Είναι αναγκαία η συνεργασία μεταξύ Υπουργείου Οικονομικών και Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου για να διατηρηθεί η οικονομία της χώρας στο σωστό πλαίσιο της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, ιδιαίτερα υπό τις σημερινές γεωπολιτικές συνθήκες, ανέφερε ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός τη Δευτέρα, έπειτα από τη συνάντησή του με τον νέο Διοικητή της ΚΤΚ Χριστόδουλο Πατσαλίδη.
Από την πλευρά του, ο κ. Πατσαλίδης είπε ότι πρώτιστο μέλημα της ΚΤΚ είναι η χρηματοοικονομική σταθερότητα του τόπου και σημείωσε ότι πρέπει να βρεθούν τρόποι, ώστε να μειωθεί η διαφορά μεταξύ καταθετικών και δανειστικών επιτοκίων για το καλό της οικονομίας.
Στις δηλώσεις του μετά το τέλος της συνάντησης, ο κ. Κεραυνός έκανε λόγο για μια διεξοδική συζήτηση για τα θέματα που απασχολούν γενικότερα την οικονομία της Κύπρου και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, την οποία, όπως είπε, η χώρα διαθέτει και πρέπει να διαφυλάξει.
Είπε επίσης ότι συζήτησαν τους τρόπους και το εύρος της συνεργασίας τους, η οποία, όπως ανέφερε, είναι αναγκαία για να διατηρηθεί η οικονομία στο σωστό πλαίσιο της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, ιδιαίτερα υπό τις σημερινές γεωπολιτικές συνθήκες, οι οποίες δημιουργούν αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία και συμπλήρωσε ότι θα έχει μια συνεχή και στενή συνεργασία με τον κ. Πατσαλίδη για το κοινό όφελος, αυτό της οικονομίας.
Από την πλευρά του, ο κ. Πατσαλίδης είπε ότι η σημερινή πρώτη του επαφή με τον Υπουργό Οικονομικών υπό τη νέα του ιδιότητα ως Διοικητή της ΚΤΚ έρχεται σε συνέχεια της συνεργασίας που είχαν αναπτύξει και υπό την προηγούμενη ιδιότητά του, γεγονός που θα συμβάλει, όπως ανέφερε, ακόμα περισσότερο προς μία εποικοδομητική συμπόρευση των δύο πλευρών.
Συμπλήρωσε ότι οι προκλήσεις είναι πολλές και πως υπάρχει αβεβαιότητα, αλλά η Κύπρος έδειξε πολλάκις ότι αντέχει και ότι μπορεί να επανέλθει στην ομαλότητα, προσθέτοντας ωστόσο ότι το αυτό το γεγονός δεν πρέπει να επιτρέψει τον εφησυχασμό, καθώς υπάρχουν και άλλα ζητήματα πέραν των γεωπολιτικών προκλήσεων ως προς τα οποία θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί.
«Πρώτιστο μέλημα για εμάς ως Κεντρική Τράπεζα είναι η χρηματοοικονομική σταθερότητα του τόπου και θα συμβάλουμε όσο καλύτερα μπορούμε για την επίτευξη αυτού του στόχου», σημείωσε .
Ερωτηθείς σχετικά με τις βασικές του προτεραιότητες αναφορικά με τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος, ο κ. Πατσαλίδης σημείωσε ότι πρώτη του προτεραιότητα είναι να ενημερωθεί πλήρως και σε έκταση, με ένα πρόγραμμα ενημέρωσης το οποίο, όπως είπε, λήγει στις 14/5, και στη συνέχεια θα προβεί σε ενημέρωση προς τους εκπροσώπους των ΜΜΕ.
Σε ερώτηση κατά πόσο θα πρέπει να τύχει περαιτέρω χειρισμού το ζήτημα των επιτοκίων, ο Διοικητής της ΚΤΚ είπε ότι η συμμετοχή του στο ΔΣ της ΕΚΤ γίνεται υπό την προσωπική του ιδιότητα, σύμφωνα με την κυπριακή και ευρωπαϊκή νομοθεσία, και υποχρεούται να λαμβάνει αποφάσεις προς το καλώς εννοούμενο συμφέρον της Ευρωζώνης.
