Δεν θα φέρει ενώπιον του λαού σχέδιο λύσης του κυπριακού με το οποίο δεν θα συμφωνεί τόνισε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης αναφερόμενος στο Κυπριακό και την εξωτερική πολιτική κατά την διάρκεια της διακαναλικής συνέντευξης για τον απολογισμό του πρώτου έτους της διακυβέρνησής του.
Ο Πρόεδρος εξέφρασε ετοιμότητα να προχωρήσει σε συνομιλίες στο συμφωνημένο πλαίσιο που περιλαμβάνει τις προτάσεις Γκουτέρες, όπως κατατέθηκαν στο Κρανς Μοντανά, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν είναι επιλογή ούτε καν συζήτησης «τα δύο κράτη».
«Δεν είμαστε το κέντρο του κόσμου»
Ο ΠτΔ ανέφερε ότι η Κύπρος δεν είναι το κέντρο του κόσμου, όπως κάποιοι θεωρούσαν στο παρελθόν.
Όταν είσαι ένα μικρό κράτος υπό κατοχή, θα πρέπει, είπε, μέσα από ενέργειές σου εσωτερικά αλλά και σε περιφερειακό επίπεδο να αναδείξεις την προστιθέμενη αξία σου.
«Μόνο έτσι θα δημιουργήσεις ενδιαφέρον και για το δικό σου θέμα», επεσήμανε.
Δεν μπορούμε να πηγαίνουμε στις Βρυξέλλες και να είμαστε μονοθεματικοί, σημείωσε, φέρνοντας ως παράδειγμα την πρόταση για τον ανθρωπιστικό διάλογο προς την Γάζα, που ο πρώτιστος στόχος είναι να βοηθήσει τους ανθρώπους που κινδυνεύουν πραγματικά, αλλά την ίδια στιγμή αυτό, όπως είπε, αναδεικνύει και τη σημασία της χώρας μας.
«Ζούμε σε ένα άναρχο διεθνές σύστημα στο οποίο μέσα από τη δική σου δράση θα πρέπει να αναδείξεις την προστιθέμενη αξία ώστε να μπορείς να πάρεις και τη βοήθεια που χρειάζεσαι από την ΕΕ, τις ΗΠΑ και από άλλα κράτη».
Ερωτηθείς για το τί εννοεί με τον όρο δικαίωση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι δικαίωση είναι ο κάθε Κύπριος πολίτης, είτε Ε/κ είτε Τ/κ, να μπορεί να επιλέξει πού θα πάει να ζήσει.
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, είπε ότι στην ιστορία, κάθε σχέδιο ή πρωτοβουλία ήταν χειρότερη από την προηγουμένη. Αυτό, είπε, άλλαξε το 2004 με την ένταξη της ΚΔ στην ΕΕ.
Στην ερώτηση ποια είναι η κατάλληλη ώρα για να πούμε στον κυπριακό λαό ποιες είναι οι πραγματικές επιλογές που προσφέρονται στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή και αν τον ανησυχεί να σφραγιστεί το αδιέξοδο επι δικής του θητείας, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης απάντησε: «φυσικά και με ανησυχεί. Και σίγουρα δεν θα σφραγιστεί αδιέξοδο λόγω δικής μου υπαιτιότητας.
Σημείωσε δε ότι δεν υπάρχουν άλυτα προβλήματα, ούτε παγωμένες διενέξεις, παραπέμποντας στο τί γίνεται στην Γάζα.
Η απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ
Ο ΠτΔ ανέφερε ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένος χρονικός ορίζοντας για την αποστολή της προσωπικής απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ.
Δεν είναι αορίστου χρόνου η αποστολή της. Δεν θα συζητούμε επ’ άπειρον, είπε.
«Γι’ αυτό πρέπει να πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν για να επαναρχίσουν οι συνομιλίες. Και είμαι εδώ. Ξέρω τις δυσκολίες, ξέρω τα προβλήματα. Ξέρω την ίδια στιγμή ότι αυτή η κατάσταση – και το βιώνουμε καθημερινά – δεν είναι στάσιμη».
Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι οι σχέσεις με την Ελλάδα είναι εξαιρετικές, σημειώνοντας ότι από την ίδρυση της ΚΔ το 1960 έγινε τώρα η πρώτη Διακυβερνητική Διάσκεψη Κύπρου – Ελλάδας. Για τα ελληνοτουρκικά, ανέφερε ότι υπάρχει ένας διάλογος που όμως δεν έχει επιλύσει τις διαφορές, αλλά αν φέρει θετικές εξελίξεις θα βοηθήσει και το Κυπριακό.
Στο κάδρο απεσταλμένος της ΕΕ
Σε ερώτηση για το θέμα του απεσταλμένου της ΕΕ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι παραμένει στόχος ένας τέτοιος διορισμός και «υπάρχει και συγκεκριμένη προσωπικότητα, δεν είναι η κ. Μέρκελ, σημείωσε.
«Δεν μπορώ να αποκαλύψω δημόσια . Γνωρίζει όμως ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου», είπε σημειώνοντας ότι η ΕΕ εργάστηκε «με απόλυτη ειλικρίνεια» για τον διορισμό της κ. Ολγκίν.
Δεν συμφωνεί στο κυπριακό με τα συγκυβερνώντα
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι είναι γνωστό από την προεκλογική περίοδο πως δεν συμφωνεί με τα συγκυβερνώντα κόμματα στο Κυπριακό.
Η ιστορική στιγμή για τον ίδιο, ανέφερε, είναι να προχωρήσει στη λύση του κυπριακου, ανεξαρτήτως των οποίων αντιδράσεων.
Χαιρέτισε την πρωτοβουλία για το Κυπριακό, είτε από τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ, είτε από την Πρόεδρο του ΔΗΣΥ.
Σφετερισμός ε/κ περιουσιών στα κατεχόμενα
Το βασικό όπλο στη φαρέτρα μας για την αντιμετώπιση των πωλήσεων ε/κ περιουσιών στα κατεχόμενα, ανέφερε ο Προέδρος Χριστοδουλίδης είναι τα νομικά μέτρα που επεξεργάζονται και βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο που καλύπτουν όλες τις κατεχόμενες περιοχές.
Η κυβέρνηση αξιοποιεί και πολιτικά μέσα, είπε.
Σε ότι αφορά το θέμα με τα βιβλία στα σχολεία στο Ριζοκάρπασο και κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες πως το καθεστώς στα κατεχόμενα μπορεί να μην επιτρέψει του χρόνου την αποστολή βιβλίων, ο Πρόεδρος της Δημορατίας είπε ότι δεν αποκλείει τίποτε από το κατοχικό καθεστώς.
Η μεγαλύτερη εικόνα, συνέχισε, είναι ότι γνωρίζουν οι Τ/κ πως η κυριαρχική ισότητα που επιδιώκουν δεν μπορεί να επιτευχθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και προσπαθούν να το επιτύχουν αυτό μέσω της αμφισβήτησης της ΚΔ.