Οι Κύπριοι τυροκόμοι, που είναι και οι πρώτοι που στηρίζουν το χαλλούμι ως το εθνικό μας προϊόν, επιδιώκουν πάνω απ’ όλα τη διασφάλιση της ποιότητας και της αυθεντικότητάς του. Διότι όταν πρόκειται για τον κορυφαίο πρεσβευτή της Κύπρου στο εξωτερικό, δεν χωρούν εκπτώσεις.
Με στόχο τη διαφάνεια και την ποιότητα
Σε μια αδιάκοπη προσπάθεια να διατηρήσουν στο ακέραιο τη φήμη του προϊόντος, οι κυπριακές τυροκομικές μονάδες εργάζονται στοχοπροσηλωμένα προς αυτή την κατεύθυνση, σε πνεύμα διαφάνειας και πλήρους συμμόρφωσης με τις προδιαγραφές ΠΟΠ. Θέλοντας όχι απλώς να διασφαλίσουν τον όγκο των εξαγωγών -ο οποίος το 2024 ανήλθε σε 42.427 τόνους, με αξία €324 εκατ. – αλλά και να τον αυξήσουν ακόμα περισσότερο, εφαρμόζουν αυστηρά τις προδιαγραφές παραγωγής ΠΟΠ, διατηρώντας το χαλλούμι ΠΟΠ στην κορυφή των εξαγωγικών επιδόσεων της χώρας μας. Γι’ αυτό άλλωστε, ο Σύνδεσμος Τυροκόμων Κύπρου έχει επανειλημμένα τονίσει πως όλα τα μέλη του είναι διαθέσιμα για ελέγχους -διοικητικούς ή τεχνικούς- οποιαδήποτε στιγμή.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από το 2024 το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος έχει προχωρήσει σε εντατικοποίηση των ελέγχων, ενώ η σχετική νομοθεσία έχει αυστηροποιηθεί σημαντικά. Πρόκειται για μια θετική εξέλιξη που ενισχύει τη διαφάνεια και τη δέσμευση όλων για τη διατήρηση της ποιότητας του προϊόντος.
Για εμάς, η ενίσχυση των ελέγχων δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση απειλή, αλλά εργαλείο προστασίας: της ποιότητας, των εξαγωγών και της φήμης του χαλλουμιού. Είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε για να συνεχιστεί να στηρίζεται η εθνική στρατηγική εξωστρέφεια του τόπου μας.
Καθοριστικής σημασίας η καταγραφή αιγοπρόβειου γάλακτος
Ο Σύνδεσμός μας, διαχρονικά, είχε ως πάγια θέση του ότι τα εκάστοτε διατάγματα οφείλουν να βασίζονται σε αδιαμφησβήτητα ποσοτικά δεδομένα. Η έναρξη λειτουργίας του λογισμικού καταγραφής αιγοπρόβειου γάλακτος τον Οκτώβριο του 2024, αποδείχθηκε ένα καθοριστικό βήμα για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας των εξαγωγών και της προστασίας της θέσης του χαλλουμιού ΠΟΠ σε παγκόσμιο επίπεδο. Και αυτό γιατί κατά αυτόν τον τρόπο, εξασφαλίζεται η επαρκής τροφοδοσία της παραγωγής και η εμπορική συνέχεια του προϊόντος στις διεθνείς αγορές.
Επιπλέον, το Υπουργείο έχει θέσει σταθερό πλαφόν 230 εκατ. λίτρων στο αγελαδινό γάλα που προορίζεται για παραγωγή χαλλουμιού ΠΟΠ. Μάλιστα, μέσα στους επόμενους μήνες αναμένεται να λειτουργήσει και το κοστολογικό σύστημα, το οποίο θα προσδιορίζει το μοναδιαίο κόστος παραγωγής αγελαδινού και αιγοπρόβειου γάλακτος. Αυτό θα βοηθήσει στη διαφάνεια της αγοράς και θα επιτρέψει δικαιότερες τιμολογιακές πολιτικές για όλους τους εμπλεκόμενους. Επιπρόσθετα, η επικείμενη έναρξη του νέου λογισμικού καταγραφής της χρήσης του γάλακτος από τα γαλακτοκομεία (ΠΓ111), θα βοηθήσει πάρα πολύ στην αξιοπιστία της παραγωγής χαλλουμιού ΠΟΠ.
Με νηφαλιότητα και σωστό σχεδιασμό
Το χαλλούμι είναι κοινή πολιτιστική και οικονομική κληρονομιά. Όσοι πραγματικά θέλουν να προστατεύσουν το προϊόν, πρέπει να στηρίζονται στην τεκμηρίωση, τον διάλογο και τη συνεργασία. Γι’ αυτό και σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι η πλήρης εφαρμογή του Κανονισμού ΠΟΠ το 2029 -που προβλέπει ποσόστωση 51% αιγοπρόβειου γάλακτος- δεν είναι εφικτή, τότε η Κυπριακή Δημοκρατία έχει το δικαίωμα και την υποχρέωση να προβεί σε τροποποίηση του φακέλου ΠΟΠ. Από το 2021, άλλωστε, έχουν γίνει ήδη 13 επιμέρους τροποποιήσεις. Σημασία πάνω απ’ όλα έχει να προστατευτεί το προϊόν, οι θέσεις εργασίας, οι επενδύσεις και η εξαγωγική αξιοπιστία της Κύπρου. Εξ ου και οφείλουμε να δούμε το ζήτημα σοβαρά και εγκαίρως.
Διότι το χαλλούμι δεν είναι μόνο τυρί. Είναι ιστορία, οικονομία και ταυτότητα. Και γι’ αυτό απαιτείται από όλους μας σοβαρότητα, ειλικρίνεια και κοινό όραμα για το μέλλον του.
Μιχάλης Κούλλουρος,
Λειτουργός, Τμήμα Βιομηχανικής Ανάπτυξης, Καινοτομίας & Περιβάλλοντος ΚΕΒΕ
Εκτελεστικός Γραμματέας Συνδέσμου Τυροκόμων Κύπρου