«Θεωρώ ότι τα επίσημα επιτόκια της ΕΚΤ βρίσκονται στο σωστό ύψος έτσι ώστε να επιτευχθεί ο στόχος του 2% για τον πληθωρισμό μεσοπρόθεσμα και αναμένουμε περισσότερα στοιχεία για να δούμε ποια πορεία θα ακολουθήσουν τα επιτόκια», σημείωσε σχετικά, προσθέτοντας ότι παράλληλα υπάρχουν και οι αβεβαιότητες που σχετίζονται με τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, οι οποίες είναι άγνωστο πού μπορούν να οδηγήσουν.
Αναφερόμενος ειδικότερα στην Κύπρο, ο κ. Πατσαλίδης είπε ότι υπάρχει μια μεγάλη διαφορά μεταξύ των καταθετικών και των δανειστικών επιτοκίων, η οποία, όπως είπε, οφείλεται στο μικρό μέγεθος της κυπριακής οικονομίας και την πλεονασματική ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος.
«Αυτό όμως δεν μας ικανοποιεί, πρέπει να βρούμε τρόπους, και υπάρχουν σκέψεις, ώστε αυτό το άνοιγμα να μικρύνει για το καλό της οικονομίας», τόνισε σχετικά.
Ερωτηθείς για την πρόοδο του νομοσχεδίου για την Κεντρική Τράπεζα, ο κ. Πατσαλίδης είπε ότι δεν το έχει δει ακόμα λόγω έλλειψης χρόνου, προσθέτοντας ότι θα ήθελε η ανοικτή διακυβέρνηση στην ΚΤΚ να ανέλθει σε ακόμα υψηλότερα επίπεδο, με σωστή πληροφόρηση, σωστή λειτουργία του διοικητικού και του εκτελεστικού συμβουλίου, ενισχυμένο θεσμό του εσωτερικού ελεγκτή, επιτροπές και τμήματα που να διασφαλίζουν ότι η διακυβέρνηση στην Κεντρική Τράπεζα δεν υστερεί σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες.
Τοποθετούμενος ως προς τα παραπάνω ερωτήματα, ο Υπουργός Οικονομικών είπε ότι οι απόψεις του συγκλίνουν απόλυτα με αυτές του Διοικητή της ΚΤΚ και προσδιορίζουν τον τρόπο συνεργασίας τους για να διασφαλιστεί η χρηματοοικονομική σταθερότητα σε περίοδο μεγάλης αβεβαιότητας.
Σε ερώτηση αν θεωρεί πιθανή τη μείωση των επιτοκίων τον προσεχή Ιούνιο, ο κ. Πατσαλίδης επανάλαβε ότι κατά τη γνώμη του το σημερινό ύψος των επιτοκίων βρίσκεται στο σωστό επίπεδο.
Προσέθεσε ότι τον Ιούνιο η ΕΚΤ θα έχει στη διάθεσή της περισσότερα στοιχεία και με βάση αυτά θα διαμορφωθεί και η θέση του για την πορεία των επιτοκίων.
«Η ΕΚΤ δεν έχει δεσμευτεί για περαιτέρω μείωση ή για άνοδο των επιτοκίων, δεν έχει καθορίσει την πορεία της. Διατηρεί την ευελιξία της, η οποία θα εξαρτηθεί από τα οικονομικά δεδομένα της στιγμής εκείνης», σημείωσε σχετικά.
Ερωτηθείς αν γνωρίζει σε ποιο σημείο βρίσκονται οι διαδικασίες ως προς την επικείμενη εξαγορά της Ελληνικής Τράπεζας από την Eurobank, ο Διοικητής της ΚΤΚ είπε ότι γίνεται αξιολόγηση από τα αρμόδια όργανα της ΕΚΤ, χωρίς να υπάρχει μέχρι στιγμής χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση των διαδικασιών.
Κληθείς να σχολιάσει τον ρόλο της ΚΤΚ σε φημολογούμενη εξαγορά της ασφαλιστικής εταιρείας CNP από την Ελληνική Τράπεζα, ο κ. Πατσαλίδης είπε ότι δεν έχει γνώση του θέματος, προσθέτοντας ότι η Ελληνική Τράπεζα εποπτεύεται απευθείας από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό και πως οποιαδήποτε αγορά ή πώληση συναξιολογείται από τον Μηχανισμό και την ΚΤΚ.