Στο μικροσκόπιο του Υπουργείου Οικονομικών τίθενται αυτή την ώρα οι δραματικές εξελίξεις που σημειώθηκαν τα ξημερώματα της Κυριακής από την επίθεση του Ιράν εναντίον του Ισραήλ και ειδικότερα οι επιπτώσεις που πιθανόν να προκύψουν στο σκέλος της οικονομίας.
Η σύσκεψη ξεκίνησε στις 9 το πρωί και σε αυτή συμμετέχουν όλοι επικεφαλής όλων των διευθύνσεων του ΥΠΟΙΚ, προκειμένου να αξιολογηθούν οι εξελίξεις στην περιοχή.
Δεν έγινε γνωστό κατά πόσο μετά τη σύσκεψη θα γίνουν δηλώσεις.
Στο διεθνές πεδίο οι επενδυτές αναμένουν την αντίδραση τόσο των χρηματαγορών, όσο και των τιμών του πετρελαίου.
Με τους επενδυτές να ταλαιπωρούνται ήδη από τον επίμονο πληθωρισμό και την προοπτική τα επιτόκια να μείνουν για περισσότερο υψηλά, η κλιμάκωση της κρίσης στη Μέση Ανατολή εκτιμάται ότι θα προκαλέσει νέα αστάθεια (volatility), σημειώνει το Bloomberg.
Ωστόσο, ψύχραιμη είναι η πρώτη αντίδραση στις αγορές πετρελαίου, καθώς οι traders απομάκρυναν τους φόβους ότι η σύγκρουση θα μπορούσε να κλιμακωθεί σε έναν ολοκληρωμένο πόλεμο και να περιορίσει τις προμήθειες από την περιοχή.
Όταν η Χαμάς επιτέθηκε στο Ισραήλ τον Οκτώβριο, ο μεγαλύτερος φόβος για πολλούς συμμετέχοντες στην αγορά ήταν ότι το Ιράν θα παρασυρόταν στην αντιπαράθεση.
Τους επενδυτές μπορεί να καθησυχάσει η δήλωση της Τεχεράνης ότι «το θέμα μπορεί να θεωρηθεί ότι έχει ολοκληρωθεί» αν δεν υπάρξει αντίδραση του Ισραήλ και μια αναφορά ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είπε στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου ότι οι ΗΠΑ δεν θα υποστηρίξουν μια ισραηλινή αντεπίθεση εναντίον του Ιράν.
«Η φυσική αντίδραση των επενδυτών είναι να αναζητούν ασφαλή περιουσιακά στοιχεία σε στιγμές όπως αυτή», δήλωσε ο Πάτρικ Άρμστρονγκ, επικεφαλής επενδύσεων στην Plurimi Wealth LLP.
«Οι αντιδράσεις θα εξαρτηθούν από την απάντηση του Ισραήλ.
Το Bitcoin έδωσε μια πρώιμη εικόνα για το κλίμα της αγοράς. Το κρυπτονόμισμα βυθίστηκε σχεδόν 9% στον απόηχο των επιθέσεων το Σάββατο, για να ανακάμψει την Κυριακή και να διαπραγματευτεί κοντά στο όριο των 64.000 δολαρίων.
Οι χρηματιστηριακές αγορές της Σαουδικής Αραβίας και του Κατάρ σημείωσαν μέτριες απώλειες με περιορισμένους όγκους συναλλαγών.
Ο δείκτης αναφοράς μετοχών του Ισραήλ κυμάνθηκε μεταξύ κερδών και ζημιών τουλάχιστον εννέα φορές πριν κλείσει με μικρό κέρδος.
«Οι αγορές της Μέσης Ανατολής άνοιξαν με σχετική ηρεμία μετά την επίθεση του Ιράν, η οποία έγινε αντιληπτή ως μετρημένα αντίποινα και όχι ως απόπειρα κλιμάκωσης», δήλωσε ο Emre Akcakmak, ανώτερος σύμβουλος στην East Capital στο Ντουμπάι.
«Ωστόσο, ο αντίκτυπος στην αγορά μπορεί να επεκταθεί πέρα από τη Μέση Ανατολή λόγω δευτερογενών επιπτώσεων στις τιμές του πετρελαίου και της ενέργειας, που ενδεχομένως επηρεάζουν τις προοπτικές του παγκόσμιου πληθωρισμού».
Οι επενδυτές θα σταθμίσουν τώρα τον κίνδυνο ενός κύκλου επιθέσεων-αντεπιθέσεων, με πολλούς να αναζητούν το πετρέλαιο ως οδηγό για το πώς να αντιδράσουν.