Συνεχίστηκαν για ένατο μήνα, τον Φεβρουάριο, οι εκροές κεφαλαίων από τα παγκόσμια διαπραγματεύσιμα κεφάλαια χρυσού (ETF), οι οποίες ανήλθαν στα 2,9 δισεκατομμύρια δολάρια, παρουσιάζοντας μείωση κατά 49 τόνους, με την η Ασία να είναι η μόνη που είχε καθαρές εισροές για 12ο συνεχόμενο μήνα.
Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού, σε συνδυασμό με την πτώση της τιμής του χρυσού κατά 0,3%, το συνολικό ενεργητικό των υπό διαχείριση περιουσιακών στοιχείων χρυσού μειώθηκε στα 206 δισ. δολάρια (-1,8% σε μηνιαία βάση), παρουσιάζοντας το χαμηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Σεπτέμβριο.
Με τη σειρά τους, οι συλλογικές συμμετοχές των διαπραγματεύσιμων κεφαλαίων που στηρίζονται από τον χρυσό (ETF) έχασαν 49 τόνους, υποχωρώντας στους 3.126 τόνους και βρίσκονται κατά 20% χαμηλότερα από το ρεκόρ των 3.915 τόνων που καταγράφηκε τον Οκτώβριο του 2020.
Η τελευταία φορά που τα παγκόσμια ETF χρυσού παρουσίασαν παρόμοια πτώση ήταν μεταξύ Μαΐου 2022 και Φεβρουαρίου 2023, όταν οι εκροές διήρκεσαν δέκα μήνες.
Παρ’ όλα αυτά, οι δύο πρόσφατοι γύροι διαρκών εκροών είχαν ελάχιστες αρνητικές επιπτώσεις στην απόδοση της τιμής του χρυσού, η οποία υποστηρίχθηκε από την ανθεκτική καταναλωτική ζήτηση και τις μεγάλες αγορές των κεντρικών τραπεζών.
Τα διαπραγματεύσιμα κεφάλαια χρυσού της Βόρειας Αμερικής κατέγραψαν τη μεγαλύτερη μείωση, ενώ οι εκροές από την Ευρώπη περιορίστηκαν.
Αντίθετα, η Ασία έχει πλέον καθαρές εισροές για 12 συνεχόμενους μήνες, ενώ οι υπόλοιπες περιοχές του πλανήτη σημείωσαν μόνο περιορισμένες απώλειες.
Συγκεκριμένα, τα διαπραγματεύσιμα κεφάλαια χρυσού της Βόρειας Αμερικής σημείωσαν εκροές για δεύτερο συνεχόμενη μήνα, τον Φεβρουάριο, παρουσιάζοντας εκροές 2,4 δισ. δολαρίων. Η Ευρώπη παρουσίασε εκροές, για ένατο συνεχή μήνα τον Φεβρουάριο, ύψους 719 εκατομμυρίων δολαρίων.
Η Ασία κατέγραψε τη δωδέκατη συνεχή μηνιαία εισροή τον Φεβρουάριο, προσελκύοντας χρυσό αξίας 200 εκατ. δολαρίων.
Τα ETF χρυσού, χαμηλού κόστους, συνέχισαν να καταγράφουν εκροές τον Φεβρουάριο ύψους 219 εκατ. δολαρίων, για ένατο συνεχόμενο μήνα.