Η τρόικα έρχεται εκ νέου στο νησί την ερχόμενη Τρίτη 19 Μαρτίου για τη μεταμνημονιακή αξιολόγηση της οικονομικής, δημοσιονομικής και χρηματοπιστωτικής κατάστασης της χώρας η οποία γίνεται δύο φορές το χρόνο.
Η συγκυρία βρίσκει την Κύπρο να αντέχει τους κραδασμούς από τις έκρυθμες γεωπολιτικές καταστάσεις, λόγω της παρατεταμένης εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και των κυρώσεων, του πολέμου στο Ισραήλ και των διαταραχών στην Ερυθρά Θάλασσα.
Το κλιμάκιο των διεθνών πιστωτών από την Κομισιόν, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ θα βάλει στο μικροσκόπιο του την πορεία των δημόσιων οικονομικών και του χρηματοπιστωτικού συστήματος καθώς και τις δεσμεύσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας έναντι της υλοποίησης του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Αποτελεί σημείο αναφοράς ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναθεώρησε προς τα πάνω την πρόβλεψη της για τον ρυθμό ανάπτυξης του 2024-2025 κατά 0,2 και 0,1 ποσοστιαίες μονάδες αντίστοιχα σε σχέση με τις εαρινές προβλέψεις (σε 2,8% από 2,6% για το 2024 και σε 3,0% από 2,9% για το 2025), οι οποίες είναι πολύ κοντά στις προβλέψεις του ΥΠΟΙΚ.
Ενδεικτικά η Κύπρος συγκαταλέγεται ανάμεσα στις δύο χώρες στην Ευρωζώνη με τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης το 2024 και στις πρώτες πέντε χώρες για το 2025.
Ωστόσο, αυτά τα στοιχεία όσο ενθαρρυντικά και αξιόπιστα κι αν είναι, δεν θα πρέπει να δημιουργούν τάσεις εφησυχασμού από κανένα και κυρίως για την κυβέρνηση.
Η Κύπρος αποδείχθηκε διαχρονικά ότι είναι ευάλωτη, ως μικρή οικονομία, από εξωγενείς παράγοντες και από απρόβλεπτες εξελίξεις .
Συνεπώς, τίποτε δεν είναι σίγουρο και οι προβλέψεις καλά είναι που γίνονται, όμως, η δημοσιονομική πειθαρχία θα πρέπει να συνεχίσει να είναι λάβαρο και η σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού μας συστήματος να διαφυλάσσεται ως κόρη οφθαλμού.
Κατά την άποψη μας, ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τα δημόσια οικονομικά είναι η οικονομική διαχείριση του ΓεΣΥ, που εάν κάτι πάει στραβά, θα κλονίσει τη βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών με αποτέλεσμα οι αρνητικές συνέπειες που θα ακολουθήσουν, ως ντόμινο, θα φέρουν την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας ενδεχομένως, εκτός επενδυτικής βαθμίδας.
Το ΥΠΟΙΚ, οι φορείς της οικονομίας η εκτελεστική εξουσία και η Βουλή, είναι υπόχρεοι να προστατεύσουν από τη μία το ΓεΣΥ, που είναι σημαντική κατάκτηση για το λαό και από την άλλη να μην επιτρέψουν φαινόμενα καταχρήσεων και αλόγιστων δαπανών που θα θέσουν σε κίνδυνο, τόσο το θεσμό, όσο και τα δημόσια οικονομικά.
Η τρόικα προειδοποιεί σε κάθε αξιολόγηση της κυπριακής οικονομίας και των δημόσιων οικονομικών για τους κινδύνους που παραμονεύουν και ένας από αυτούς είναι το ΓεΣΥ δεδομένου ότι δεν θα λαμβάνονται, κάθε χρόνο, προληπτικά μέτρα ελέγχου της διαχείρισης τους και αν δεν ληφθούν όλες εκείνες οι ασφαλιστικές δικλείδες που δεν θα επιτρέψουν εκτροχιασμό του προϋπολογισμού του ΟΑΥ.