Η απόφαση της Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού (ΕΠΑ) να εγκρίνει πλειοψηφικά την εξαγορά της Ελληνικής Τράπεζας από την Eurobank Cyprus είναι αποτέλεσμα μιας εκτεταμένης διερεύνησης που κάλυψε διάφορες πτυχές του ανταγωνισμού στην κυπριακή τραπεζική αγορά. Η ανάλυση όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΕΠΑ που δημοσιεύθηκε σήμερα στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας, επικεντρώθηκε στα μερίδια αγοράς, τον ανταγωνισμό και τη δυνατότητα των καταναλωτών να αλλάξουν προμηθευτή, με ιδιαίτερη έμφαση στον βασικό ανταγωνιστή, την Τράπεζα Κύπρου.
Μερίδια αγοράς και ανταγωνισμός με την Τράπεζα Κύπρου
Η Τράπεζα Κύπρου διαδραματίζει σημαντικό ρόλο ως ο βασικός ανταγωνιστής της Eurobank Cyprus, ιδιαίτερα μετά την εξαγορά της Ελληνικής Τράπεζας. Από τα στοιχεία που συλλέχθηκαν κατά την πλήρη διερεύνηση, η Επιτροπή διαπίστωσε ότι η Τράπεζα Κύπρου κατέχει ηγετική θέση τόσο στην αγορά καταθέσεων όσο και στην αγορά χορηγήσεων, ενώ η Eurobank Cyprus βρισκόταν στην τρίτη θέση πριν τη συγκέντρωση.
Μετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς, η διαφορά μεριδίων αγοράς μεταξύ της Τράπεζας Κύπρου και της νέας οντότητας (Eurobank Cyprus και Ελληνική Τράπεζα) ανέρχεται, βάσει καταθέσεων, σε ένα εύρος (5%-10%), ενώ βάσει χορηγήσεων η διαφορά κυμαίνεται σε (0%-5%). Αυτή η διαφορά, σύμφωνα με τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δεν θεωρείται ανησυχητική. Ειδικότερα, η Επιτροπή τόνισε ότι η ύπαρξη ισχυρών ανταγωνιστών, όπως η Τράπεζα Κύπρου, είναι κρίσιμη για τη διατήρηση ενός υγιούς ανταγωνιστικού περιβάλλοντος.
Ευελιξία των Καταθετών και Κίνητρα Διασποράς
Ένας βασικός παράγοντας που οδήγησε στην έγκριση της εξαγοράς ήταν η ευελιξία των καταθετών να μετακινούν τα κεφάλαιά τους σε άλλες τράπεζες, εγχώριες ή αλλοδαπές. Σύμφωνα με τα δεδομένα που παρουσίασε η Eurobank Cyprus, ένα σημαντικό ποσοστό των καταθέσεων της είναι όψεως, δηλαδή χωρίς περιορισμούς κίνησης ή χρηματικές ποινές. Αυτό δίνει στους πελάτες τη δυνατότητα να μεταφέρουν τα χρήματά τους εάν θεωρήσουν ότι η εξαγορά μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση επιτοκίων ή υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών.
Ανταγωνιστική πίεση από την Τράπεζα Κύπρου
Ένα ακόμη κρίσιμο σημείο της ανάλυσης ήταν η ικανότητα της Τράπεζας Κύπρου να ασκήσει ανταγωνιστική πίεση στην Eurobank Cyprus μετά την εξαγορά. Η Τράπεζα Κύπρου, η οποία κατέχει σημαντικό μερίδιο αγοράς, διατηρεί ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια και ρευστότητα, σύμφωνα με τα ευρήματα της Επιτροπής. Αυτό σημαίνει ότι η Τράπεζα Κύπρου είναι σε θέση να ανταποκριθεί δυναμικά σε τυχόν αλλαγές τιμολογιακής πολιτικής από την Eurobank Cyprus, διατηρώντας τον ανταγωνισμό στις αγορές χορηγήσεων και καταθέσεων.
Συμπεράσματα
Η έγκριση της εξαγοράς της Ελληνικής Τράπεζας από την Eurobank Cyprus έγινε δεκτή, καθώς η Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού διαπίστωσε ότι, παρά τον υψηλό βαθμό συγκέντρωσης, η ύπαρξη ανταγωνιστών όπως η Τράπεζα Κύπρου, οι δυνατότητες μετακίνησης των πελατών και η επάρκεια της αγοράς εξασφαλίζουν ότι ο ανταγωνισμός θα παραμείνει λειτουργικός. Η Τράπεζα Κύπρου, με το ισχυρό της προφίλ, αποτελεί σημαντική δύναμη που μπορεί να περιορίσει τυχόν μονοπωλιακές τάσεις από τη νέα οντότητα.