Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου Πανίκος Νικολάου ερωτηθείς σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου να σχολιάσει την πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ για επιβολή φορολογίας επί των κερδών των τραπεζών, προειδοποίησε ότι εάν περάσει μια τέτοια πρόταση από τη Βουλή θα πλήξει, όπως είπε, «ανεπανόρθωτα την αξιοπιστία της Κύπρου».
Μπορείς κάποιος να ισχυριστεί ότι η άποψη επί του θέματος του κ. Νικολάου ενέχει κινδυνολογία ή ακόμη είναι υπερβολική.
Ας ενδιατρίψουμε της δήλωσης του κ. Νικολάου. Τι είπε; Υπέδειξε σε όλους σε πολιτικούς και μη να διαφυλάττουν ως κόρη οφθαλμού την αξιοπιστία της χώρας μας.
Η Κύπρος βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα πριν και μετά την τραπεζική κρίση του 2013.
Η ΕΕ και οι εποπτικές αρχές της Ευρώπης κούρεψαν τις καταθέσεις, τα αξιόγραφα και τις μετοχές της Τράπεζας Κύπρου και της πρώην Λαϊκής Τράπεζας. Χιλιάδες συμπατριώτες μας έμειναν οικονομικά εκτεθειμένοι.
Οι λόγοι είναι γνωστοί και δεν θα καταλύσουμε επιπρόσθετο μελάνι για να τους υπενθυμίσουμε.
Στη συνέχεια η χώρα βρέθηκε σε μαύρες λίστες εποπτικών οργάνων της Ευρώπης, του Ηνωμένου Βασιλείου και των Ηνωμένων Πολιτειών, λόγω των Ρώσων μεγιστάνων που έφερναν τις εκατοντάδες εκατομμυρίων ευρώ στις κυπριακές τράπεζες. Τα ξένα εποπτικά κέντρα θεωρούσαν τα εκατομμύρια αυτά ως «παράνομα κεφάλαια».
Είχε προηγηθεί η μαύρη λίστα των παράνομων κεφαλαίων Μιλόσεβιτς, όπου η Κύπρος, που τα δεχόταν σε μαύρες σακούλες, βρέθηκε υπό κατηγορία από το Δικαστήριο της Χάγης.
Ήρθαν μετά τα «χρυσά διαβατήρια», μία αφειδώλευτη διαδικασία παροχής κυπριακής υπηκοότητας σε διάφορους ξένους μεγιστάνες, έντιμους και μη, για να σωθεί δήθεν η κυπριακή οικονομία και το τραπεζικό σύστημα από τις δραματικές αρνητικές επιπτώσεις των κουρεμάτων.
Με το ξέσπασμα του Ρωσο – Ουκρανικού πολέμου η χώρας μας βρέθηκε και πάλι στο επίκεντρο, αφού νομικά και φυσικά πρόσωπα της Ρωσικής «μπουρζουάρ» με παρουσία στην Κύπρο και με καταθέσεις σε εγχώριες τράπεζες περιλήφθηκαν στη λίστα κυρώσεων της ΕΕ, του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ.
Είναι πικρή αλήθεια ότι αυτή χώρα περνά διαρκώς από συμπληγάδες. Και η αξιοπιστία της διακυβεύεται συνεχώς.
Η εκτελεστική εξουσία έχει υιοθετήσει σειρά μέτρων για να καθαρίσει το όνομα του νησιού. Γίνονται υπερπροσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση.
Μεταξύ των κοινωνών της αμφισβήτησης της αξιοπιστίας και του κύρους της χώρας, πέραν των πολιτικών, είναι και το τραπεζικό σύστημα, το οποίο συμμετέχει σε διάφορα θεσμικά και εποπτικά όργανα της Ευρώπης.
Πολύ σωστά όλοι οι παράγοντες και φορείς του τόπου κάνουν μνεία στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Ξένων επενδύσεων που φέρνουν κεφάλαια και δημιουργούν θέσεις εργασίας.
Η επωδός του νέου ΠτΔ Νίκου Χριστοδουλίδη και της κυβέρνησης του από την πρώτη ημέρα που πήραν το πηδάλιο της διακυβέρνησης, είναι η αποκατάσταση της αξιοπιστίας της χώρας μας. Αυτό τονίζει διαρκώς ο Πρόεδρος, αυτό επαναλαμβάνουν φορτικά ο ΥΠΟΙΚ και ο Διοικητής της ΚΤ.
Ο CEO της Τράπεζας Κύπρου, τι υπέδειξε χθες; Υπέδειξε σε όλους ότι είναι εκ των ουκ άνευ, να προστατεύσουν την αξιοπιστία της χώρας έναντι των ξένων επενδυτών, διότι τυχόν επιπρόσθετη φορολόγηση των κερδών των τραπεζών σημαίνει επιπρόσθετο φορολογικό βάρος των επενδυτών.
Τόνισε ότι οι τράπεζες συνεισφέρουν συνολικά ετησίως €75 εκατ. για φόρο επί των καταθέσεων. Ειδικότερα η Τράπεζα Κύπρου καταβάλλει, είπε, διάφορους φόρους κάθε χρόνο προς το κράτος, €144 εκατ.
Εξέφρασε δε την άποψη ότι ένας επενδυτής ο οποίος εξετάζει την πιθανότητα να επενδύσει στο νησί, αν πληροφορηθεί ότι οι πολιτικοί στην Κύπρο αλλάζουν τους νόμους ή τους τροποποιούν κάθε λίγο και λιγάκι και διαταράσσουν το τραπεζικό και το φορολογικό σύστημα, δεν θα τολμήσει κανείς να έρθει και να επενδύσει στη χώρα μας.
Οι επαΐοντες υποδεικνύουν ότι οι ξένοι επενδυτές, οι σοβαροί επενδυτές, θέλουν βιώσιμες και καλά εποπτευόμενες τράπεζες, σταθερή νομοθεσία και σταθερό φορολογικό σύστημα.
Μέσα από αυτό το τρίπτυχο μια χώρα μπορεί να μιλά για αξιοπιστία. Και η Κύπρος δεν έχει επιλογή. Στηρίζεται πλέον στις υπηρεσίες και ο τομέα αυτός θέλει σταθερότητα και αξιοπιστία συμπεριφοράς κυρίως από τους πολιτικούς.