Το ΥΠΟΙΚ προωθεί την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για την παροχή αποζημιώσεων στους κουρεμένους από την απομείωση των καταθέσεων και των αξιογράφων από την Τράπεζα Κύπρου και την πρώην Λαϊκή Τράπεζα, στην περίοδο του Μαρτίου του 2013.
Ουδείς μπορεί να μην επικροτήσει την απόφαση αυτή της κυβέρνησης, η οποία σε κάθε περίπτωση θα έπρεπε να είχε υλοποιηθεί νωρίτερα και όχι μετά από 11 χρόνια, αν αναλογιστεί κανείς ότι στο χρονικό αυτό διάστημα αρκετοί επηρεαζόμενοι δεν είναι σήμερα εν ζωή…
Αυτό όμως που προκαλεί αρνητική εντύπωση, είναι γιατί η κυβέρνηση και το ΥΠΟΙΚ ειδικότερα, δεν έχουν περιλάβει στους δικαιούχους του Σχεδίου Αναπλήρωσης του Εθνικού Ταμείου Αλληλεγγύης και τους κουρεμένους μετόχους. .
Δεν έχουμε αντιληφθεί το σκεπτικό γιατί θα αποζημιωθούν οι κουρεμένοι καταθέτες και οι κουρεμένοι κάτοχοι αξιογράφων και όχι οι κουρεμένοι μέτοχοι.
Καλούμε το ΥΠΟΙΚ να εξηγήσει τους λόγους της απόρριψης του χρόνιου αιτήματος των κουρεμένων μετόχων.
Λόγοι που έχουν να κάνουν με την ισονομία και την ίση μεταχείριση των πολιτών επέβαλλαν στο κράτος να αποδώσει την ελάχιστη αποζημίωση και προς τους κουρεμένους μετόχους.
Στο μητρώο του 2013 είχαν καταγραφεί περίπου 9 χιλ. κουρεμένοι μέτοχοι, μεταξύ αυτών και η Αρχιεπισκοπή Κύπρου η οποία είχε πρωτοστατήσει στη δημιουργία των συνδέσμου κουρεμένων παλαιών μετόχων της Τρ. Κύπρου.
Έκτοτε, έγιναν από τους κουρεμένους μετόχους, πολλά διαβήματα προς τις εκάστοτε κυβερνήσεις ,χωρίς μέχρι σήμερα να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα.
Από τη στιγμή όμως που το κράτος αποφάσισε να μειώσει τις μεγάλες ζημιές που είχαν υποστεί οι κουρεμένοι καταθέτες και οι κάτοχοι αξιογράφων, θα έπρεπε, και είναι λογικό, να είχε περιλάβει, με τον ένα ή άλλο τρόπο και τους κουρεμένους μετόχους.
Ας ελπίσουμε ότι έστω και την τελευταία στιγμή να γίνουν δεύτερες σκέψεις.
Από εκεί και πέρα είναι στο χέρι των παλαιών μετόχων της Τρ. Κύπρου για το πώς θα αντιδράσουν.