To Yπουργείο Εργασίας εξέτασε από τον περασμένο Δεκέμβριο μέχρι τις 30 Απριλίου 7 χιλιάδες αιτήσεις εργοδοτών οι οποίες υποβλήθηκαν για να απασχολήσουν εργάτες από τρίτες χώρες.
Από τις 7 χιλ. εγκρίθηκαν οι 3 χιλ. ενώ οι υπόλοιπες 4 χιλ. απορρίφθηκαν.
Οι αριθμοί δόθηκαν χθες σε φάκελο και με άλλα στοιχεία από τον ΥΠΕΡΓ Γ. Παναγιώτου προς τις ηγεσίες των εργοδοτικών και των συνδικαλιστικών οργανώσεων στο πλαίσιο της πρώτη συνεδρίασης της Τεχνικής Συμβουλευτικής Τριμερούς Επιτροπής (ΤΣΤΕ).
Τα στοιχεία καλύπτουν τη χρονική περίοδο από τον περασμένο Δεκέμβριο μέχρι τέλος Απριλίου. Οι αιτήσεις αξιολογήθηκαν κατά εργοδότη ή εταιρεία.
Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες στη διάρκεια της συνεδρίασης είχαν ανέβει οι τόνοι καθώς ο ΥΠΕΡΓ δεν φρόντισε να δώσει εκ των προτέρων την ενημέρωση που θα ήθελαν, ειδικότερα οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, οι οποίες είχαν καταθέσει τη δυσανασχέτηση τους για τη μη τήρηση πρακτικών στις διάφορες συνεδριάσεις των κοινωνικών εταίρων, κάτι το οποίο, όπως λένε, έπραττε ανελλιπώς η Ζέτα Αιμιλιανίδου.
Συζήτηση έγινε αναφορά και στο μνημόνιο της διακρατικής συμφωνίας Κύπρου και Αιγύπτου για εισαγωγή ξένου εργατικού δυναμικού από τη γείτονα χώρα.
Ο ΥΠΕΡΓ φέρεται να διασκέδασε τις εντυπώσεις των συντεχνιών διαβεβαιώνοντας ότι θέματα που αφορούν την απασχόληση ξένου εργατικού δυναμικού από τρίτες χώρες περιλαμβανομένης και της Αιγύπτου, θα εξετάζονται στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του ΥΠΕΡΓ και των κοινωνικών εταίρων.
Συμφωνήθηκε όπως μέχρι τέλος Ιουνίου συνέλθει εκ νέου η ΤΣΤΕ για να ακουστούν οι απόψεις και τα σχόλια όλων των κοινωνικών εταίρων επί των στοιχείων που παρέλαβαν χθες. Επιπρόσθετα, το συνδικαλιστικό κίνημα τόνισε την ανάγκη όπως η κάθε αίτηση που θα εξετάζεται θα λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες της οικονομίας και του συγκεκριμένου εργοδότη ή εταιρείας δεδομένου ότι δεν θα υπάρξει ενδιαφέρον από ντόπιο εργατικό δυναμικό.