανία από την εργοδότηση Αιγύπτιων πολιτών.