Η πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αννίτα Δημητρίου, φαίνεται πως πήρε πολύ σοβαρά το ρητό «κανείς δεν θυμάται ποιος έπαιξε τη μπάλα, όλοι θυμούνται ποιος κέρδισε τον αγώνα». Αν η πολιτική σκηνή της Κύπρου ήταν ένα παιχνίδι ράγκμπι, η Δημητρίου μόλις μπήκε στο γήπεδο με την πρόθεση να κάνει τη διαφορά – αλλά αντί για αυτό, βρέθηκε να παίζει σε μία δραματική παρτίδα με τους δικούς της κανόνες!
Η επιστολή της προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, με προτάσεις για μονομερείς ενέργειες και ακύρωση κυβερνητικών αποφάσεων, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως η πολιτική «βόμβα» της χρονιάς. Σίγουρα, δεν είχε στόχο να προκαλέσει ένα καταιγιστικό παιχνίδι, αλλά μάλλον να ρίξει μια καλή τακτική κίνηση. Αν η εκπομπή ήταν μια πολιτική παράσταση, η Αννίτα φαίνεται να μπήκε στην αρένα με μια εντυπωσιακή κίνηση, μόνο για να δει το κοινό να γελάει με το αποτέλεσμα.
Η αντίδραση της κυβέρνησης δεν άργησε να έρθει. Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δήλωσε ότι η επιστολή έφτασε στο Προεδρικό Μέγαρο ώρες μετά την εμφάνισή της στα μέσα ενημέρωσης. Σκεφτείτε το σαν να παρακολουθείτε μια ταινία δράσης όπου η ανατροπή της πλοκής έρχεται μέσω μιας καθυστερημένης σκηνής δράσης. Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης σχολίασε με μια δόση ειρωνείας ότι «ευτυχώς υπάρχει τεχνολογία», υπονοώντας ότι διάβασε την επιστολή μέσω του διαδικτύου – μάλλον το πρώτο ανέκδοτο της ημέρας στην πολιτική σκηνή!
Η εσωκομματική κατάσταση δεν ήταν πολύ καλύτερη. Η Δημητρίου βρέθηκε να δέχεται εσωτερικές επικρίσεις για το πώς διαχειρίστηκε την επιστολή της. Ο Δημήτρης Δημητρίου, με τη δήλωσή του «μου στέλνει ανακοινώσεις αντί να μου μιλήσει», έκανε τη σκηνή πιο ενδιαφέρουσα από μια πολιτική σάτιρα. Αν ο ΔΗΣΥ ήταν αθλητική ομάδα, η κατάσταση θα μπορούσε να παρομοιαστεί με μια εσωτερική κρίση μετά από μια αναπάντεχη ήττα – γεμάτη συναισθηματικά γκολ και σέντρα σε λάθος κατεύθυνση.
Και όπως αν δεν έφταναν τα εσωτερικά προβλήματα, η επιστολή προσέφερε επιπλέον τροφή για δημόσιο σχολιασμό. Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, δεν έχασε την ευκαιρία να δείξει ότι το ΑΚΕΛ είχε από καιρό αντιρρήσεις για την εγκατάσταση του φράκτη στην Πράσινη Γραμμή. Η τοποθέτηση της Αννίτας Δημητρίου επανέφερε τη συζήτηση για ένα θέμα που είχε ήδη συζητηθεί – σαν να γυρνάς την ίδια σελίδα σε ένα βιβλίο που ήδη έχει διαβαστεί.
Η αντίδραση του ΔΗΣΥ στην κριτική της κυβέρνησης αποδείχτηκε μάλλον ασαφής, με τον εκπρόσωπο τύπου του κόμματος, Ονούφριο Κουλλά, να απαντά με καταγγελίες ότι η κυβέρνηση επιχειρεί αποπροσανατολισμό. Αυτό το επιχείρημα θα μπορούσε να συγκριθεί με την κλασική σκηνή σε μια ταινία δράσης όπου οι ήρωες προσπαθούν να διαλευκάνουν τη διαμάχη ενώ συνάντησαν νέες προκλήσεις.
Ο ΔΗΣΥ δεν έχει μόνον να διαχειριστεί την πολιτική αναταραχή αλλά και να βρει έναν τρόπο να συνδυάσει τα εσωτερικά προβλήματα με την ανάγκη για ανανέωση και δυναμική παρουσία στο πολιτικό σκηνικό. Το γεγονός ότι η Δημητρίου κατέχει έναν πρωταγωνιστικό ρόλο στην πολιτική σκηνή μπορεί να είναι ένα καλό πρώτο βήμα, αλλά η πραγματική πρόκληση είναι να δώσει μια επιτυχημένη συνέχεια στην ιστορία της.
Η Αννίτα Δημητρίου, λοιπόν, είναι σε μια πολιτική σκηνή γεμάτη ανατροπές και δράση. Σίγουρα, δεν βαριέται ποτέ, και οι παραστάσεις που προσφέρει είναι γεμάτες εκπλήξεις. Αν μη τι άλλο, η πολιτική της δράση έχει προσφέρει αρκετό υλικό για να γελάσουμε και να σχολιάσουμε, αποδεικνύοντας ότι η πολιτική μπορεί να είναι εξίσου ανατρεπτική και διασκεδαστική όσο μια καλή παράσταση!