Το 2023, η Κύπρος σημείωσε την μεγαλύτερη αύξηση στον αριθμό συναλλαγών στέγασης μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καταγράφοντας εντυπωσιακή άνοδο της τάξης του 31%, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat. Αυτή η εξέλιξη έρχεται σε αντίθεση με τη γενική τάση στην ΕΕ, όπου η πλειονότητα των χωρών κατέγραψε μείωση στον αριθμό των συναλλαγών στέγασης για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Συγκεκριμένα, από τις 16 χώρες της ΕΕ για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, 13 κατέγραψαν μείωση σε σύγκριση με το 2022.
Πτώση στις Συναλλαγές Στέγασης στην ΕΕ
Το 2023, οι μεγαλύτερες μειώσεις στον αριθμό των συναλλαγών στέγασης καταγράφηκαν στο Λουξεμβούργο (-43,3%), στην Αυστρία (-26,4%) και στην Ουγγαρία και Φινλανδία (και οι δύο -24,5%). Αυτές οι μειώσεις αντικατοπτρίζουν μια γενική τάση που παρατηρείται από το 2022, όταν 10 από τις 16 χώρες ανέφεραν πτώση στις πωλήσεις, με τη Δανία να σημειώνει τη μεγαλύτερη μείωση (-24,8%).
Αύξηση στις Συναλλαγές Στέγασης σε Κύπρο, Πολωνία και Ιρλανδία
Αντίθετα, η Κύπρος, η Πολωνία (+3,9%) και η Ιρλανδία (+0,6%) παρουσίασαν αύξηση στον αριθμό των συναλλαγών το 2023. Η Κύπρος, ειδικότερα, καταγράφει σημαντική αύξηση, συνεχίζοντας τη θετική τάση που ξεκίνησε το 2022 με άνοδο 27,4%. Αυτή η επίδοση υποδηλώνει μια δυναμική αγορά ακινήτων, πιθανώς υποβοηθούμενη από πολιτικές και οικονομικές συνθήκες που ευνοούν τις επενδύσεις στον τομέα της στέγασης.
Επίδραση της Πανδημίας στην Αγορά Κατοικίας
Η αγορά κατοικίας στην ΕΕ επηρεάστηκε έντονα από την πανδημία COVID-19 το 2020, με τα μέτρα καραντίνας να προκαλούν γενική πτώση στις συναλλαγές στέγασης. Το 2021, ωστόσο, παρατηρήθηκε ανάκαμψη, με τις πωλήσεις κατοικιών να αυξάνονται σε 14 χώρες της ΕΕ. Η διακύμανση αυτών των τάσεων υπογραμμίζει την ευπάθεια της αγοράς στέγασης σε εξωτερικούς παράγοντες και την ταχύτητα με την οποία μπορούν να αλλάξουν οι συνθήκες.
Συμπεράσματα
Η επίδοση της Κύπρου το 2023 αποτελεί ένδειξη ενός ισχυρού και δυναμικού τομέα ακινήτων που μπορεί να προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες για επενδυτές και αγοραστές. Αντιθέτως, οι μεγάλες μειώσεις σε χώρες όπως το Λουξεμβούργο και η Αυστρία επισημαίνουν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο τομέας στέγασης στην ΕΕ. Η αγορά ακινήτων παραμένει ένας κρίσιμος δείκτης οικονομικής σταθερότητας και ανάπτυξης, και η παρακολούθηση αυτών των τάσεων είναι απαραίτητη για τη διαμόρφωση αποτελεσματικών πολιτικών και στρατηγικών στον τομέα της στέγασης.