H παρέμβαση του Υπουργείου Οικονομικών, προερχόμενη έστω από ανώνυμη πηγή, με αφορμή δημοσίευμα του Bloomberg, σύμφωνα με το οποίο δύο μεγαλομέτοχοι της Τράπεζας Κύπρου, τα επενδυτικά ταμεία CarVal Investors και Caius Capital LLC, προτίθενται να πωλήσουν το σύνολο του μετοχικού τους κεφαλαίου, με αγοραστή την Alpha Bank, φαίνεται να είναι ορθή και έγκαιρη, αν εξετάσει κανείς όλες τις παραμέτρους και ιδιαίτερα για το τι κρύβεται πίσω από τις γραμμές.
Το σκεπτικό των κρατικών και εποπτικών αρχών της χώρας γύρω από ένα τέτοιο ενδεχόμενο, δηλαδή το μεγαλύτερο εγχώριο χρηματοπιστωτικό συγκρότημα να βρεθεί στα χέρια ενός ακόμη μεγάλου ελλαδικού τραπεζικού ομίλου, δεν είναι διόλου τυχαίο.
Τυχόν εξαγορά της Τράπεζας Κύπρου από την Alpha Bank και δεδομένου ότι η Ελληνική Τράπεζα, μία ακόμη συστημική τράπεζα θα βρεθεί σύντομα στην αγκαλιά του μεγαλύτερου και αναμφίβολα αξιόπιστου ελλαδικού τραπεζικού ομίλου της Eurobank, θα θέσει ενδεχομένως σε μεγάλο ρίσκο το εγχώριο τραπεζικό σύστημα.
Ο λόγος είναι γιατί, οι δύο συστημικές τράπεζες θα ελέγχονται από τις εποπτικές αρχές της Ελλάδος και κατά συνέπεια θα εξαρτώνται, τόσο από τη σταθερότητα του ελλαδικού τραπεζικού τομέα, όσο και από την πορεία της ελληνικής οικονομίας.
Και ποιος είναι αυτός που διαβεβαιώνει ότι όλα θα είναι ρόδινα στον ελλαδικό χώρο; Ποιος βάζει το χέρι στο ευαγγέλιο ότι μία οποιαδήποτε νέα κυβέρνηση στην Ελλάδα δεν θα τα κάνει μπάχαλο με την οικονομία της χώρας και το τραπεζικό της σύστημα;
Οι ανησυχίες των κρατικών και εποπτικών αρχών του νησιού γίνονται ακόμη μεγαλύτερες, όταν οι μνήμες πάνε 11 χρόνια πίσω και συγκεκριμένα τον Μάρτιο του 2013, όταν το Eurogroup αποφάσισε τότε τα κουρέψει τις καταθέσεις, τα αξιόγραφα και τις μετοχές στην πρώην Λαϊκή Τράπεζα και στην Τράπεζα Κύπρου.
Ο λόγος ήταν γιατί και οι δύο αυτές συστημικές τράπεζες, είχαν μεγάλη έκθεση σε ελληνικά ομόλογα τα οποία είχαν κουρευτεί μετά από απόφαση των θεσμικών αρχών της ΕΕ εξαιτίας του μεγάλου δημόσιου χρέους της Ελλάδας.
Οι τραγικές επιπτώσεις για το τραπεζικό σύστημα, την οικονομία και ιδιαίτερα για όλους τους κουρεμένους καταθέτες, κάτοχους αξιογράφων και μετόχων είναι γνωστές σε όλους.
Οι εποπτικές αρχές και η κυπριακή κυβέρνηση δεν θα πρέπει να θέλουν ποτέ επανάληψη ενός τέτοιου δραματικού σεναρίου, έστω και αν οι τράπεζες και η οικονομία στην Κύπρο και στην Ελλάδα είναι σήμερα σε καλές βάσεις και με θετικές προοπτικές.
Η ουσία δεν είναι αυτή. Η ουσία είναι ότι το κάθε κράτος οφείλει να ενεργεί προληπτικά και να νοιάζεται για το αύριο των πολιτών του, είτε αυτοί είναι καταθέτες, μέτοχοι, είτε απλοί άνθρωποι της εργατιάς και του μόχθου.
Άλλωστε, οι τελευταίοι ήταν τα θύματα των αποφάσεων των «golden boys», των «μάστερς» και των «δοκτοράτων» που είχαν οδηγήσει το τραπεζικό σύστημα της χώρας στη χειρότερη κατάντια που γνώρισε ποτέ το νησί και χιλιάδες κουρεμένους στην εξαθλίωση.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα κριτήρια εξαγοράς της Ελληνικής Τράπεζας από τη Εurobank και τα πλεονεκτήματα που προκύπτουν από το deal αυτό, είναι σαφώς ευνοϊκά για την κυπριακή τράπεζα, η οποία ταλανίζεται από το 2013 από διοικητικά προβλήματα, από αντιπαραθέσεις μεγαλομετόχων και από μακρόχρονη αστάθεια στο ανώτατο διευθυντικό προσωπικό.
Είναι ενδεικτικό ότι μέσα σε 10 χρόνια η Ελληνική Τράπεζα άλλαξε πέντε διαδοχικούς Ceo’s.
Κάτω από αυτά τα δεδομένα, η παρουσία της Eurobank κρίνεται ως επωφελής για τους μετόχους της ΗΒ και τους πελάτες της για το προσωπικό της, αν ψάξει κάποιος να μελετήσει το βάθος και την εμβέλεια του συγκεκριμένου ελλαδικού ομίλου.
Ωστόσο, η Τράπεζα Κύπρου που λειτουργεί απρόσκοπτα, με σωστό επιχειρηματικό πλάνο, χωρίς διοικητικές αντιπαραθέσεις, με σταθερή κερδοφορία τα τελευταία τρία χρόνια και με μερισματική πολιτική από το 2023 και δεδομένης της στρατηγικής της σημασίας για την κυπριακή οικονομία και το εγχώριο τραπεζικό σύστημα , δεν δικαιολογείται η οποιαδήποτε ανοχή για τυχόν εξαγορά της.
Οι επόπτες δεν θέλουν ένα τραπεζικό σύστημα να βάζει τα αυγά του σε ένα μόνο καλάθι.
Τα λάθη του παρελθόντος δεν θα πρέπει να επαναληφθούν. Είναι καθήκον της κυβέρνησης και της ΚΤ να διαφυλάξουν ως κόρη οφθαλμού τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος. Συνεπώς ,είναι υποχρέωση τους να ενεργοποιήσουν το συγκεκριμένο νομοσχέδιο «ασπίδα» για το δημόσιο συμφέρον και να αφεθεί η Τράπεζα Κύπρου απρόσκοπτη.