Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης, Γενικός Ελεγκτής της Κυπριακής Δημοκρατίας, είχε την ευφυέστατη ιδέα να μετατρέψει το γραφείο του σε ένα σύγχρονο reality show με καθημερινές προβολές «Κράτος και Διαφθορά – Ποιος θα φύγει, ποιος θα μείνει». Αλλά, αντί να είναι ένας παρατηρητής και ελεγκτής της δημόσιας διοίκησης, αποφάσισε να παίξει σε κάθε ρόλο: ελεγκτής, κριτής, παρουσιαστής και φυσικά… ήρωας του Facebook!
Πρώτο επεισόδιο: οι πολιτογραφήσεις. Ο Μιχαηλίδης, ως σύγχρονος Σέρλοκ Χολμς, αποφάσισε να ρίξει φως στο θέμα των χρυσών διαβατηρίων. Αλλά επειδή μάλλον δεν είχε αρκετή δράση στο γραφείο του, έβαλε την υπόθεση στο fast track, έριξε σπιντάτες δηλώσεις και αντί να λύσει το μυστήριο, αποφάσισε να κλείσει θέση για το κεντρικό δελτίο ειδήσεων. Τα social media αναφώνησαν “WOW!” και έσπευσαν να τον στηρίξουν, με ομάδες στήριξης στο Facebook που έλεγαν το ίδιο: «Ο Οδυσσέας είναι το νέο πρόσωπο του ριάλιτι που όλοι χρειαζόμασταν!». Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά είχαμε και το ΔΗΚΟ να επιμένει να καταψηφίσει τον κρατικό προϋπολογισμό επειδή η κυβέρνηση δεν έδινε τους φακέλους των πολιτογραφήσεων στον γενικό ελεγκτή.
Αντί να κάνει ό,τι κάνουν οι περισσότεροι Γενικοί Ελεγκτές, δηλαδή να ελέγχει πίσω από τις κουρτίνες, ο Οδυσσέας αποφάσισε να τραβήξει μπροστά από τις κάμερες. Εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με έναν απλό Ελεγκτή. Όχι, εδώ μιλάμε για ένα λαϊκό ηγέτη που, αν χρειαζόταν, θα έριχνε και ψήφισμα στο Twitter για να απολύσει όλο το υπουργικό συμβούλιο, την αντιπολίτευση και γιατί όχι, και την ίδια τη Νομική Υπηρεσία. Γιατί; Γιατί μπορεί.
Κι αν νομίζαμε ότι ο Γενικός Ελεγκτής θα είχε όρια, γελαστήκαμε! Όχι μόνο παρέκαμψε το Σύνταγμα, όχι μόνο ανέδειξε το ζήτημα των πολλαπλών συντάξεων και άλλες λεπτομέρειες που μόνο σε κωμωδία θα μπορούσαν να συζητηθούν, αλλά πήγε ένα βήμα παραπέρα και κατάφερε να στήσει πόλεμο με τη Νομική Υπηρεσία. Και όταν λέμε πόλεμο, εννοούμε με όλα τα όπλα: καταγγελίες, δημόσιες δηλώσεις και φυσικά κατηγορίες χωρίς αποδείξεις. Στην πραγματικότητα, θα μπορούσε να έχει δική του εκπομπή με τίτλο “Οδυσσέας: Κυνηγώντας τη Διαφθορά (χωρίς αποδείξεις)”. Μιλάμε για έναν αληθινό σταυροφόρο κατά της διαφθοράς, που όμως ξέχασε ότι πρέπει πρώτα να έχει τα στοιχεία και μετά να κάνει τις δηλώσεις.
Ένα από τα πιο σουρεαλιστικά κομμάτια αυτής της ιστορίας ήταν η… αγάπη του Οδυσσέα για τις δημόσιες κατηγορίες. Είπε και ξανάπε ότι η Νομική Υπηρεσία είναι ένα μαύρο κουτί διαφθοράς. Έκανε τον Γενικό Εισαγγελέα να δείχνει σαν τον κακό του παραμυθιού, και δεν έμεινε εκεί. Όχι, όχι! Αφού έδωσε τις πιο καυτές δηλώσεις για τα ΜΜΕ, αποφάσισε να μην περιμένει τη Δικαιοσύνη να αποφανθεί για την αθωότητα ή ενοχή των ανθρώπων που κατήγγειλε. Όχι, αυτός είχε εσωτερική πληροφόρηση. Κάτι σαν τον Μάντι του Game of Thrones, που έβλεπε το μέλλον και αποφάσισε ότι οι κατηγορούμενοι θα έπρεπε να τιμωρηθούν, είτε ήταν ένοχοι είτε όχι. Τέτοιο δικαστικό χάρισμα!
