Η Κύπρος παραμένει δεσμευμένη στην ειρηνική επίλυση των διαφορών στην Ανατολική Μεσόγειο, με βάση το Διεθνές Δίκαιο και τις αρχές καλής γειτονίας, ανέφερε η Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ, Πρέσβης Μαρία Μιχαήλ. Μιλώντας ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για την 30η επέτειο από την έναρξη ισχύος της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS), επανέλαβε τη σταθερή προσήλωση της Κύπρου στον σεβασμό και την εφαρμογή της Σύμβασης. Είπε επίσης ότι η Κύπρος καλεί όλα τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ που δεν έχουν ακόμη προσχωρήσει στη Σύμβαση «να το πράξουν το συντομότερο δυνατόν».
«Ως νησιωτικό κράτος, η Κύπρος υποστηρίζει σθεναρά τους στόχους και τα θεσμικά όργανα της UNCLOS και έχει ευθυγραμμίσει τη ναυτιλιακή νομοθεσία της με αυτήν. Έχει, επίσης, οριοθετήσει τις θαλάσσιες ζώνες της βάσει της μέσης γραμμής, σε πλήρη συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο, και παραμένει δεσμευμένη στην ειρηνική διευθέτηση των θαλάσσιων διαφορών στην Ανατολική Μεσόγειο, μέσω άμεσων διαπραγματεύσεων ή παραπομπής σε διεθνή δικαιοδοτικά όργανα» είπε η Πρέσβειρα Μιχαήλ.
Στην ομιλία της, η κ. Μιχαήλ ανέφερε ότι η UNCLOS έχει διασφαλίσει την ειρηνική χρήση των θαλασσών, τη δίκαιη εκμετάλλευση των θαλάσσιων πόρων και την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Επιπλέον, επισήμανε την ευελιξία της Σύμβασης στην αντιμετώπιση νέων προκλήσεων, όπως η άνοδος της στάθμης της θάλασσας λόγω κλιματικής αλλαγής, και υπογράμμισε τη δέσμευση της Κύπρου για την αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων μέσω της UNCLOS.
«Η έναρξη ισχύος της UNCLOS το 1994 εγκαινίασε μια νέα εποχή στις θαλάσσιες δραστηριότητες. Κωδικοποίησε τις αρχές της ειρηνικής χρήσης των θαλασσών, διασφάλισε την ελευθερία της ναυσιπλοΐας, την δίκαιη εκμετάλλευση των θαλάσσιων πόρων και την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Τα τελευταία τριάντα χρόνια, η Σύμβαση επέτρεψε στα κράτη να επιλύουν διαφορές φιλικά και συνεργατικά, ενισχύοντας την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ασφάλεια στις θάλασσες» ανέφερε η κ. Μιχαήλ.
Η Κύπρια Μόνιμη Αντιπρόσωπος αναφέρθηκε στις θαλάσσιες οριοθετήσεις που έχει συνάψει η Κυπριακή Δημοκρατία, βάσει της μέσης γραμμής και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, με γειτονικά κράτη. Υπογράμμισε παράλληλα τη σημασία της κυριαρχίας, των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της δικαιοδοσίας όλων των παράκτιων κρατών στις θαλάσσιες ζώνες τους, όπως και της ειρηνικής διευθέτησης των διαφορών.
Τέλος, κάλεσε τα κράτη μέλη του ΟΗΕ που δεν έχουν ακόμη προσχωρήσει στη Σύμβαση να το πράξουν το συντομότερο, ενισχύοντας έτσι την καθολική εφαρμογή της UNCLOS.