Ημερίδα με θέμα την ευρωπαϊκή και διατλαντική ασφάλεια φιλοξενήθηκε τη Δευτέρα στο Κολέγιο St Anthony’s του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης από το Πρόγραμμα Ανατολικής Μεσογείου του βρετανικού πανεπιστημίου, σε συνεργασία με την Ακαδημία Ασφάλειας και Άμυνας του κυπριακού Υπουργείου Άμυνας και σε συντονισμό με το Foreign Office.
Ο τίτλος της ημερίδας ήταν «Αποκαλύπτοντας την επιχειρησιακή διασυνδεσιμότητα της ευρωατλαντικής ασφάλειας: κοινές απειλές και μαθήματα από και προς την Ουκρανία και την Ανατολική Μεσόγειο».
Στόχος ήταν η καλύτερη κατανόηση των εντεινόμενων και αναδυόμενων απειλών για την ευρωατλαντική ασφάλεια και πώς οι απειλές αυτές από διάφορα πεδία (ενεργειακές, οικονομικές, πολιτικές, στρατιωτικής ασφάλειας) αλληλοσυνδέονται σε διάφορες περιοχές, από την Ανατολική Μεσόγειο και την Ουκρανία ως την ηπειρωτική Ευρώπη και τις βρετανικές νήσους.
Λόγω της παρουσίας Κυπρίων και Βρετανών αξιωματούχων διεξήχθη και ειδική συζήτηση για το πώς η εμβάθυνση των διμερών σχέσεων μπορεί να λειτουργήσει προς όφελος της ευρωπαϊκής, βρετανικής και κυπριακής ασφάλειας.
Μεταξύ των ομιλητών ήταν ο Υφυπουργός Μετανάστευσης και Διεθνούς Προστασίας της Κύπρου Νικόλας Ιωαννίδης, που κάλυψε το μεταναστευτικό εντός του πλαισίου της ευρωπαϊκής ασφάλειας σε συζήτηση με τον διευθυντή του Κέντρου Ευρωπαϊκών Σπουδών και του τμήματος Σπουδών ΝΑ Ευρώπης της Οξφόρδης (SEESOX) Δρ Όθωνα Αναστασάκη κα τη Δρ. Φωτεινή Καλαντζή.
Στο συνέδριο συμμετείχαν επίσης στελέχη των βρετανικών Υπουργείων Άμυνας και Εξωτερικών, καθώς και των ενόπλων δυνάμεων Κύπρου και Ηνωμένου Βασιλείου. Μαζί τους κορυφαίοι ειδικοί στην ευρωπαϊκή ασφάλεια από αναγνωρισμένα ιδρύματα διαφόρων χωρών, περιλαμβανομένης της Κύπρου και άλλοι ακαδημαϊκοί από το SEESOX.
Το Πρόγραμμα Ανατολικής Μεσογείου στην Οξφόρδη είναι το πρώτο πρόγραμμα πολιτικής και έρευνας με επίκεντρο την περιοχή που λειτουργεί σε κορυφαίο πανεπιστήμιο του κόσμου. Σκοπός του είναι η προώθηση της κατανόησης της περιοχής ώστε να προκύπτουν ενδεχόμενες λύσεις πολιτικής σε σημαντικές περιφερειακές προκλήσεις.