Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα νομοσχέδιο σύμφωνα με το οποίο θα καθορίζει τιμές για συγκεκριμένα καταναλωτικά προϊόντα ευρείας κατανάλωσης σε συγκεκριμένους χώρους, περιλαμβανομένου και της εισαγωγής πλαφόν στην τιμή του νερού.
Σε δηλώσεις του ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Γιώργος Παπαναστασίου ανέφερε ως παράδειγμα την πώληση εμφιαλωμένου νερού, σε χώρους όπως αεροδρόμια και λιμάνια.
Σημείωσε ότι όταν αφορά στην ανάγκη για επιβολή πλαφόν στην τιμή του νερού ο κ. Παπαναστασίου υποστήριξε ότι σε κάποιους συγκεκριμένους χώρους όπου βρίσκεται, δεν δικαιολογείται η τιμή και η πώληση του στον καταναλωτή.
Πρόσθεσε ότι το εν λόγω νομοσχέδιο αφορά και άλλα προϊόντα.
Κληθείς από δημοσιογράφο να σχολιάσει αντιδράσεις από επαγγελματικές οργανώσεις για το συγκεκριμένο θέμα, ο κ. Παπαναστασίου ανέφερε ότι αντιλαμβάνεται την αντίδραση αφού, όπως είπε, ο εμπορευόμενος κόσμος θα ήθελε να έχει την ευχέρεια να τοποθετεί τις τιμές σε μια ελεύθερη αγορά εμπορίου, αλλά όταν πρόκειται για προϊόντα, όπως το νερό, θα πρέπει με κάποιο τρόπο να ελεγχθεί, διότι στα συγκεκριμένα σημεία πώλησης, «κάποιες τιμές δεν δικαιολογούνται».
Όπως ανέφερε το σχετικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή για ψήφιση.
Με βάση το νομοσχέδιο, το οποίο επεξεργάστηκε η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή, ο αρμόδιος υπουργός δύναται να καθορίσει ανώτατες τιμές λιανικής πώλησης στο εμφιαλωμένο νερό σε συσκευασία των 500 ml εντός ή εκτός ψυγείου, στο εμφιαλωμένο νερό σε συσκευασία των 750 ml εντός ή εκτός ψυγείου, όπως επίσης στο πόσιμο νερό σε ποτήρι.
Μεταξύ άλλων, οι χώροι/σημεία πώλησης, όπου θα είναι υποχρεωτικό το πλαφόν είναι τα αεροδρόμια, τα λιμάνια, οι αθλητικοί χώροι (στάδια, γήπεδα, κλπ), οι κλειστές παραλίες, οι αρχαιολογικοί χώροι (μουσεία και άλλοι χώροι ανεξαρτήτως αν στους χώρους λειτουργεί μουσείο), καθώς επίσης οι κινηματογράφοι και τα θέατρα.
Πλαφόν επίσης θα επιβάλλεται στις τιμές του νερού και στις περιπτώσεις που οι καταναλωτές αυτοεξυπηρετούνται, δηλαδή παίρνουν από κάποιο κατάστημα και αγοράζουν το νερό χωρίς να κάθονται στον χώρο εστίασης για να τους προσφερθούν υπηρεσίες σερβιρίσματος.