Κατατέθηκε στη Βουλή δέσμη επτά νομοσχεδίων, τα οποία αποσκοπούν στην εναρμόνιση με την Οδηγία (ΕΕ) 2021/2167 για τους διαχειριστές πιστώσεων και τους αγοραστές πιστώσεων.
Τα νομοσχέδια κατατέθηκαν μετά από προειδοποιητική επιστολή που έλαβε η Δημοκρατία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για επιβολή κυρώσεων, λόγω μη συμμόρφωσης με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.
Οι προτεινόμενες ρυθμίσεις αφορούν τις μεταβιβάσεις πιστωτικών διευκολύνσεων που θα πραγματοποιηθούν μετά την ψήφιση των νομοσχεδίων, τα οποία ανάμεσα σε άλλα, επεκτείνουν τις υποχρεώσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων, σε αγοραστές πιστώσεων, εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων και μη πιστωτικά ιδρύματα.
Σημειώνεται ότι η σχετική Οδηγία είναι κοινώς γνωστή ως Οδηγία για τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια (ΜΕΔ) και καθορίζει ένα κοινό πλαίσιο και απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τους διαχειριστές πιστώσεων και τους αγοραστές πιστώσεων.
Κατ’ επέκταση η δέσμη νομοσχεδίων θα αποτελέσει το νέο πλαίσιο για την πώληση και διαχείριση πιστωτικών διευκολύνσεων (εξυπηρετούμενων και μη) τα οποία θα τύχουν μεταβίβασης από την ημερομηνία ψήφισης του νέου πλαισίου και εντεύθεν.
Τα κράτη μέλη όφειλαν να ενσωματώσουν τις διατάξεις της υπό αναφορά Οδηγίας στις εθνικές τους νομοθεσίες μέχρι τις 29 Δεκεμβρίου 2023.
Η οδηγία αποτελεί συνέχεια των μέτρων που έχει προτείνει η Επιτροπή τα τελευταία έτη στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής για την αντιμετώπιση του ζητήματος των ΜΕΔ, και για τη στήριξη της ανάπτυξης δευτερογενών αγορών για τα ΜΕΔ στην Ένωση, κατά τρόπο ώστε να διασφαλίζεται ότι η πώληση τέτοιων δανείων δεν υπονομεύει τα δικαιώματα των δανειοληπτών.
Δεδομένου ότι οι αγοραστές ΜΕΔ συνήθως αναθέτουν τις δραστηριότητες διαχείρισης τους σε διαχειριστές πιστώσεων, η Οδηγία στοχεύει στη θέσπιση ενιαίων απαιτήσεων για την αδειοδότηση και αποτελεσματική εποπτεία των διαχειριστών πιστώσεων, οι οποίοι βάσει της Οδηγίας δύνανται να παρέχουν διασυνοριακές υπηρεσίες στο πλαίσιο του μηχανισμού διαβατηρίου.
Τα προτεινόμενα νομοσχέδια αποσκοπούν μεταξύ άλλων στην εναρμόνιση με το ενιαίο θεσμικό πλαίσιο που θα επιτρέψει την ανάπτυξη δευτερογενών αγορών για τα ΜΕΔ στην Ένωση κατά τρόπο ώστε να διασφαλίζεται ότι η πώληση τέτοιων δανείων δεν υπονομεύει τα δικαιώματα των δανειοληπτών καθώς επίσης, σε περαιτέρω βελτίωση της διαχείρισης των ΜΕΔ.
Επίσης αποτελούν εθνικές ρυθμίσεις που συμπληρώνουν μεταξύ άλλων, τον ευρύτερο σκοπό του νέου πλαισίου για προστασία των δικαιωμάτων των δανειοληπτών.
Επιφέρουν εξάλλου,συμπληρωματικές τροποποιήσεις σε νόμους η αρμοδιότητα των οποίων ανήκει στο Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, ενώ το νομοσχέδιο Ε επιφέρει τροποποιήσεις σε νόμο η αρμοδιότητα του οποίου ανήκει στο Υπουργείο Εσωτερικών και ως εκ τούτου, λήφθηκε η σύμφωνη γνώμη των δύο Υπουργείων.
Η δέσμη έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς, τόσο υπό μορφή εγγράφου συζήτησης επί των διακριτικών ευχερειών που παρέχει η Οδηγία (ΕΕ) 2021/2167, όσο και υπό μορφή νομοσχεδίων σε μεταγενέστερο στάδιο.
Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, τα σχόλια των εμπλεκόμενων ενσωματώθηκαν στα υπό αναφορά νομοσχέδια, στο βαθμό όπου κρίθηκε σκόπιμο και επιτρεπτό σε σχέση με το κοινοτικό δίκαιο, ενώ παράλληλα έτυχαν της δέουσας νομοτεχνικής επεξεργασίας από τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας.