Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, θα αναμένει την κατάθεση των θέσεων της Νομικής Υπηρεσίας σε σχέση με την πρόταση νόμου που κατέθεσαν τα κόμματα της συγκυβέρνησης για αναθεώρηση της βαρύτητας έκαστου κριτηρίου επιλογής για προαγωγή σε θέση προαγωγής στη δημόσια υπηρεσία.
Εάν υιοθετηθούν οι θέσεις της ΝΥ τότε το σύστημα αξιολόγησης θα περάσει από μεταβατικό στάδιο για τα έτη (2024 και 2025) με στόχο να εφαρμοστούν οι υφιστάμενες ρυθμίσεις από το 2026, σύμφωνα με σχετικό κυβερνητικό νομοσχέδιο.
Μιλώντας ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής ο πρόεδρος της ΕΔΥ Γιώργος Παπαγεωργίου ανέφερε ότι η εφαρμογή του νέου συστήματος αξιολόγησης αποτελεί σημαντικό βήμα προς τα μπροστά και ότι θα πρέπει να διαφυλαχθεί ως κόρη οφθαλμού.
Όσον αφορά την πρόταση νόμου και τις προτεινόμενες ρυθμίσεις για πλήρωση θέσεων προαγωγής και της προσέγγισης να μειωθεί η βαρύτητα για τα πρώτα δύο χρόνια της εφαρμογής του νόμου, ο πρόεδρος της ΕΔΥ είπε ότι επί της αρχής συμφωνούν.
Παρατήρησε ότι πιθανόν αυτή θα έπρεπε να είναι η προσέγγιση από την αρχή.
Πρόσθεσε ωστόσο, ότι από πλευράς ΕΔΥ παρουσιάζεται σημαντικό πρόβλημα καθώς το σύστημα αναβαθμίστηκε ώστε όταν περαστούν όλες οι εκθέσεις του 2023 να ξεκινήσουμε τις προαγωγές.
Δήλωσε ότι με την πρόταση νόμου εάν υιοθετηθεί θα παρατηρηθεί καθυστέρηση για τις προαγωγές, καθώς θα πρέπει να ξανά αλλάξει το σύστημα, ενώ ανέφερε ότι θα υπάρξει και περαιτέρω οικονομική επιβάρυνση από την σχετική ρύθμιση.
Εξέφρασε επίσης προβληματισμός για την ισχύ των νέων ρυθμίσεων, αναφέροντας ότι όσες προτάσεις έχουν εγκριθεί από την αρχή του έτους μέχρι και την ψήφιση της νομοθεσίας θα πρέπει να πληρωθούν με το 45%. Ανάφερε μάλιστα ότι μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί προτάσεις για 400 θέσεις.
Ο κ. Παπαγεωργίου εισηγήθηκε η νομοθεσία που θα θεσπιστεί να έχει αναδρομική ισχύ, ώστε να μην υπάρχει άνιση μεταχείριση, αναφέροντας ότι μέχρι σήμερα δεν έχει πληρωθεί καμία θέση για το 2024, καθώς ανέμεναν να υποβληθούν οι εκθέσεις.
Εκ μέρους του Υπουργείου Οικονομικών αναφέρθηκε ότι το υπάρχει προβληματισμός αν μετά την έναρξη ισχύος του νόμου επέλθουν διαφοροποιήσεις στη μοριοδότηση κατά τρόπο που μπορεί να ανατρέψουν προσδοκίες υπαλλήλων για προαγωγή.
Ανέφερε ότι με βάση τα κριτήρια οι υπάλληλοι γνωρίζουν περίπου τις πιθανότητες για προαγωγή, σημειώνοντας ότι υπάρχει προβληματισμός για έναρξη ισχύος της νομοθεσίας, καθώς μπορεί να δημιουργηθούν και θέματα άνισης μεταχείρισης ατόμων που προάγονται την ίδια χρονιά.
Εκπρόσωπος του Τμήματος Διοίκησης και Προσωπικού είπε ότι η κυβέρνηση είναι θετική στη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, φτάνει να θωρακίζεται νομοθετικά για να μην υπάρχουν προβλήματα για τις προαγωγές.
Η ΠΑΣΥΔΥ συμφωνεί με την πρόταση νόμου
Ο Γενικός Γραμματέας της ΠΑΣΥΔΥ Στράτης Ματθαίου, αφού ανέφερε ότι δεν επιθυμούν επιστροφή στο παλιό σύστημα και πως θέλουν οι προαγωγές να γίνονται αξιοκρατικά, είπε επίσης ότι συμφωνεί με την πρόταση νόμου.
Εξέφρασε όμως προβληματισμό για τεχνικές δομές, καθώς όπως είπε το ότι θα δίνεται βαρύτητα στις τεχνικές δομές, κάποιος που δεν έχει πτυχίο δεν θα πάρει ποτέ προαγωγή.
Ο κ. Ματθαίου, είπε ότι μια λύση θα ήταν να μειωθεί η αξιολόγηση, χωρίς να αυξηθούν τα άλλα κριτήρια, ενώ μια δεύτερη είναι να προσμετράτε η πείρα για τις τεχνικές δομές που δεν απαιτείται πτυχίο. Ο Γενικός Γραμματέας της ΠΑΣΥΔΥ απεύθυνε παράλληλα έκκληση στον πρόεδρο της ΕΔΥ να μην προχωρήσουν σε προαγωγές με το νέο σύστημα, μέχρι να ξεκαθαρίσει το ζήτημα.
Από την πλευρά του εξάλλου ο Πρόεδρος της ΑΣΔΥΚ, Γιώργος Χωραττάς, είπε ότι είναι θετικοί με την πρόταση νόμου, καθώς θα μειώσει τις πολλές αντιδράσεις από τους δημοσίους υπαλλήλους, ενώ παράλληλα ενημέρωσε την επιτροπή Οικονομικών ότι όλες οι ενστάσεις απορρίφθηκαν με τυποποιημένη σύντομη επιστολή.
Εκ μέρους της συντεχνίας Ισότητα, εκπρόσωπος της ανέφερε επίσης ότι είναι σύμφωνοι με την πρόταση νόμου, καθώς θα είναι ποιο ομαλή εφαρμογή της νομοθεσίας, ενώ της ΠΑΣΥΝΟ είπε ότι συμφωνούν με την μείωση της βαρύτητας της αξιολόγησης.
Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Χάρης Γεωργιάδης ανέφερε ότι αντικρύζουν την προτεινόμενη ρύθμιση ως προσωρινή, εκφράζοντας την ελπίδα ότι τα προβλήματα που καταγράφηκαν φέτος να είναι και αυτά προσωρινά.
Ανέφερε ότι το σοβαρό σφάλμα που προέκυψε σε κάποιες περιπτώσεις είναι εκεί που δεν λειτούργησε τριμελής και στην πράξη η αξιολόγηση ήταν η κρίση του προϊσταμένου, ενώ εξέφρασε την ετοιμότητα να βοηθήσουν με ξεκάθαρη προϋπόθεση όμως, ότι η κυβέρνηση θα ενημερώσει ότι συμφωνεί.
«Δεν δεχόμαστε να ψηφίσουμε κάτι που ενδεχομένως ο ΠτΔ να αναπέμψει ή θα φορτωθεί η ευθύνη στη Βουλή για τις παρενέργειες που θα υπάρχουν», όπως είπε χαρακτηριστικά.
Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Αντρέας Καυκαλιάς είπε ότι ερμηνεύουν την κατάθεση της πρότασης νόμου ως ειλικρινή προσπάθεια να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί με την εφαρμογή της αξιολόγησης.
Πρόσθεσε ότι η Βουλή είναι έτοιμη να συνδράμει σε νομοθετικές ρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν για να περιορίσουν τα προβλήματα, σημειώνοντας όμως ότι η Βουλή σηκώνει ένα βάρος που ανήκει στην κυβέρνηση, η οποία όπως τόνισε αυτή τη στιγμή «κρύβεται». Πρόσθεσε ότι είναι πολύ σημαντικό να έχουν μια καθαρή άποψη από εκτελεστική εξουσία και την Νομική Υπηρεσία, για την πρόταση νόμου.
Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρύσης Παντελίδης, εκ των εισηγητών της πρότασης νόμου και προεδρεύων της Επιτροπής είπε κατά την εισαγωγική τοποθέτηση του στην συζήτηση του θέματος, ότι οι εμπλεκόμενοι συμφωνούν ότι το προηγούμενο σύστημα αξιολόγησης ήταν κακό και ορθώς έχει αλλάξει, καθώς είναι καλύτερο το νέο.
Πρόσθεσε, όμως, ότι υπήρξαν κάποια προβλήματα στην εφαρμογή, σημειώνοντας ότι «χωρίς να αλλάζει η φιλοσοφία, προσπαθούμε να κάνουμε πιο ομαλή την εφαρμογή μέσα από αυτή την πρόταση νόμου».
«Εκεί που η μετάβαση έγινε με ένα σκαλοπάτι, θεωρώ ότι με την πρόταση επιθυμούμε να βάλουμε ράμπα να είναι πιο ομαλή η μετάβαση», τόνισε.
Ο βουλευτής της ΔΗΠΑ Αλέκος Τρυφωνίδης δήλωσε ότι καταβάλλεται μια ειλικρινής προσπάθεια να γίνουν εκείνες οι διορθώσεις που αμβλύνουν ή ελαχιστοποιούν το πρόβλημα, ενώ από την πλευρά του ο βουλευτής του ιδίου κόμματος Μαρίνος Μουσιούττας ζήτησε στοιχεία για τις αξιολογήσεις, ενστάσεις και εγκρίσεις που έγιναν, τα οποία ζητήθηκαν σε προηγούμενη συνεδρία.
Απαντώντας ο πρόεδρος ΕΔΥ είπε ότι τα συγκεκριμένα στοιχεία θα δοθούν στην δημοσιότητα σε περίπου ένα μήνα, ενώ διέψευσε ότι απορρίφθηκαν όλες οι ενστάσεις.