Όταν η Δικαιοσύνη είπε “όχι, δεν υπάρχει θέμα”, ο Οδυσσέας βγήκε στο Facebook και έκανε unfollow στο Σύνταγμα. Απαξίωσε το πόρισμα της Αρχής κατά της Διαφθοράς και είπε στους οπαδούς του: «Συνεχίζουμε! Μην τους ακούτε, εγώ έχω δίκιο!». Όλοι όσοι ήμασταν στο κοινό σκεφτήκαμε: “Ένας Γενικός Ελεγκτής που αμφισβητεί τη Δικαιοσύνη; Δεν μπορεί, πρέπει να έχουμε γυρίσει σε παράλληλο σύμπαν.”
Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, όταν ήρθε το θέμα της ομάδας στήριξης στο Facebook, με τα υβριστικά σχόλια κατά της Νομικής Υπηρεσίας, ο Οδυσσέας παρέμεινε χαλαρός. Είπε κάτι του τύπου: «Παιδιά, δεν είναι δική μου η σελίδα, εμένα με στηρίζουν αυτοί». Όχι, Οδυσσέα, δεν είναι τόσο απλό! Όταν είσαι Γενικός Ελεγκτής και επιτρέπεις να σε στηρίζουν ομάδες που φτύνουν μίσος και ύβρεις, το μόνο που πετυχαίνεις είναι να κάνεις τον Πρύτανη της Λογικής να παραιτηθεί από τα καθήκοντά του.
Όσο για το θέμα των δικηγορικών εξόδων… Τι να πούμε εδώ; Ο Οδυσσέας βγήκε και είπε πως θα πληρώσει μόνος του τα δικαστικά έξοδα. Και αφού το είπε, το κράτος πλήρωσε. Άλλη μια μικρή λεπτομέρεια που κάνει τη διαφορά. Ήταν σαν να λέει: «Εγώ θα πληρώσω, αλλά τελικά το κράτος πλήρωσε. Όλα καλά! Πάμε παρακάτω!». Σε αυτό το σημείο ο Οδυσσέας έκανε ακόμη και τον ίδιο τον Ζορό να ζηλεύει το στυλ του!
Και φτάνουμε στο τελικό επεισόδιο. Το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο, που αποφάσισε να δώσει ένα τέλος σε αυτό το show χωρίς φρένα, με τον Αντώνη Λιάτσο να παίρνει το ρόλο του αυστηρού σκηνοθέτη. Τι είπαν λοιπόν; Είπαν πως ο Οδυσσέας πέρασε κάθε όριο, δεν σεβάστηκε κανέναν και αποφάσισε να γίνει ήρωας σε ένα παραμύθι που έγραψε ο ίδιος. Είπαν επίσης πως ένας Γενικός Ελεγκτής δεν χρειάζεται ομάδες στήριξης και fan pages στο Facebook – το μόνο που χρειάζεται είναι να κάνει τη δουλειά του με σοβαρότητα και σεβασμό προς τους θεσμούς. Και ο Οδυσσέας… δεν το έκανε.
Έτσι, η αυλαία έκλεισε με τον Οδυσσέα να αποχωρεί κάπως μετανιωμένος (ή όχι) και να ψάχνει για νέο ρόλο. Ίσως αυτή τη φορά να είναι σε κανένα talent show ή έστω να ανοίξει κανάλι στο YouTube με τίτλο “Ο Οδυσσέας και οι περιπέτειες της δημόσιας διαφάνειας” ή ακόμη να δημιουργήσει και το δικό του πολιτικό κίνημα. Γιατί, αν μη τι άλλο, η δημόσια σκηνή χρειάζεται περισσότερο δράμα και λιγότερο έλεγχο!