Η διαδικασία στο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο για απόλυση ή όχι του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας Οδυσσέα Μιχαηλίδη, έχει ήδη δρομολογηθεί.
Ο Γενικός Εισαγγελέας Γιώργος Σαββίδης, έχει καταθέσει την αναμενόμενη από πολλούς αίτηση στο Ανώτατο για ανάρμοστη συμπεριφορά του Γεν. Ελεγκτή.
Η αίτηση συνοδεύεται από έκθεση γεγονότων 124 σελίδων, μερικές εκ των οποίων αφορούν «τρανταχτές», κατά τον Γενικό Εισαγγελέα, περιπτώσεις «ανάρμοστης συμπεριφοράς» του Οδυσσέα Μιχαηλίδη. Συγκεκριμένα:
O Γεν. Ελεγκτής αμφισβητεί και υπονομεύει την εμπιστοσύνη του κοινού προς τους θεσμούς ακούοντας συνεχώς ότι αξιωματούχοι καταχρώνται την εξουσία τους και παρανομούν χωρίς συνέπειες.
Θεωρεί τον Γενικό και Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα ότι δίνουν δήθεν κάλυψη σε ισχυριζόμενες παρανομίες.
Αμφισβητεί επίσης τις γνωματεύσεις της Νομικής Υπηρεσίας και ισχυρίζεται πως ο Γενικός Εισαγγελέας διαπράττει ποινικά αδικήματα και ότι είναι διεφθαρμένος.
Ο Γενικός Ελεγκτής με τον τρόπο που συμπεριφέρεται και με τις αστήρικτες, αβάσιμες και «ηθικά μεμπτές επιθέσεις και κατηγορίες», εναντίον του Νομικού Συμβούλου του Κράτους και κατ’ επέκταση του ίδιου του κράτους, παρακωλύει την εύρυθμη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού.
Ενεργεί ακόμη προσβλητικά και καταχρηστικά με αστήρικτες και αβάσιμες κατηγορίες που εκτοξεύει εναντίον αξιωματούχων, παραβιάζουν το τεκμήριο της αθωότητας και θέτουν σε ανυποληψία τους θεσμούς προκαλώντας θεσμική κρίση.
Προβαίνει σε εκβιασμούς και απειλές προς τους ελεγχόμενους του.
Aυτοπροβάλλεται και αυτοπαρουσιάζεται στην κυπριακή κοινωνία ως ο μόνος υπέρμαχος του δημοσίου συμφέροντος και προασπιστής των νόμων, κάτι το οποίο οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ο Γενικός Ελεγκτής δεν έχει ως γνώμονά του το δημόσιο συμφέρον.
Ασκεί «παράνομη δικηγορία» και παρέχει νομικές γνωματεύσεις που έχουν ως αποτέλεσμα την παρακώλυση της εύρυθμης λειτουργίας του κράτους.
Γίνεται αντιληπτό ότι οι καταγγελίες του Γενικού Εισαγγελέα είναι πολύ σοβαρές. Και οι ισχυρισμοί που παραθέτει ο Γεν. Ελεγκτής επίσης σοβαροί, κατά την άποψη του.
Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης υποστηρίζει ότι ο Γενικός Εισαγγελέας και ο Βοηθός ενεργούν εκδικητικά εναντίον του και χαρακτηρίζει ανυπόστατες τις κατηγορίες.
Υποστηρίζει ότι η διαδικασία που άρχισε θα φέρει την κάθαρση, «αποδεικνύοντας ποιος έχει ανάρμοστη συμπεριφορά».
Αναφέρεται στις υποθέσεις που εκκρεμούν στην Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς, εναντίον του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα για αναστολή ποινικής δίωξης για φορολογικά αδικήματα προσώπων με πολιτική επιρροή σε σχέση με το μαύρο βαν και σε σχέση με μετόχους εταιρείας που κατηγορούνταν ότι καταχράστηκαν δημόσιο χρήμα.
Εκκρεμούν, επίσης, είπε, υποθέσεις που αφορούν στον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας και επί 40 χρόνια φίλο του Γενικού Εισαγγελέα.
Ανεξάρτητα αυτών, τόσο οι θεσμοί, όσο και τα ΜΜΕ θα πρέπει να σεβαστούν τη διαδικασία που είναι σε εξέλιξη ενώπιον του Ανώτατου.
Η κουλτούρα η οποία εμπεδώθηκε από την ίδρυση της Δημοκρατίας μέχρι σήμερα, όπως άλλωστε καθορίζεται από τους νόμους, είναι ότι εν μέσω δικαστικής διαδικασίες, ουδείς μπορεί να προβαίνει σε δηλώσεις, πράξεις και ενέργειες που υποσκάπτουν τη δικαιοσύνη.
Αυτό το οποίο παρατηρείται από την περασμένη Παρασκευή που κατατέθηκε η αίτηση παύσης του Γενικού Ελεγκτή, δεν είναι τίποτε άλλο από επηρεασμό της δικαιοσύνης.
Διαφαίνεται με τις πρόσφατες αντιδράσεις του Οδυσσέα Μιχαηλίδη κάποιος πανικός Και δεν είναι τυχαία η προγραμματιζόμενη συγκέντρωση στη Λευκωσία με πρωτοβουλία των Οικολόγων για στήριξη του Γενικού Ελεγκτή.
Πρόκειται για μία πρωτοβουλία η οποία, κατά πολλούς νομικούς, αποτελεί ξεκάθαρη πράξη επηρεασμού της δικαιοσύνης και διχασμού της κοινωνίας.
Το ανησυχητικό είναι ότι υποστηρικτές έχει και ο Γενικός Εισαγγελέας και ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας. Τι πρέπει λοιπόν να γίνει; Να κληθεί και συγκέντρωση στήριξης των δύο νομικών συμβούλων του κράτους;
Kαι που θα οδηγηθεί η όλη κατάσταση εάν τα δύο στρατόπεδα «φανατικών» υποστηρικτών των δύο θεσμών αφεθούν ελεύθερα και απερίσπαστα;
Πολύ ορθά ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, δήλωσε σεβασμό στη διαδικασία που έχει ξεκινήσει στο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο.
Σωστά, κρατά ίσες αποστάσεις και αλοίμονο εάν ο Πρόεδρος του κράτος δεν σεβόταν τις διαδικασίες της δικαιοσύνης.
Ας αφήσουμε λοιπόν την αδέκαστη δικαιοσύνη να κρίνει εν τη σοφία της ποιο είναι το δίκαιο. Και ασφαλώς οποιαδήποτε και αν είναι αυτή να τύχει απόλυτου σεβασμού.
Εάν αποφανθεί το Ανώτατο ότι ο Οδυσσέας συμπεριφέρθηκε ανάρμοστα έναντι άλλων θεσμών και θα πρέπει να απολυθεί, θα είναι σεβαστή η απόφαση, όπως σεβαστή θα είναι και η απόφαση ότι ο Γενικός Ελεγκτής συμπεριφέρεται άκρως σωστά και δεοντολογικά σεβόμενος το Σύνταγμα και τους θεσμούς.